Сярата поддържа кожата еластична и костите здрави
Един от минералите, който e един от най-изобилните в тялото ни, но значимостта му е сериозно подценявана, е елементът сяра. С напредването на възрастта гъвкавите тъкани в тялото започват да губят еластичността си, което може да доведе до нежелани резултати като набръчкване на кожата, скованост и повече дискомфорт в мускулите и ставите. Едно от хранителните вещества, от което те се нуждаят най-много на този етап, ала в същото време ресурсът му бива поизчерпан с възрастта, е точно сярата.
Другата особено важна роля на сярата е, че синтезира незаменими метаболитни посредници като супер антиоксиданта глутатион, който активизира всички останали антиоксиданти в организма. Затова глутатионът се нарича още „главен антиоксидант“. Антиоксидантите са единствените сигурни бойци срещу свободните радикали – частици, които увреждат всичко, до което се докоснат. Точно защото след 20-годишна възраст нивата на глутатион започват да намаляват с по 1 % годишно и така се ускоряват процесите на стареене, е изключително полезно да приемаме адекватни количества сяра в тялото.
Другите начини да стимулирате производството на глутатион е чрез повече физическа активност, ежедневно излагане на слънце и консумиране на сурови плодове и зеленчуци.
-
БИОТИН
За нежна кожа, красива коса и здрави нокти
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
- Необходима е за правилното изграждане на структурата на ензимите, без които организмът не може да функционира;
- Спомага за детоксикацията на черния дроб;
- Подсилва системата за пренос на електрони в тялото;
- Преобразува витамин В и спомага за превръщането на въглехидратите в енергия;
- Помага за стимулиране на нормалното функциониране на инсулина.
Как можем да си набавим необходимото количество сяра чрез храната?
Сярата се извлича почти изцяло от протеините в храната. Един от най-добрите й източници е чистото месо и риба. Те се считат за „завършени“, защото в тях има всички съдържащи сяра аминокиселини, от които се нуждае тялото, за да произвежда нови протеини. В случай, че не се храните с месо, другите основни източници на сяра са яйца, кокосово масло, зехтин, повечето кръстоцветни зеленчуци (зависи обаче дали са гледани в почва, богата на сяра), броюкселско зеле, бобови растения, аспержи, чесън, кейл, лук, пшеничени кълнове.