Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Чили (екстракт) 100 mg
- Артишок 75 mg
- Галангал 65 mg
- Джинджифил (корен) 60 mg
- Анасон 50 mg
- Кимион 50 mg
- Копър 50 mg
- Аскофилум Нодозум (екстракт) 30 mg
- Бромелаин 30 mg
- Папаин 25 mg
- Липаза 20 mg
- Черен пипер 9 mg
- Фицин 4 mg
Чили (екстракт)
Екстрактът от лютите чушки чили увеличава топлиннообразуващите процеси в организма, стимулира обмяната на веществата и превръщането на мазнините в енергия.
|
Артишок
Артишокът (Cynara scolymus) е тръноподобно, силно растение от семейството Сложноцветни (Asteraceae). През 2003 г. артишокът бе избран за лечебно растение на годината. Смята се, че артишокът има усилващ апетита, подобряващ храносмилането и понижаващ холестерола ефект. На основата на различни механизми на действие а) чрез повишена екскреция на холестерола, б) повишена консумация при синтеза на жлъчните киселини и в) инхибиране на образуването на холестерола в чернодробните клетки, се смята, че е възможно понижаване на общия холестерол с до 12% чрез артишока. В тази връзка артишокът има важна роля в предотвратяването на атеросклерозата. Горчивото вещество Cynarin в артишока стимулира метаболизма на черния дроб и жлъчката. Листата им се ядат задушени, използват се за сокове, чайове, сухи екстракти и тинктури. Медицинският и диетичният им ефект се обяснява със съдържанието на флавоноиди и производни на хининовата киселина.
|
Галангал
Галангалът (Alpinia officinarum) е често използвано лечебно растение и подправка, роднина на джинджифила. В билколечението се използва, съдържащото се в корените, етерично масло с джинджероли, галангол, флавоноиди и танини. Съставките стимулират храносмилането, действат спазмолитично, както и антибактериално и противовъзпалително. Затова галангал се препоръчва особено при стомашно-чревни нарушения, като метеоризъм и подуване на корема, при дискомфорт със спазми в стомашно-чревния тракт и за подобряване на кръвообращението и снабдяването на мускулите с кислород. Нови проучвания сочат, че галангалът има фунгицидни и дори анти-туморни ефекти.
|
Джинджифил (корен)
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкусът пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла и люта компонента - джинджероли и шоаголи.
Смята се, че стритият на прах корен от джинджифил притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, използва се като средство против гадене и повръщане и има стимулиращ ефект спрямо стомашния сок, слюнката, формирането на жлъчния сок, както и функционирането на червата. Лютивите съставки имат и положителен ефект при известната болест на пътуването или морска болест.
|
Анасон
Анасонът (Pimpinella anisum) е билка, която се използва най-често като средство за лечение на различни заболявания на стомашно-чревния тракт като освен това значително подобрява храносмилането. Има дезинфекциращо и антибиотично действие и предпазва от инфекциозни болести, атакуващи храносмилателната система. Анасонът е особено полезен и при болести на дихателните пътища, главоболие, тревожност и за стимулиране на лактацията при кърмачки.
|
Кимион
Кимион е традиционна подправка, която се използва за лекуване на проблеми с храносмилателния тракт, диария и метеоризъм. Кимионът има характерни антиоксидантни свойства и успокоителни свойства. Влияе изключително положително при астма и при висока кръвна захар. Използва се още за подобряване на паметта, при гинекологични заболявания, алергии, гъбички, артрит и като средство за детоксикация на организма.
|
Копър
Копърът е широко използвана подправка, но малко се знае за целебните му свойства. Той стимулира имунната система и има ясно изразен положителен ефект специално върху респираторни заболявания.Копърът е мощен антиоксидант, който дава мощна защите срещу свободните радикали и предпазва клетките от вредни изменения. Освен това копърът има благоприятно действие при мигрена, камъни в бъбреците и жлъчката, артрит и остеопороза, менструални смущения, безсъние и тревожност, анемия, колики и сърдечно-съдови заболявания.
|
Аскофилум Нодозум (екстракт)
Аскофилум Нодозум (Ascophyllum Nodosum) e кафяво водорасло от семейство Fucali. То има силно изразено антибактериално действие, както и защитно действие върху кожата. Ускорява оптималното функциониране на имунната система и подпомага възстановяването на равновесието при отслабнал имунитет. Засилва цялостно защитните сили на организма и влияе изключително положително върху алергичните симптоми. Аскофилум нодозум има високо съдържание на фукоксантин - вещество, което ускорява горенето на мазнини, засилва метаболизма, подпомага храносмилането и действа като естествен детоксификатор на кръвта.
|
Бромелаин
Бромелаинът е биоактивен природен ензим, извлечен от стъблото и плодовете на ананас, който разгражда протеините в човешкото тяло. Известен още като "лечебно чудо за ставите", бромелаинът оказва силно противовъзпалително действие при артрит, ставни травми и навяхвания. Бромелаинът улеснява усвояването на приетите от организма вещества като полезните му свойства благоприятстват също храносмилателната система, съдействат за разреждането на кръвта, премахването на синини и тромби и оказват мощно укрепващо действие на имунната система.
|
Папаин
Папаин е протеолитичен ензим в папаята, който разкъсва пептидните връзки в белтъците и пептидите и по този начин улеснява храносмилането. Папаинът има също обезболяващо действие и се ползва при висока кръвна захар, проблеми с менструалния цикъл и дихателната система.
|
Липаза
Липазата е храносмилателен ензим, който участва в разграждането на мазнините. Тя прави възможно ежедневно приеманите с храната мазнини да се разтворят и да се синтезират нови вещества.
|
Черен пипер
Черният пипер намира приложение при простудни заболявания, невралгии и ревматизъм. Главните компоненти на черния пипер са горчивият гликозид пиперин, витамин Е и С. Захранва с енергия нервната система, подобрява храносмилателната функция на стомаха и укрепва мускулите на храносмилателните органи. С него човек изработва повече стомашен сок и ферменти. Черният пипер помага също при метеоризъм и при гастрит с повишена киселинност.
|
Фицин
Фицинът е храносмилателен ензим в смокинята, който подпомага усвояването на белтъчините. Полезен е също при сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол и висока кръвна захар.
|
Все още няма отзиви.