Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Витамин С 80,000 mg + 150,000 mg
- Лавандула - цвят 160,000 mg
- Пасифлора - цвят (GABA) 150,000 mg
- Женшен (екстракт 15%) 130,000 mg
- Хмел (екстракт 1.8% ксантохумол) 100,000 mg
- Валериана - екстракт от корен обезмирисен 90,000 mg
- Фосфатидилсерин 50% 70,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 70,000 mg
- Маточина - екстракт 14% (розмаринова киселина) 60,000 mg
- Алфа-липоева киселина 50,000 mg
- Домати екстракт (ликопен) 40,000 mg
- L-Теанин 20,000 mg
- Коензим Q10 20,000 mg
- Пангамова киселина (витамин В 15) 10,000 mg
- Бета-каротин (Витамин А) 10,000 mg
- Витамин В2 - активиран 1,400 mg
- Витамин В6 активиран 1,400 mg
- Витамин В1 1,100 mg
- Фолиева киселина - активирана 0,200 mg
- Селен (от селенова мая) 0,112 mg
- Витамин В12 - активиран 0,0025 mg
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Лавандула - цвят
Лавандулата се използва за третиране състояния на тревожност, безсъние, депресия, безпокойство и мигрена. Според резултатите от някои проучвания в Австрия лавандулата има свойството да намали пристъпите на тревога за по-малко от шест седмици, да предотврати повторна поява на тревожност и да подобри качеството на съня. Освен това е изключително полезна за храносмилателни проблеми като повръщане, виене на свят, газове, нервен стомах и подувания.
Забележка: Консултирайте се с Вашия лекар, ако приемате барбитурати, бензодиазепини или хлор хидрат, тъй като лавандулата може да засили ефекта им.
|
Пасифлора - цвят (GABA)
Пасифлора (Passiflora incarnta) се използва от 17-ти век от древните перуанци като успокоително средство. Тя може да донесе облекчение при изнервеност и безсъние. Пасифлората допринася за успокояване на мозъка, като стимулира повишаването на нивата на невротрансмитерната аминокиселина GABA (Gamma-aminobutyric acid), която успокоява мозъчната активност,понижава стреса, подобрява мисловния процес и помага срещу тревога и безпокойство без негативните странични ефекти и привикването на лекарствените средства.
GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) е неесенциална невротрансмитерна аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък. Тя подобрява движението на неврните импулси, като не позволява на невроните да се свръхстимулират и има редица положителни ефекти върху нервната система. GABA има свойството да успокоява мозъчните вълни и състояния, свързани с изнервеност, подобрява съня и концентрацията и помага при случаи на хронична тревожност. Функционирането на повече от половината центрове в нашия мозък се случва благодарение на тази амино-киселина. Допълнителният прием на добавки, стимулиращи синтеза на GABA, води до по-добра защитна реакция на тялото към стреса, усещане за релаксиране и облекчава симптоми на умора и лесно разсейване.
|
Женшен (екстракт 15%)
Женшен (Panax Ginseng) е растение, богато на сапонини, гликозиди, и витамин С, В1 и В2. Женшенът е отличен адаптоген и възстановяващо средство, което понижава стресовото напрежение и повишава защитните сили на организма.
Подобрява паметта и познавателните способности, тонизира, премахва нервната умора, помага при безсъние и кошмари, силен страх, лесно забравяне, световъртеж, и изтощеност. Полезен също като помощно средство при злокачествени заболявания.
Активната съставка - женшенозиди - повишават бдителността и мисловната яснота и помагат при честа промяна на настроенията.
|
Хмел (екстракт 1.8% ксантохумол)
Хмелът (Humulus lupulus L.) е мощен антиоксидант, над 200 пъти по-силен от ресвератрола. Активните съставки на хмела включват ксантохумол, различни флавоноиди, херниарин, умбелиферон и др. Той има успокоително, антисептично и диуретично действие. Като лечебно средство хмелът се използва при климактерични нервни оплаквания, при безсъние и нервна възбуда и при възпаление на жлъчните пътища, жлъчния мехур. Растението понижава високата температура и има сънотворно действие. Възбужда апетита и подобрява храносмилането. Пречиства кръвта, облекчава болките и възпаленията. Елиминира отровите, които се натрупват в тялото. Хмелът помага още при лечение на жълтеница. Има изключително благоприятно действие при задържане на вода в организма и прекомерно производство на пикочна киселина. Хмелът помага също при кашлица и други заболявания на дихателната система. Приемът му също така има положителен ефект за запазване и поддържане на стегнат бюст.
