Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Масло от крил 1000,000mg
- ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки 150,000 mg
- Горчив пъпеш (екстракт 10:1) 140,000 mg
- Естрагон (екстракт) 130,000 mg
- Гроздови семки (екстракт) 90,000 mg
- Куркуминоиди 50,000 mg
- Омега 3 мастни киселини 40,000 mg
- Поликозанол 95% 40,000 mg
- Кверцетин 95% 20,000 mg
- Фолиева киселина 0,400 mg
- Витамин Д (холекалциферол) 0.006 mg
Масло от крил Две капсули Масло от крил на Виталис Фарма (дневната доза) съдържат 200 mg Омега 3 мастни киселини, от които: Антарктическият крил (Euphausia Superba) представлява дребно ракообразно, подобно на скарида и е широко разпространен в студените води на Южния океан. Крил на норвежки език означава “храна за китове”. Научно доказано е, че маслото от крил e 48 пъти по-мощен антиоксидант от рибеното масло, 34 пъти по-мощен антиоксидант от коензим Q10 и 300 пъти по-мощен антиоксидант от витамини А и Е. Маслото от крил е богат източник на омега 3-мастните киселини EPA и DHA - есенциални мастни киселини, т.е. мастни киселини, които организмът не може да произвежда сам. За правилното функциониране на всички клетки в организма и за поддържането на добро здраве, човешкото тяло се нуждае от тези полезни омега-3 мастни киселини. Редица изследвания потвърждават и доказват благоприятните ефекти, които те оказват върху здравето. Омега-3 мастните киселини балансират естествения противовъзпалителен отговор на тялото, подобряват имунната и сърдечно-съдовата функция, мозъчната функция и емоционалния баланс, подвижността и функциите на ставите, състоянието на кожата. През последните години маслото от крил е един от най-проучваните и предпочитани източници на омега-3 мастни киселини. За здравето на човешкия организъм от най-съществено значение са дълговерижните ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които се намират във висока концентрация в маслото от крил. Фосфолипидната им структура ги прави много по-бързи и по-лесни за усвояване от организма. В допълнение към омега-3 мастните киселини, маслото от крил съдържа холин, витамин Е, витамин А и мощния антиоксидант астаксантин. Холинът е изключително важен за правилното функциониране на мозъка и паметта, а освен това поддържа мастния и холестеролния метаболизъм, подпомага здравето на сърцето и черния дроб. Астаксантинът е каротеноид с мощни антиоксидантни свойства, известен като “царят на каротеноидите”, който според проучванията е 550 пъти по-силен от витамин Е, 6000 пъти по-мощен от витамин С и 800 пъти по-ефикасен от коензим Q10 по отношение на елиминиране на свободните радикали. Освен това, астаксантинът предпазва от окисление омега-3 мастните киселини в маслото от крил, действа като естествен консервант, запазвайки качествата и стабилността му за дълго време. Витамин А поддържа имунната система, зрението, повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим “ловец на свободни радикали”. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система и има противовъзпалително действие. Тази комбинация от вещества прави маслото от крил уникален продукт сред останалите такива, съдържащи омега-3 мастни киселини. В основата на всеки болестен процес стои възпалението, а проучванията показват, че приемът на масло от крил само за 8 седмици, помага за значителното намаляване на нивата на възпалителните маркери в кръвта. Особено добре се повлияват хората с артритни и други възпалителни проблеми, чието състояние значително се облекчава след приема на масло от крил. Омега-3 мастните киселини в маслото от крил помагат за намаляване на апетита, ускоряват метаболизма и спомагат за по-бързото изгаряне на мазнините по време на тренировка. Маслото от крил е ефективно и при всички предменструални неразположения, независимо дали имат физически или емоционален характер. Много хора, приемащи това масло споделят, че устойчивостта им на стрес се повишава и се чувстват по-спокойни и енергични след употребата му. |
ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки
ОПЦ е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За ОПЦ е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант и че има изключително положителен ефект върху всички симптоми на метаболитния синдром. ОПЦ развиват основния си антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но при затлъстяване, хронични заболявания или приемане на медикаменти и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде съдържат ОПЦ, ПАЦ (проантоцианидини), полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
ПАЦ в гроздовите семки освен че са също толкова силни антиоксиданти, подобряват чувствителността към инсулина и имат подмладяващ ефект върху клетките. По този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и онкологични проблеми.
