Супа с леща и червен боб регулира храносмилането и снабдява организма с белтъчини и желязо
Рецептата, която ви предлагаме, е чудесна за хора с нарушено храносмилане, запек и помага при анемия, тъй като продуктите, включени в нея, са богати растителни източници на желязо.
Основната съставка е червеният или т.нар. бъбрековиден боб. Той изобилства от фибри, магнезий и фолат, които поддържат сърцето здраво и подобряват кръвообращението. Наличният в червения боб тиамин или витамин В1 поддържа енергийните нива и запаси на организма и подобрява когнитивните функции. Червеният боб е полезен за страдащите от диабет, тъй като регулира нивото на кръвната захар, а също така намалява холестерола.
Ето и самата рецепта.
Количество – 2-3 порции
Подготовка – 15-20 минути
Време за приготвяне – 30-40 минути
Необходими съставки:
Зехтин
1 глава лук или 6 стръка пресен лук, нарязани на кръгчета
1 червена чушка, нарязана на ситно
6 скилидки чесън, намачкан
Морска сол
1 джалапено
1 с.л. чили на прах
1 с.л. кимион на прах
1 с.л. червен пипер
2 домата, нарязани на ситно
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. леща (накиснете я предварително или я заварете леко)
1 ч.ч. червен боб от консерва или предварително сварен
¼ чаша чист ябълков оцет
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган или тенджера изсипете малко зехтин и задушете лука и чушката на умерен огън за около 8 минути.
- Прибавете чесъна, а след още 1-2 минути и джалапено, сол, червени пипер, чили, домати и малко вода.
- Оставете да заври и изсипете лещата. Оставете да поври 20-30 минути, за да се досвари и омекне напълно лещата. Ако използвате червена леща, няма нужда да е предварително сварена или накисната, тъй като тя увира по-бързо.
- Добавете и червения боб, а после и ябълковия оцет. Разбъркайте добре.
- Оставете да къкри на бавен огън около час, а ако не разполагате с толкова време – на умерен огън за около 15-20 минути.
- Може да се сервира като отделно ястие или върху сварен ориз или киноа.
- Поръсете с пресен магданоз по желание.
Добър апетит!