|
Валериана - екстракт от корен обезмирисен
Валериана (Valeriana Officinalis) е билка, известна със своите седативни качества, със способността си да успокоява централната нервна система и да отпуска напрежението в тялото. Стотици години Валериана се използва като помощно средство за заспиване при нервно напрежение или превъзбуда без негативни странични ефекти, като замаяност или привикване. Проучвания показват, че екстрактът от Валериана значително понижава времето, необходимо за заспиване като запазва нормалните стадии на съня.
Активните съставки във Валериана имат успокояващ ефект върху превъзбудени хора, но също и стимулиращ, в случаи на умора. Валериана се използва освен това по програма за по-лесно отвикване от употребата на бензодиазепини и антидепресанти.
|
Фосфатидилсерин 50%
Фосфатидилсеринът е основен естествен фосфолипид, който се добива основно от соеви зърна и е от съществено значение за функцията на всички клетки в тялото. Фосфатидилсерин се произвежда в малки количества и от организма. Той регулира водния баланс на клетката и помага при снабдяването й с всички необходими хранителни вещества. Фосфатидилсеринът обаче е най-важен за мозъка. Той е регулатор на нормалното здравословно действие на невротрансмитерите и е отговорен за обмена на информация между мозъчните клетки (неврони.) При дефицит на метионин, фолиева киселина, витамин В12 и преди всичко на есенциални мастни киселини, мозъкът не може да произвежда достатъчно фосфатидилсерин. В такъв случай се наблюдава все по-влошаваща се способност за внимание, концентрация, памет, както и способност за учене. Фосфатидилсеринът предпазва тялото от реакциите на стресови ситуации като намалява нивата на кортизола и по този начин ни дава възможност за по-адекватна реакция и взимане на решения. По същия начин фосфатидилсеринът подпомага физическото представяне, тъй като при отстраненото влияние на кортизола, тялото успява да постигне повече в тренировъчния процес и съответно да има по-добри резултати.
Някои изследвания показват, че фосфатидилсеринът може значително да подобри проблеми с паметта, свързани с възрастта. Положителен ефект може да се постигне чрез поемане на фосфатидилсерин като хранителна добавка при поведенчески проблеми като загуба на мотивация, липса на интерес към околната среда, както и проблеми с паметта, концентрацията и способността да се извиква при нужда запаметена информация.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Маточина - екстракт 14% (розмаринова киселина)
Есктрактът от маточина (melissa officinalis) подобрява качеството на съня, успокоява ума без негативни странични ефекти, като сънливост или замаяност, напротив, даже подобрява бдителността и настроението. Розмариновата киселина, която е една от основните активни съставки на билката, повишава нивата на невротрансмитерната аминокиселина GABA (Gamma-aminobutyric acid), която успокоява мозъчната активност,понижава стреса, подобрява мисловния процес и помага срещу тревога и безпокойство без привикване.
GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) е неесенциална невротрансмитерна аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък. Тя подобрява движението на неврните импулси, като не позволява на невроните да се свръхстимулират и има редица положителни ефекти върху нервната система. GABA има свойството да успокоява мозъчните вълни и състояния, свързани с изнервеност, подобрява съня и концентрацията и помага при случаи на хронична тревожност. Функционирането на повече от половината центрове в нашия мозък се случва благодарение на тази амино-киселина. Допълнителният прием на добавки, стимулиращи синтеза на GABA, води до по-добра защитна реакция на тялото към стреса, усещане за релаксиране и облекчава симптоми на умора и лесно разсейване.
|
Алфа-липоева киселина
Алфа-липоевата киселина е една от малкото хранителни добавки, които минават кръвно-мозъчната бариера, т.е. може да навлезе в извънклетъчната течност на мозъка в централната нервна система. А тъй като е и мастноразтворима, успява да стигне до цялата нервна система. Алфа-липоевата киселина е ловец на свободни радикали и универсален антиоксидант, който освен това притежава изключително полезно качество - в състояние е да регенерира изхабени антиоксиданти в организма, като например витамин С, витамин Е, коензим Q10 или глутатион.
