Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Глюкозамин Сулфат 800,000 mg
- Джинджифил (корен) 200,000 mg
- Хондроитин Сулфат 200,000 mg
- Метилсулфонилметан (MSM) 90,000 mg
- Рибено масло микроинкапсулирано 77,000 mg
- Зеленоуста мида 30,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 29,800 mg
- Джинджифил (екстракт) 20,000 mg
- Хиалуронова киселина 15,000 mg
- Тамян 10,000 mg
- Манган (манганов глюконат) 1,500 mg
- Селен (от селенова мая) 0,100 mg
Глюкозамин Сулфат![]()
Глюкозаминът участва във формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, вените, артериите и сърдечните клапи. Той е съставна част на протеогликаните, изграждащи ставните хрущяли. При движението на ставите, протеогликаните се разрушават и изискват непрекъсната замяна. При недостиг на глюкозамин, производството им се нарушава, причинявайки дегенеративни ставни заболявания, като например остеоартрит. При него се износва хрущялът, който покрива ставните повърхности, като се набраздява, става неравен и изтънява. Остеоартритът засяга най-често коленните, тазобедрените стави и гръбначния стълб. Приемът на глюкозамин намалява възможността от развитие на ставни заболявания и способства за възстановяването на ставите. Глюкозаминът, който използваме в СУПЕРХАЙФЛЕКС, е изключително от растителни източници, основно от захарна тръстика.
|
Джинджифил (корен)![]()
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкусът пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла и люта компонента - джинджероли и шоаголи.
Смята се, че стритият на прах корен от джинджифил притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, използва се като средство против гадене и повръщане и има стимулиращ ефект спрямо стомашния сок, слюнката, формирането на жлъчния сок, както и функционирането на червата. Лютивите съставки имат и положителен ефект при известната болест на пътуването или морска болест.
|
Хондроитин Сулфат![]()
Хондроитин сулфат се съдържа в хрущялите. При остеоартроза хрущялът се износва и приемът на хондроитин сулфат помага това износване да се забави. В комбинация с глюкозамина подпомага възстановяването и поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял. Помага също за облекчаване на болката, причинена от артритни състояния.
|
Метилсулфонилметан (MSM)![]()
Метилсулфонилметан (MSM) е органична, биологично активна форма на сяра и се намира във всички живи организми. Веществото има действително забележителни превантивни и терапевтични свойства. Когато тялото изпитва недостиг на биологична сяра, това може да доведе до недостатъчна функция на всяка клетка, тъкан и всеки орган на тялото. Сярата е третият най-разпространен минерал в организма след калций и фосфор.
МSМ не само засилва ефекта на повечето витамини и хранителни вещества като витамин С, коензим Q10, всички витамини, селен и магнезий, но също така подобрява и усвояването им в клетките. Тъй като тялото използва хранителните вещества по-добре, използването на хранителни добавки е още по-ефективно. Метилсулфонилметанът показва положителен ефект при дегенеративни ставни заболявания, ревматизъм и възпаление на синовиалната мембрана и съединителната тъкан.
MSM е много ценен и за спортистите, тъй като може да доведе до значително облекчение на болки в мускулите или заболявания на скелетната мускулатура, затова често се използва и от спортни медици. Той помага при пренапрегнати от тренировки или работа на мускулите. Периодът на възстановяване се съкращава и раните зарастват по-бързо.
|
Рибено масло микроинкапсулирано![]()
Рибеното масло съдържа висока концентрация Омега 3 ненаситени мастни киселини и е една от най-ефикасните добавки за стимулиране на имунната система и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Последните изследвания обаче свързват употребата на рибено масло с подобряване на мозъчната дейност, включително и на настроението при депресия. Препоръчва се прием на рибено масло в комбинация със сибирски женшен (елеутерокок) против пролетна умора, тъй като взаимно засилват действието си. Не е толкова известно обаче, че рибеното масло също така подобрява движението на ставите, поради способността на омега 3 киселините да намаляват възпалението и да спират развитието на остеоартрита. Рибеното масло е специално микроенкапсулирано, за да не се допусне оксидация на мастните киселини и да се запазят полезните им свойства.
|
Зеленоуста мида![]()
Зеленоуста мида е отдавна оценена за нейните положителни ефекти върху функционирането на ставите.
Открито е, че коренните жители на Нова Зеландия - маорите - дори и в напреднала възраст се радват на забележително добро състояние на ставите. Това важи обаче само за тези маори, които живеят в крайбрежните области. В търсене на причината, изследователите открили, че те консумирали голямо количество зеленоуста мида.
