Суперхраната моринга

Морингата ( Moringa oleifera ) е едно от най – бързо растящите растения в света и може да достигне 10 метра височина в първата година след засаждането й. Представлява широколистно дърво, което вирее естествено в подножието на Хималаите и в Африка, известо е още като “дървото – чудо“ и “дървото, което никога не умира“. В превод името на растението означава “най – питателното зелено“.
Листата на морингата се считат за една от най – пълноценните суперхрани и се използват в световен мащаб за борба с недохранването. Тя е богат източник на протеини и доставя на организма всичките незаменими аминокиселини, които той не може да синтезира сам – дори малки количества моринга подобряват значително състоянието на хора, подложени на системно гладуване.
Листата са най-полезната част на растението. Те са значителен източник на витамини от група В, витамин С, провитамин А като бета-каротин, витамин К, манган, магнезий, калий, калций, желязо, протеини и други. Листата на това необикновено дърво съдържат 7 пъти повече витамин С, отколкото има в портокалите, 4 пъти повече калций, отколкото има в млякото, 4 пъти повече витамин А, отколкото има в морковите, 25 пъти повече желязо, отколкото има в спанака и 3 пъти повече калий, отколкото има в бананите.
Различните части на растението съдържат важни минерали и са добър източник на протеини, витамини, бета-каротин, аминокиселини и феноли. Моринга осигурява рядка комбинация от зеатин (мощен антиоксидант), кверцетин (флавоноид, имащ способността да неутрализира свободните радикали и облекчава възпаленията), бета-ситостерол (хранително вещество, което блокира образуването и натрупването на холестерол и има противовъзпалителни свойства), кафеоилхинова киселина (друг мощен противовъзпалителен агент) и кемпферол (основен хранителен елемент, който благоприятства организма на клетъчно ниво).
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Моринга осигурява 36 естествени противовъзпалителни средства и 46 различни антиоксиданта. В състояние е да осигури всички аминокиселини, необходими на човешкото тяло. Ценна е не само с наличието на хранителните вещества, които съдържа, но и заради начина, по който те са съчетани и си взаимодействат. Например наличието на магнезий, дава възможност пълноценно да се усвои калцият, а пълноценното усвояване на аминокиселината цистин е подпомогнато от наличието на витамин В12.
В Аюрведа морингата се свързва с лечение на над 300 заболявания като стомашно – чревни проблеми, анемия, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, метаболитни нарушения, бактериални инфекции, използва се за по – бързо зарастване на рани и като естествен афродизиак.
От зрелите семена се добива масло, наречено “ бен масло “, поради високата концентрация на бехенова киселина в него. То притежава антимикробни свойства и широко се използва в козметиката, защото действа тонизиращо и възстановително, овлажнява, омекотява и подхранва кожата. Маслото от моринга се използва и като хранителна добавка.
Моринга на прах може да се добави в гореща вода като чай, към прясно изцедени сокове или смутита. Вкусът е близък до този на хряна и ако не ви допада, можете да го туширате с лимон.