Алфа-липоевата киселина действа в много ензимни реакции, главно в окислителното декарбоксилиране като коензим. С нейната редуцирана форма - дихидролипоева киселина - алфа-липоевата киселина е биохимична редокс система.
|
Домати екстракт (ликопен)
Ликопенът е червеният пигмент, съдържащ се в доматите, грейпфрута, кайсиите, пъпешите и др., с потенциални свойства да предпазва от рак. Ликопенът принадлежи към групата на каротеноидите. Той е необходим за нормалния растеж и развитие на клетките, както и за тяхната специализация за изпълнение на различни функции в организма. Най-големият превантивен потенциал срещу туморите е неговата антиоксидантна активност – възможността да неутрализира свободните радикали /засилва се от витамин Е/.
Редица изследвания доказват, че приемането на ликопен намалява риска от възникване на тумори на простатата, матката, млечната жлеза, белия дроб и храносмилателния тракт. Ликопенът има почти два пъти по-голям антиоксидантен потенциал от бета-каротена. Приемането на ликопен намалява риска от сърдечни заболявания и активизира имунната система. Превантивното приемане на ликопен може значително да допринесе за намаляване на риска от рак на простатата.
|
L-Теанин
L-теанинът е не толкова известна, но доста често срещана аминокиселина, налична най-вече в зеления чай матча. L-Теанинът е една от малкото хранителни добавки, която минава кръвно-мозъчната бариера, т.е. има директен ефект върху централната нервна система и влияе пряко върху мозъчната дейност. L-Теанинът оказва положителен ефект за успокояване на организма по няколко начина. Той повишава нивата на допамина – невротрансмитер, който балансира състояния на депресия и липса на концентрация, без да води до пристрастяване. Освен това L-Теанинът повишава нивата на невротрансмитерната аминокиселина GABA (Gamma-aminobutyric acid), която успокоява мозъчната активност, понижава стреса, подобрява мисловния процес и помага срещу тревога и безпокойство без негативните странични ефекти и привикването на лекарствените средства.
GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) е неесенциална невротрансмитерна аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък. Тя подобрява движението на неврните импулси, като не позволява на невроните да се свръхстимулират и има редица положителни ефекти върху нервната система. GABA има свойството да успокоява мозъчните вълни и състояния, свързани с изнервеност, подобрява съня и концентрацията и помага при случаи на хронична тревожност. Функционирането на повече от половината центрове в нашия мозък се случва благодарение на тази амино-киселина. Допълнителният прием на добавки, стимулиращи синтеза на GABA, води до по-добра защитна реакция на тялото към стреса, усещане за релаксиране и облекчава симптоми на умора и лесно разсейване.
|
Коензим Q10
Коензим Q10 представлява жизнено важен физиологичен елемент на митохондриите. Синтезира се в черния дроб, присъства във всяка наша клетка и участва в процеса на клетъчното дишане. 95% от клетъчната енергия се синтезира с участието на Q10. След 30-35 годишна възраст концентрацията му в клетките забележимо намалява, а това намалява и обезпечаването на организма с енергия. Появява се лошо самочувствие, нарушение на съня, бръчки, спада издържливостта и др. Възникват благоприятни условия за сърдечно-съдови заболявания и новообразувания, в т.ч. и злокачествени.
Доказано е, че ежедневният прием на Q10 възстановява клетъчното дишане и така подмладява организма и удължава продължителността на активния живот. Използва се за профилактика на сърдечно-съдови и онкологични заболявания, хепатити и анемии. Стимулира имунната система и има антиоксидантно действие, което се засилва при едновременното приемане с витамините Е и С,бета-каротен, селен.
Важно е да отбележим защо спряхме да използваме по-голямо количество стандартен Коензим Q10, а използваме по-малко количество, но водоразтворим Коензим Q10. Стандартният Коензим Q10 е липофилно вещество, т.е. се разпределя само в тъканите с високо съдържание на липиди, съответно не е достатъчно бионалично в организма. Водоразтворимите вещества са доста по-бионалични поради самата същност на човешкото тяло, която е базирана на водна система. Вследствие това тялото успява да абсорбира не повече от 10-15% от липофилния коензим Q10.
