Храните, които ни правят по-умни
Здравословното и пълноценно хранене е от огромно значение за физическата форма и тонуса ни, а определени храни действат укрепващо на мозъчните клетки и подпомагат тяхното функциониране, подобряват паметта и избистрят ума.
Сложните въглехидрати като тези в пълнозърнестия хляб, овесените ядки, кафявия ориз, плодовете и зеленчуците осигуряват достатъчно глюкоза, която е единственият тип захар, който мозъкът може да усвои пълноценно. По този начин мозъчните клетки биват захранени и се подобряват концентрацията и запаметяването.
Според изследванията храните, богати на антиоксиданти забавят процесите на стареене и на мозъка, тъй като се борят със свободните радикали, които навлизат в организма ни обикновено вследствие на външни фактори като: замърсяване, цигарен дим, отрови и пестициди. Свободните радикали могат да доведат до злокачествени туморни образувания, както и до деменция, и редица други мозъчни болести. Сред храните, богати на антиоксиданти и подпомагащи функционирането на мозъчните ни клетки са: авокадо, моркови, боровинки, червен боб, сливи, ядки.
Яйцата са пълноценен източник на протеини, но яйченият жълтък съдържа веществото холин, което подпомага мозъчните функции. Ако консумирате яйца, включвайте ги в менюто си около 3-4 пъти в седмицата.
-
EASYGO
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
ЗЛАТЕН КОРЕН
Против стрес, физическо и умствено натоварване
Салвията е билка, за която е известно, че усилва паметта. Маслото от салвия също има тази функция. Най-лесният и достъпен начин, е да си приготвяте редовно чай от билката, а пресните листенца можете да използвате като подправка към салата или готвено ястие.
Освен, че ви събужда сутрин, кафето подсилва мозъка ви и ускорява реакциите. Оказва влияние върху частта от мозъка, отговорна за краткосрочната памет. В умерени количества кафето предпазва от Алцхаймер.
Рибата, особено по-мазната, съдържа мастни киселини, които освен че подпомагат мозъчните функции, буквално участват в изграждането на клетките и протичането на метаболитните процеси. Подходящи риби са: сьомга, риба тон, сардина, пъстърва. Що се отнася до морските дарове – водораслото келп съдържа големи количества магнезий, йод и калций, все важни елементи в изграждането на мозъка и като цяло на тялото ни.
Суровото какао, какаовите зърна и натуралният черен шоколад са едни от най-вкусните суперхрани. Богати са на антиоксиданти и са известни с едни от най-високите нива на елемента магнезий, отговорен за поддържането на нервната и мускулната система.
И не на последно място идват орехите. Няма как да не направите връзката между формата на ореховата ядка и тази на мозъка. Може би това е начин природата да ни напомни за какво са полезни ядките. Препоръчително е да се консумират в суров вид – може да ги прибавяте към овесена каша, сутрешната си закуска, да си направите растително мляко от орехи в блендера, да консумирате по лъжица мед с няколко ядки или просто да схрускате като следобедна закуска няколко ореха.