С какво да заместим яйцата в различни ястия и печива
Независимо дали сте избрали да не консумирате яйца или просто не можете поради здравословни причини, добре е да знаете, че техни заместители съществуват. Когато в къщи приготвяме кекс, палачинки или ястие, съдържащо яйца, се оказва проблем, ако някой от членовете на семейството или пък гост е алергичен към този продукт или просто спазва специфичен хранителен режим.
Предлагаме ви една таблица, която ще ви помогне да заместите яйцата в храната, която приготвяте ежедневно.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
1 яйце се равнява на продукт забележка
½ банан, намачкан | Палачинки
Кекс Хляб |
Добре узрелите банани придават допълнителна сладост. |
¼ ч.ч ябълково/ крушово пюре | Палачинки
Кекс Брауни |
Да не се използва повече от ¼ чаша за цялата рецепта. |
¼ ч.ч. кисело мляко | Брауни
Шейк |
Крайният продукт може да се получи по-тежък. |
2 ½ с.л. мляно ленено семе, смесено с 3 с.л. вода, престояло в хладилник за около 10 мин. | Смути
Сурови десерти |
Придава ядков привкус и дъвчеща консистенция. |
1 с.л. кокосово масло, смесено с 2 ч.л. бакпулвер и 2 ч.л. вода | Печива без глутен | Получава се малко по-мазен продукт и понякога приготвянето не е лесно. |
¼ ч.ч. пюре от сушени сини сливи или друг плод, съдържащ пектин | Хляб
Кекс Брауни |
Придава допълнителна сладост. |
¼ ч.ч. пюре от тиква | Кекс
Брауни |
Може да придаде повече тежест на продукта. |
¼ ч.ч. сварен и намачкан картоф (сладък картоф е чудесен вариант) | Ястия с плънка | Може да придаде повече тежест на продукта. |
1 с.л. желатин с 1 с.л. студена вода; към тях се прибавят 2 с.л. вряла вода и се разбърква енергично докато се образуват мехурчета | Печива без глутен | Стяга и сгъстява. |
1 с.л. семена чиа, смесени с 3 с.л. вода, престояли 10 мин в хладилник | Смути
Печива |
Стяга и сгъстява. |
1 с.л. агар агар, смесен с 1 с.л. вода, разбит и охладен | Печива без глутен | Използва се за заместване само на яйчен белтък в рецептата. |