Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 6,710 mg + 10,000 mg
- Нигела Сатива (масло) 1000,000 mg
- Витамин С 82,500 mg
- Бета-каротин (Витамин А) 0,333 mg
- Селен (от селенова мая) 0,080 mg
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Нигела Сатива (масло)
Египетската Нигела Сатива е продукт използван още в дълбока древност. Открит е даже в гробницата на Тутанкамон, което показва важното му значение в медицината на Древен Египет. Нигела Сатива представлява масло от черен кимион (посевна челебитка).
Съвременните научни изследвания показват съдържанието на над 100 активни съставки, на които се дължат уникалните свойства на Нигела Сатива. Те обуславят положителния ефект върху дихателната, кръвоносната, храносмилателната, отделителната и имунната системи. Много добро действие се наблюдава при бронхити, астма, различни алергични състояния. Черният кимион увеличава също лактацията при кърмачки и помага при гъбички. Силното противовъзпалително действие обуславя използването му при ревматични и простудни заболявания.
Маслото от Нигела Сатива е мощен имуностимулант, който има също много добър ефект при различни кожни заболявания – акне, псориазис и екземи. Растението има доказано антисклеротично и съдоразширяващо действие. И освен всичко друго е силен антиоксидант, който унищожава свободните радикали в организма и се бори със злокачествените изменения в клетките. Силните антиоксиданти и противовъзпалителни свойства се дължат на съединението тимоквинон, неоткрито до момента при друг растителен вид. Въздейства върху ракови клетки по три различни начина: може да спре неконтрилируемото им делене, да стопира метастазите, да намали ангиогенезата, както и да отключи апоптоза на изменените клетки.
Древна арабска притча разказва за мъж, който бил много болен. Когато се посъветвал с приятел как да се лекува, получил следния съвет: „Вземи Нигела Сатива - в нея се крие лекът за всички болести, освен за една.” „Коя е тя” - попитал болният. „Смъртта” - отвърнал приятелят.
Нигела Сатива е едногодишно тревисто растение, произлизащо от Югозападна Азия. В миналото Нигела Сатива е била едно от най-достъпните и предпочитани форми за поддържане на здравословното състояние.
Историята пази много свидетелства за лечебните свойства Нигела Сатива. Семената и екстрактът от Нигела Сатива и до днес се използват широко с медицински цели в Азия, Средния Изток и Африка.
Традиционната употреба на Нигела Сатива включва третиране на респираторни заболявания, стомашни и вътрешни болести, функцията на бъбреците и черния дроб, стимулиране на имунната система. Семената на Нигела Сатива се използват при болести като астма, бронхити, ревматизъм и свързани с тях заболявания, алергии, кашлица, колики, главоболие и т.н.
Широкото приложение на Нигела Сатива се обуславя и от факта, че освен с лебечна цел, може да се използва и и като подправка. Използва се в пекарството - за посипване на тестени произведения, както и като подправка към салати. Стритите семена могат да се поставят и в алкохолни напитки, на които придават приятен аромат.
|
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Бета-каротин (Витамин А)
Бета-каротин (Витамин А) е силен антиоксидант. Има значение за очите и като съставна част на зрителния пигмент родопсин е отговорен за виждането при здрач. Необходим е за поддържане на добро здравословно състояние. Като силен антиоксидант, бета каротинът предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали.
|
Селен (от селенова мая)
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от токсичното действие на прекисните радикали. Това определя антиоксидантното му действие. В последните години недостигът на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор при някои сърдечно-съдови заболявания, което се обуславя от разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали при дефицита на селен. Той намалява риска от поява на ракови заболявания. Способства за извеждането на тежки метали от организма, включително кадмий и арсен, затова е необходим при пушачите и жителите на големите градове. Забавя стареенето на тъканите, включително и на кожата, като я прави гладка и стегната. Важен е и за здравето на очите. При жените в менопауза облекчава пристъпите на топли и студени вълни. При едновременното приложение с витамин Е и провитамин А (бета каротин) взаимно засилват действието си.
|
Все още няма отзиви.