Ряпата дайкон – чудесен източник на витамин С и фибри
Дайконът е вид зимна ряпа, който прилича на голям бял морков. Този зеленчук е много популярен в кухнята на Япония, Китай и други азиатски страни. Може да се консумира суров, варен, маринован или добавен към различни ястия. Дайконът е кръстоцветен зеленчук с ниско съдържание на калории, богат на фибри и много полезни хранителни вещества. Има и редица ползи за здравето, които заслужават внимание.
Високо съдържание на антиоксиданти
Известно е, че редовната консумация на храни с високо антиоксидантно съдържание забавя процесите на стареене и спомага за намаляване на риска от много хронични заболявания, включително и рак. Ряпата дайкон е отличен източник на антиоксиданти – съединения, които помагат за неутрализиране вредното въздействие на свободните радикали, за които е доказано, че са причина за множество заболявания. По-конкретно, дайконът е богат на кверцетин и ферулова киселина.
Подпомага загубата на тегло
Дайконът има ниско съдържание на калории и е богат на фибри. Добавянето му към вашата диета е вкусен и лесен начин да намалите калорийния прием, да се чувствате сити за по-дълго време и да се разделите с излишните килограми. В проучване от 2009 година, публикувано в Journal of Nutrition се съобщава, че увеличаването на общия прием на фибри, се свързва с нисък риск от наддаване на тегло и натрупване на мазнини при жените.
-
ПРИРОДЕН ВИТАМИН С
За имунитет и добро настроение
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Балансира нивата на кръвната захар
Добавянето на дайкон към вашата диета е лесен начин за стабилизиране нивата на кръвната захар. Това се дължи на фибрите, които помагат да се забави усвояването на захарта в кръвта. В допълнение към контрола на кръвната захар ще добавим, че изследванията показват, че редовната консумация на кръстоцветни зеленчуци, се свързва с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.
Укрепва имунната система
Ряпата дайкон е отличен източник на витамин С, който има ключова роля за нормалното функциониране на имунната система. Витамин С спомага за съкращаване продължителността на настинки и грип, както и за по-бързото възстановяване на организма. Съдържащите се в дайкон антиоксиданти съдействат за намаляване на възпалителните процеси, предотвратяват увреждането на имунните клетки и по този начин се увеличава устойчивостта на организма към инфекции и болести.
Подобрява храносмилането
Благодарение на съдържанието на фибри, консумацията на дайкон помага за подобряване на храносмилането и насърчава редовното изпразване на дебелото черво.