Запазващото ставите действие на зеленоустата мида се обяснява със съставки, наречени глюкозаминогликани, както и с особените Омега-3 мастни киселини. За нормалното функциониране на ставите две неща са от решаващо значение - ставният хрущял и синовиалната течност, известна и като "смазка на ставите", която се намира в процепа на ставата. Хрущялът и синовиалната течност са в процес на постоянно разграждане и ново изграждане. Хранителните вещества за образуването на ставната течност се доставят чрез кръвообращението. Глюкозаминогликаните и хиалуроновата киселина в този процес отговарят за високия вискозитет (гъстотата) на синовиалната течност. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в мидата, имат противовъзпалителен ефект, защитават и поддържат хрущяла при възпалителни процеси в ставата.
Редовната консумация на зеленоуста мида допринася за оптималното снабдяване на ставите с хранителни вещества и спомага за поддържането на ставната функция.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)![]()
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Джинджифил (екстракт)![]()
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкуса е пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла и люта компонента - джинджероли и шоаголи. Стритият на прах корен от джинджифил притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Използва се като средство против гадене и повръщане и има стимулиращ ефект спрямо стомашния сок, слюнката, формирането на жлъчния сок, както и функционирането на червата. Лютивите съставки имат положителен ефект и при известната болест на пътуването или морска болест.
|
Хиалуронова киселина![]()
Хиалуроновата киселина изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да бъде намерена в много от човешките органи и тъкани – кожата, клапите на сърцето, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял и синовиалната течност, в съединителната, епителна и нервна тъкан и др. Хиалуроновата киселина е важен структурен компонент на ставния хрущял, където е представена като обвивка около всеки един хондроцит. Тя потиска възпалението и намалява възпалителната реакция при ревматоидния артрит, поддържа доброто състояние, гъвкавостта и комфорта на ставите и сухожилията. Освен това е изключително полезна за поддържане на еластичността на кожата, за добро зрение и здрави венци.
|
Тамян![]()
Тамянът (Бозвелия), Boswellia serrata, е дървесен вид, който произхожда от Индия. Смолата от него се използва в традиционната аюрведична медицина за лекуване на артрит и като отхрачващо средство. Екстрактът притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и затова оказва благотворно влияние при силни болки, скованост, схващане. За разлика от други продукти със същото действие, които често предизвикват гастро-ентерологични проблеми, Бозвелия е изключително щадящо растение и не причинява никакви храносмилателни смущения и язви. Напротив тамянът е известен още с изключително силното си положително действие при възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон например. Бозвеловите киселини, които се съдържат в тамяна, предотвратяват вредните изменения на клетките и забавят процесите на стареене. Активната съставка в тамяна АКВА (acetyl-11-keto-beta-boswellic acid) регулира клетъчния механизъм, който насърчава заздравяването на клетките и се бори срещу последиците от рака върху здрави клетки. АКВА силно потиска рак, включително рак на дебелото черво, панкреаса, стомаха, яйчниците и гърдата.
Бозвелия намалява чупливостта и укрепва хрущялите, като съхранява така необходимия колаген за изграждането и гъвкавостта на ставните връзки. Резултатите се проявяват сравнително бързо – средно след две до четири седмици от началото на лечението, като ефектът е още по-добър, когато бозвелия се комбинира с куркума, която също е известна с противовъзпалителното си и болкоуспокояващо действие.
Макар че Бозвелия не е точно аналгетик, действа по следния начин:
Директно въздейства на молекулите, които предизвикват възпалението, а оттам и болката
Намалява подуването на ставите и сутрешната скованост
Подпомага гъвкавостта чрез съдържащите се в него бозвелови киселини, които инхибират ензима 5-липоксигеназа (5-LOX), който опосредства артритните заболявания, ускорява оксидативния стрес, отговаря за транслокацията на калция и автоимунните реакции и др.
|
Манган (манганов глюконат)![]()
Манган има благотворно влияние върху костната структура, костния метаболизъм и помага за производството на основни ензими, свързани със строежа на костите. Манганът участва във формирането на съединителната тъкан, съдейства за увеличаване на абсорбирането на калций от тялото, помага за функционирането на щитовидната жлеза и регулира производството на стероиди.
|
Селен (от селенова мая)![]()
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от токсичното действие на прекисните радикали. Това определя антиоксидантното му действие. В последните години недостигът на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор при някои сърдечно-съдови заболявания, което се обуславя от разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали при дефицита на селен. Той намалява риска от поява на ракови заболявания. Способства за извеждането на тежки метали от организма, включително кадмий и арсен, затова е необходим при пушачите и жителите на големите градове. Забавя стареенето на тъканите, включително и на кожата, като я прави гладка и стегната. Важен е и за здравето на очите. При жените в менопауза облекчава пристъпите на топли и студени вълни. При едновременното приложение с витамин Е и провитамин А (бета каротин) взаимно засилват действието си.
|
Все още няма отзиви.