|
Горчив пъпеш (екстракт 10:1)
Горчивият пъпеш (Momordica Charantia) е екзотичен плод, който е известен като едно от най-добрите растителни средства за лечение на диабет. Той съдържа карантин, който снижава нивата на кръвната захар и предпазва от усложнения, настъпващи вследствие диабета. Горчивият пъпеш регулира секрецията на инсулин и ограничава риска от катаракта или развитие на рак на панкреаса. Повишаването на теглото и натрупването на мазнини около корема са първите симптоми на затлъстяването. Горчивият пъпеш помага и за това. Няколко изследвания показват, че има положителен ефект за контролиране на теглото и предпазване от затлъстяване. Екстрактът от зеленият плод се счита още за ефективно средство за прочистване на кръвта от токсини, за регулиране на високия холестерол и за лекуване на вирусни заболявания и възпаления от всякакъв характер. Растението стимулира храносмилането, тонизира и спомага за лечение на запек. Освен това подсилва имунната система. Съставките в него могат да бъдат полезни и в борбата с вируса на СПИН. Горчивият пъпеш се използва с още разнообразни лечебни цели – при колики, треска, малария, изгаряния, болезнена менструация, кожни проблеми, кашлица, ревматизъм, чернодробни заболявания, шарка и др.
|
Естрагон (екстракт)
Ароматната билка Естрагон (Тарагон) е известна освен като основна подправка във Френската кухня, и като полезна хранителна добавка в алтернативната медицина. Мощен антиоксидант, естрагонът има различни благоприятни действия върху нашето тяло. Тъй като помага за работата на черния дроб, естрагонът е известен още и като средство за подобряване на храносмилането, успокояване на нервен стомах и черва и диспепсия. Естрагонът съдържа различни вещества, които оказват положително влияние върху сърдечно-съдовата система, като предпазват от натрупването на плаки по стените на съдовете. В допълнение естрагонът има благотворно действие върху здравето на очите, женските органи, стресово напрежение, липса на апетит, зъбобол и др.
|
Гроздови семки (екстракт)
OPC или олигомер процианидините са много мощни и понякога са наричани суперантиоксиданти на природните източници. Тяхното антиоксидантно действие се определя от изключително кондензираните им ароматни пръстени, които са съвършени стабилизатори на свободните радикали. Полифенолите, антоцианините и катехините усилват OPC антиоксидантния ефект и забавят процесите на стареене. Дори в често горчивите семки на червеното грозде се установяват високи нива на OPC, полифеноли и антоцианидини.
|
Куркуминоиди
Куркумата (Curcuma Longa) притежава толкова много полезни свойства, че за момента е на първо място в списъка с лечебни и най-често споменавани растения.
Едно от основните предимства на куркумата е противовъзпалителният й ефект. Това, заедно с обезболяващото й действие, се използва успешно в третирането на артритни заболявания от всякакъв вид и стадий. Куркумата е естествено противовъзпалително средство, което може да се поема цял живот без странични ефекти.
Лабораторни проучвания показват, че приемът на куркума има положителен ефект при ракови заболявания. Резултатите показват по-голямо количество унищожени ракови клетки, намаляване на размерите на туморите и блокиране формирането на ензимите разпространители при включване на куркумата като съпътстващо лечение.
Приемът на куркума също така успокоява алергични реакции на организма от всякакъв произход, както и повишава резистентността на тялото към дразнещия фактор.
Друго полезно свойство на куркумата е, че подкрепя храносмилането и ускорява метаболизъма на мазнините. Известно е също, че за намаляването на кръвната захар и понижаването на инсулиновата резистентност за момента не е открито друго природно средство, което да има толкова силен ефект, колкото куркумата. Изследванията през последните пет години показват, че за засилването на чувствителността към инсулин куркумата е буквално 400 пъти по-силна от обикновените лекарства. Ефективността и резултатите от приема на куркума се сравняват с резултатите от конвенционалните медикаменти като липитор, кортикостероиди, прозак, аспирин, оксалиплатин, метформин и други антидепресанти, медикаменти за разреждане на кръвта, намаляване на холестерола и противовъзпалителни лекарства.
Освен това тя помага за предотвратяване и забавяне на болестните състояния, формирани вследствие диабет. Още един важен положителен ефект от приема на куркума е намаляването на симптомите на депресия. Резултатите от клинично проучване от 2013г. показват, че при лека депресия куркумата може да се използва като основно, ефективно и безопасно лечение вместо конвенционалните лекарства.
|
Омега 3 мастни киселини
Омега 3 мастни киселини са едни от най-ефикасните добавки за стимулиране на имунната система и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Взети от микроинкапсулирано рибено масло, омега 3 мастни киселини са известни с това, че помагат за намаляване броя на триглицеридите, нормализират високото кръвно налягане, повишават нивата на добрия холестерол, пречат на натрупването на плаки по кръвоносните съдове и имат противовъзпалителен ефект. С всичко това помагат при метаболитен синдром и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
Последните изследвания свързват употребата на омега 3 мастни киселини с подобряване на мозъчната дейност, включително и на настроението при депресия. Препоръчва се прием в комбинация със сибирски женшен (елеутерокок) против пролетна умора, тъй като взаимно засилват действието си.