Водоразтворимият коензим Q10 CWS (cold water soluble) се състои от 40% коензим Q10 и 60% водоразтворима матрица- циклодекстрини, което от своя страна води до повече от 90% абсорбция в човешкото тяло. За да стане още по-ясно, ще дадем конкретен пример: 30 мг липофилен Q10 - 10% абсорбция = 3 мг абсорбиран Q10 в тялото 10мг водоразтворим Q10 с 40% съдържание на Q10 - 90% абсорбция = 3.6 мг абсорбиран Q10 в тялото Ето защо в PureVital вече използваме само водоразтворим Q10 и поради тази причина грамажът му е по-нисък.
|
Пангамова киселина (витамин В 15)
Пангамова киселина (Витамин В15) е мощен антиоксидант, който стимулира производството на невротрансмитери в мозъка и помага при безсъние и умора. Пангамовата киселина предотвратява натрупването на млечна киселина и подобрява снабдяването на тъканите с кислород. В допълнение пангамовата киселина нормализира нивата на холестерола в кръвта, подобрява зрението, притежава антитоксични свойства, стимулира работата на черния дроб и надбъбречните жлези, удължава живота на клетките, намалява алкохолната зависимост и предотвратява махмурлука, намалява мускулната умора и повишава работоспособността, притежава противовъзпалителни и съдоразширяващи свойства.
|
Бета-каротин (Витамин А)
Бета-каротин (Витамин А) е силен антиоксидант. Има значение за очите и като съставна част на зрителния пигмент родопсин е отговорен за виждането при здрач. Необходим е за поддържане на добро здравословно състояние. Като силен антиоксидант, бета каротинът предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали.
|
Витамин В2 - активиран
Рибофлавин 5-натриев фосфат е максимално изчистена форма на витамин В2, която се абсорбира оптимално от организма. Рибофлавин 5-натриев фосфат е веществото, до което черният дроб чрез ензимите разгражда Витамин В2, за да се използва от тялото, ето защо го наричаме и активиран витамин В2. Помага при мигрена, стрес, умора, тревожност и депресия.
Забележка: употребата на псилиум, алкохол, орални контрацептиви, антибиотици, кофеин и захарин може да попречат на абсорбирането на витамин В2 от организма.
|
Витамин В6 активиран
Пиридоксал-5-фосфат-монохидрат е максимално изчистена форма на витамин В6, която се абсорбира оптимално от организма. Пиридоксал 5 фосфат монохидрат е веществото, до което черният дроб чрез ензимите разгражда Витамин В6, за да се използва от тялото, ето защо го наричаме още активиран витамин В6. Необходим е за производството на невротрансмитери в мозъка, особено за серотонин, съответно има положителен ефект при хора в депресия, особено при жени в ПМС (предменструален синдром) или жени, използващи орални контрацептиви, като изхвърля ненужния естроген от тялото. Взаимно се засилва ефекта от комбинацията с фолиева киселина и рибофлавин.
|
Витамин В1
Витамин В1 играе важна роля за правилното функциониране на мускулите и нервите. Подобно на други витамини от групата B той също участва в клетъчните метаболитни процеси. Помага като коензим на тялото да получи енергия от въглехидрати и мазнини и по този начин се отразява на производителността на паметта. Слабата памет или умората може да са знак за липса на витамин В1, от който човешкото тяло може да натрупа само малки запаси. Голямото физическо натоварване може да увеличи вероятността от дефицит на този витамин, защото въглехидратния метаболизъм се засилва. Въпреки че лек недостиг на витамин В1 често се случва и в развитите страни, на практика болестта "бери-бери" вече е изчезнала. Тя се причинява от остър недостиг на витамин В1 и уврежда сериозно нервите и мускулите. Зърнените храни съдържат доста витамин В1. За производство на храни обаче обикновено се използват белени зърна. Обвивките на семената и кълновете с високото си съдържание на витамин В1 се губят при беленето. За по-доброто снабдяване на витамин В1 в менюто е хубаво да присъстват бобови растения като леща или соя. Свинското месо и черния дроб, също съдържат големи количества витамин В1. Широко разпространеният дефицит на витамин В1 може да бъде предотвратен с подходяща хранителна добавка. Този витамин е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите, за протичането на нервните импулси и за нормалното функциониране на мускулите, като също така участва в изграждането на нервната тъкан.
|
Фолиева киселина - активирана
5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF) се нарича биоактивната метилирана форма на фолиевата киселина.
