Семената от мак – полезна храна или опасен опиат
Маковите семена от растението мак (Papaver somniferum) са ядливи, обикновено черни на цвят, но се срещат бели и тъмно сини. Те се използват основно в готварството или за извличане на маково масло. Маковите семена се използват в производството на някои храни, сапуни, козметика и опиати.
Според Аюрведичната медицина маковите семена могат да се използват като естествено успокоително средство, а освен това оказват положително влияние върху репродуктивните органи, релаксират мускулатурата и помагат при проблеми със съня.
В Традиционната китайска медицина пък маковите семена се използват за подпомагане функциите на белите дробове и дихателната система, за облекчаване на болка и улесняване на храносмилането.
Богати са на хранителни вещества и консумацията им може да спомогне лечението на някои здравословни проблеми, като астма, запек, диария, проблеми със съня и други.
Една супена лъжица маково семе съдържа:
- 45,9 калории
- 3,6 грама мазнини
- 2,5 грама въглехидрати
- 1,7 грама фибри
- 1,6 грама протеин
- 126 милиграма калций
- 76,1 милиграма фосфор
- 30,4 милиграма магнезий
- 0,9 милиграма желязо
- 0,7 милиграма цинк
- 0,6 милиграма манган
- 0,1 милиграма мед
- 0,1 милиграма витамин В1
- малки количества витамини Е, В4 и В9, селен
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Ползи за здравето от консумацията на макови семена:
Укрепват и поддържат костите здрави
Високото съдържание на манган в семената от мак спомага за предотвратяване на състояния като остеопороза, болезнени и възпалени стави, анемия и предменструален синдром. Освен това консумацията на макови семена осигурява на организма едни от основните минерали, които са необходими за поддържането на силни и здрави кости, като калций, фосфор и магнезий
Подобряват функциите на храносмилателната система
Маковите семена са добър източник на фибри, които са изключително полезни за храносмилането и поддържат здравето на червата. Това ги прави и много подходящ избор при спазване на хранителни режими, чиято цел е отслабване.
Благоприятстват здравето на сърцето.
Маковите семена са източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Специалистите твърдят, че Омега-6 мазнините не са толкова полезни, колкото Омега-3 мазнините, но истината е, че организмът ни има нужда и от двата вида есенциални мастни киселини. Наличието на тези мазнини спомага за намаляване нивата на холестерола, оказва положително влияние върху здравето на сърцето и предотвратява артеросклерозата.
Подхранват кожата
Локалното приложение на млякото и маслото от маково семе има доказан хидратиращ и заздравяващ ефект върху кожата.
Друга популярна употреба на маковите семена е употребата им като опиум. Установено е, че външната шушулка на маковите семена произвежда сок, който съдържа опиати. Опиумът се счита за силно пристрастяващ наркотик с успокоително, депресивно и обезболяващо действие. Маковите семена съдържат пренебрежимо малко количество опиати и нямат наркотичен ефект. Средно маковите семена съдържат между 0,5 до 10 микрограма морфин на грам, а стандартната доза морфин, предписанa по медицински показания, обикновено съдържа между 5000 до 30 000 микрограма морфин.