Туршиите на баба: камби с плънка от цветно зеле

Kамбите съдържат невероятно количество витамин С – до шест пъти повече от портокалите. Те са пълни с витамин А и бета каротин, които подпомагат имунната система, подобряват зрението и защитават очите от катаракта.
Отличен източник са на калий, фибри, тиамин, бета каротин, фолат, зеаксантин и ликопен, и имат доказано действие срещу образуването на кръвни съсиреци, което намалява риска от сърдечни пристъпи и инсулти.
Ето идея за типично есенно приложение на този изключително полезен за мозъка и укрепващ паметта зеленчук.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Приготовление:
Избират се здрави камби и се измиват. Изрязва се кръг около дръжките, за да се извади семето и се прорязва дъното на всяка камба около 1 см.
Измива се и се накъсва на розички цветно зеле. Вмества се във всяка камба по 1 розичка от зелето, така, че да не изпада. Камбите се нареждат в делвичка с отвора нагоре и се притискат с лозови клончета или целина. Затиска се с камък.
Саламура: 2 части оцет, 1 част вода, 1 кафена чашка сол и по 1 чашка захар или мед на 1 л. течност +няколко дафинови листа.
Заливат се камбите и се захлупват, държат се на сухо, хладно място. Претакат се 3-4 пъти.