Витамин B9 е много по-известен с химичното наименование “фолиева киселина”. Подобно на всички витамини от групата, фолиевата киселина подпомага обмяната на веществата и енергията на клетките на тялото. В допълнение, фолиевата киселина изпълнява важни функции при клетъчното делене и клетъчния растеж. Изграждането на генетичен материал, червени кръвни телца и мускулите функционира безпроблемно само с фолиева киселина. Анемия, промени по кожата и трудно зарастване на раните могат да са проявления на липсата на фолиева киселина или витамин B9. По време на бременността по принцип се препоръчва последователно покриване на ежедневните нужди, тъй като аномалии при неродените бебета се свързват с липсата на фолиева киселина. Фолиевата киселина може да има положителен ефект върху кръвоносните съдове, и следователно трябва да има достатъчно от нея в случай на сърдечно-съдови заболявания. Зеленчуците са ценен доставчик на фолиева киселина. Особено спанак, зеле, броколи и домати съдържат много от нея. Но също така и пълнозърнести храни, яйца, пшеничен зародиш и соеви продукти допринасят за достатъчно снабдяване с фолиева киселина. В зависимост от конкретния хранителен продукт, усвояването на фолиева киселина в червата се различава. Липсата на фолиева киселина се случва по-често, отколкото се смяташе досега. Хранителни добавки с фолиева киселина могат да бъдат полезно допълнение към храната. Фолиевата киселина увеличава апетита, ефективна е срещу анемия и предпазва от вродени дефекти, паразити в храносмилателната система и хранително отравяне. Тя осигурява добра текстура на кожата и действа като аналгетик за облекчаване на болки. Тя също така подобрява производството на майчино мляко и противодейства на загубата на цвета на косата.
|
Селен (от селенова мая)
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от токсичното действие на прекисните радикали. Това определя антиоксидантното му действие. В последните години недостигът на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор при някои сърдечно-съдови заболявания, което се обуславя от разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали при дефицита на селен. Той намалява риска от поява на ракови заболявания. Способства за извеждането на тежки метали от организма, включително кадмий и арсен, затова е необходим при пушачите и жителите на големите градове. Забавя стареенето на тъканите, включително и на кожата, като я прави гладка и стегната. Важен е и за здравето на очите. При жените в менопауза облекчава пристъпите на топли и студени вълни. При едновременното приложение с витамин Е и провитамин А (бета каротин) взаимно засилват действието си.
|
Витамин В12 - активиран
Метилкобаламинът е една от двете биологично активни коензимни форми на витамин В12.
Витамин В12 е нужен само в малки количества, но играе важна роля при клетъчното делене и клетъчния растеж. Витамин В12 е и от съществено значение за образуването на червените кръвни телца. Подобно на витамина фолиева киселина, той може да послужи, за да спре прогресията на атеросклероза и по този начин предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Имунната и нервната система също се засилват от витамин В12. Подобно на всички останали витамини от група В и витамин В12 участва в клетъчния метаболизъм. Витамин В12 се намира почти изключително и само в животинските храни като месо, млечни продукти и яйца. Ферментирали чрез микроорганизми растителни храни като киселото зеле също съдържат витамин В12. Един от малкото растителни доставчици на витамин В12 е зърнастеца. Има обаче спорове по въпроса, дали “растителен” витамин В12 може да се използва от организма. В една балансирана диета, която включва месо, яйца или млечни продукти, нуждата от витамин В12 общо взето се задоволява. Хората, които поддържат строг вегетариански режим или веганско хранене и не консумират никакви животински храни, често страдат от недостиг на витамин В12. При стомашни и чревни заболявания, свързани с липсата на стомашна киселина, абсорбцията на витамин В12 може да бъде нарушена. Липсата на витамин В12 се проявява чрез физическо изтощение, проблеми с паметта и в екстремни случаи – трайно увреждане на нервите. За да се гарантира достатъчно снабдяване с витамин В12, той може да бъде приет допълнително с хранителни добавки. Този витамин е абсолютно необходим за образуването на червените кръвни телца, за обновяването на клетките, за изграждане на мускулите и за нормалния растеж и нормалното функциониране на нервната система.
|
Все още няма отзиви.