Смокинов десерт с кисело мляко и мед
Скоро ще свърши сезонът на смокините, така че е редно да се възползваме максимално от този вкусен и полезен плод. Рецептата, която ви предлагаме е десерт, но спокойно може да замести закуска или следобедно хапване.
Смокините съдържат голямо количество фибри и създават чувство за ситост, като не натоварват, а напротив, подпомагат метаболизма.
За сладкото вълшебство са ви необходими:
1 чаша пълномаслено кисело мляко (можете да използвате и цедено кисело мляко с по-ниска масленост)
9 с.л. пчелен мед
1 с.л. ситно нарязани листа мента
лъжичка розова вода (подходяща за хранителни цели)
12 пресни смокини
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
Загрейте фурната до 180-190 градуса.
Разбъркайте всички съставки, без смокините и меда.
Разрежете смокините наполовина и потопете вътрешността им в мед.
После ги поставете в купичка за печене и оставете във фурната за 10 мин.
След като ги извадите, прибавете сместа с киселото мляко и полейте отгоре с останалото количество мед.
Консумира се топло, но в охладен вариант може да замести сладоледения ви десерт.
През зимата можете да приготвите със сушени смокини, които предварително сте накиснали във вода до омекването им.
Добър апетит!