|
Поликозанол 95%
Поликозанол от захарна тръстика е смес от първични, алифатни алкохоли с основна компонента октозанол. В последно време Поликозанолът показва понижаващи холестерола резултати и е тестван успешно при мозъчните циркулаторни нарушения (церебрална исхемия при маймунски модел). В спорта изолиран октакозанол се прилага за по-добро използване на вдишания кислород по време на спортни натоварвания. Това приложение се подкрепя от клинични проучвания при пациенти със сърдечни заболявания, при които се наблюдава подобряване на аеробния капацитет и намаляване на сърдечно-съдови инциденти, като например исхемични пристъпи.
Поликозанол се добива от восък от захарна тръстика и подобрява състава на триглицериди в кръвта. Той понижава LDL холестерола и повишава HDL холестерола.
|
Кверцетин 95%
Кверцетинът е мощен антиоксидантен флавоноид, който неутрализира вредното въздействие на свободните радикали и по този начин възпрепятства злокачествените изменения в клетките. Кверцетинът е известен с това, че има противовъзпалително действие и оказва положително влияние при атеросклероза, висок холестерол, сърдечни болести, проблеми с кръвообращението, диабет и инсулинова зависимост, стомашни язви, както и че засилва имунитета и повлиява положително алергиите. Има широко приложение също в лекуването на проблеми с простатата.
|
Фолиева киселина
Витамин B9 е много по-известен с химичното наименование "фолиева киселина". Подобно на всички витамини от групата, фолиевата киселина подпомага обмяната на веществата и енергията на клетките на тялото. В допълнение, фолиевата киселина изпълнява важни функции при клетъчното делене и клетъчния растеж. Изграждането на генетичен материал, червени кръвни телца и мускулите функционира безпроблемно само с фолиева киселина. Анемия, промени по кожата и трудно зарастване на раните могат да са проявления на липсата на фолиева киселина или витамин B9. По време на бременността по принцип се препоръчва последователно покриване на ежедневните нужди, тъй като аномалии при неродените бебета се свързват с липсата на фолиева киселина. Фолиевата киселина може да има положителен ефект върху кръвоносните съдове, и следователно трябва да има достатъчно от нея в случай на сърдечно-съдови заболявания. Зеленчуците са ценен доставчик на фолиева киселина. Особено спанак, зеле, броколи и домати съдържат много от нея. Но също така и пълнозърнести храни, яйца, пшеничен зародиш и соеви продукти допринасят за достатъчно снабдяване с фолиева киселина. В зависимост от конкретния хранителен продукт, усвояването на фолиева киселина в червата се различава. Липсата на фолиева киселина се случва по-често, отколкото се смяташе досега. Хранителни добавки с фолиева киселина могат да бъдат полезно допълнение към храната. Фолиевата киселина увеличава апетита, ефективна е срещу анемия и предпазва от вродени дефекти, паразити в храносмилателната система и хранително отравяне. Тя осигурява добра текстура на кожата и действа като аналгетик за облекчаване на болки. Тя също така подобрява производството на майчино мляко и противодейства на загубата на цвета на косата.
|
Витамин Д (холекалциферол)
Холекалциферолът (или кратко Калциол), витамин D3 е физиологично проявяващият се във всички нерастителни еукариоти и съответно и при хората витамин D. В храните той се намира предимно в рибата или се прибавя в храните като хранителна добавка. В тялото той поема функцията на прекурсор и през междинен етап се превръща в калцитриол. Витамин D играе важна роля в регулирането на калциевите нива в кръвта и костната структура. Дефицит на витамин D води средносрочно до детски рахит, а при възрастните - до остеомалация/остеопороза. От 90-те години на миналия век е доказано, че витамин D има функции в различни други тъкани, които обхващат клетъчната диференциация, инхибиране на клетъчната пролиферация, апоптоза (клетъчна смърт), имунната модулация и контрол на други системи. Недостигът на витамин D според резултати от досегашни изследвания представлява рисков фактор за автоимунни заболявания, като множествена склероза, болест на Крон, захарен диабет тип 1), инфекциозни заболявания, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, мускулна слабост, деменция, болестта на Паркинсон и нарушения на ефективната работа на мозъка. Витамин D действа като защита по отношение на различни видове рак, като например рак на гърдата, левкемия, рак на бъбреците, рак на яйчниците и рак на панкреаса. В допълнение витамин D може да намали броя на паданията при хора над 65 години. Приемането на 700-1000 IЕ намалява риска от падане на с 19%.
|
Все още няма отзиви.