Райската ябълка или храната на боговете
Райската ябълка не случайно е наричана в Китай “храната на боговете” – тя съдържа изобилие от витамини и хранителни вещества, необходими на организма ни през есенно-зимния сезон.
Плодът е богат на витамини А, С, Р, Е, витамини от група В и важни минерали: калий, калций, фосфор, мед, манган, магнезий, йод. Райската ябълка е с висока хранителна стойност и в малко калории успява да снабди организма с достатъчно полезни вещества. Създава усещане за ситост и съдържа полезни захари, затова се препоръчва при проблеми с наднормено тегло.
Яркият оранжев цвят на плода разкрива високото съдържание на бета-каротин, който се бори със свободните радикали, подпомаган от флавоноиди, пектин и танини.
Високо е съдържанието на витамин С, така че през зимния сезон е добре да консумирате повече от плода като щит срещу простуда и грип.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
В древността с райска ябълка са лекували скорбут – заболяване на венците, причинено от недостиг на витамин С.
Освен това плодът е полезен при храносмилателни смущения, заболявания на щитовидната жлеза, анемия и депресивни състояния.
Повече от 2/3 от съдържащите се в райската ябълка захари са фруктоза, затова тя е допустима за страдащите от захарен диабет.
Със сок от райска ябълка действа благотворно при кашлица и възпалено гърло.
Райската ябълка предотвратява образуването на камъни в бъбреците и стимулира изхвърлянето на излишните соли.
Препоръчва се да се конумира и от хора с високо кръвно налягане.
Можете да консумирате плода суров, под формата на сладко или желе, да го включите в шейк или смути, без да добавяте подсладител, както и на пресен сок.
В козметиката се прилага като маска за зряла, суха и груба кожа. Намачква се сърцевината на плода и се нанася на лицето и шията за 20 минути.