Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Облепиха (Морски зърнастец) 250,000 mg
- Червена чушка 250,000 mg
- Ацерола (екстракт) 250,000 mg
- Киви 250,000 mg
- Черен чесън 10:1 екстракт 210,000 mg
- Лапачо чай 190,000 mg
- Хрян 180,000 mg
- Латинка 180,000 mg
- Бета-глюкан 120,000 mg
- Астрагал (екстракт 1%) 50,000 mg
- Ехинацея (екстракт) 30,000 mg
Облепиха (Морски зърнастец)![]()
В природолечението в азиатските страни от почти 2000 години е добре известен положителният ефект на плодове от морски зърнастец (Hippophae rhamnoides) и затова те често се използват при лечението и профилактиката на различни заболявания. В Европа облепиха се появява едва през Средновековието като лекуващо средство. Плодовете на Морския зърнастец са били използвани особено срещу морска болест и в случаи на треска. Те заслужават показваното към тях уважение като лечебно средство, защото освен високото си съдържание на витамин C, което е три до седем пъти по-високо от това на лимоните, съдържат много други важни витамини. Един от тях например е витамин Е, който се активира от витамин С в Морския зърнастец и така може да действа като защита на клетките от свободните радикали. Морският зърнастец съдържа и други съставки като плодови фибри, които допринасят за по-добро храносмилане. Те съдържат също така и витамин Б 12.
Този витамин се доставя на организма основно с месо и затова морският зърнастец е много важен източник на витамин В12 за вегетарианци/вегани. И не на последно място Морският зърнастец съдържа витамина холин. Този витамин може да попречи на мастните натрупвания в организма. В същото време, той помага на мозъка да работи по-добре. Затова Морският зърнастец представлява една във всяко едно отношение разумна хранителна добавка и допринася за укрепването на имунната ни система.
|
Червена чушка![]()
Най-разпространеният вид, който включва почти всички продавани в Европа, чушки и люти чушки, е (Capsicum annuum). Повечето чушки също така съдържат веществото, отговарящо за лютивия вкус - капсаицин, макар и в много различни концентрации. Трапезната чушка е богата на антиоксиданти и има висока концентрация на витамин С. 100 г сурови чушки съдържат 1,2 грама протеин, 4,6 грама въглехидрати и 0,3 г мазнини. Други ключови съставки са около 20 мг калий, 10 мг магнезий, 10 мг калций, 5 мг токоферол на 100 г чушка. Цветът идва главно от различни пигменти от семейството на каротеноидите. Повечето от тези каротеноиди са червени, но и жълтите представители са широко разпространени. Общото съдържание на каротеноиди в сух червен пипер е от 0,1 до 0,5%.
|
Ацерола (екстракт)![]()
Приличащата на череша Ацерола (Malpighia Glabra) се отглежда предимно в Бразилия, Мексико, Ямайка, а също така и в Азия. Тя предпочита за оптималния си растеж влажен субтропичен климат. Расте на различни надморски височини, на брега на морето или в планината до надморска височина от 1600 метра. Ацеролата съдържа големи количества природен витамин С, който е отговорен за хиляди задачи в нашето тяло. Аскорбиновата киселина, която е по-известна като витамин С, активира някои ензими и е най-силният водно-разтворим антиоксидант. Витамин С е важен и за биосинтеза и насърчава процесите на детоксикация в организма. Той участва също и в метаболизма на желязото.
|
Киви![]()
Киви (Actinidia Deliciosa) е изключително богато на натурален витамин С. Физиологично погледнато, кивито е истински "пенкилер". Плодът е богат на магнезий, фосфор, калий и желязо. В допълнение, кивито се счита за истинска бомба с витамин C. Той съдържа много повече витамин С от всеки цитрусов плод. Общото здравословно състояние може да се подобри чрез ежедневна консумация на един плод киви, освен това така се засилват и защитните сили на организма. За кивито освен това се говори, че пречиства кръвта и действа диуретично. След храна, която съдържа много белтъчини, кивито е идеален десерт, тъй като съдържа ензима актинидин, който може да разцепва протеини, т.е. подкрепя храносмилането им.
|
Черен чесън 10:1 екстракт![]()
Черният чесън е обикновен чесън, претърпял специална бавна ферментация при продължителна топлинна обработка. В процеса на ферментиране микроелементите и витамините забележително се увеличават и чесънът се превръща в изключително мощен имуностимулатор . Черният чесън съдържа 18 вида съществени за човешкото тяло аминокиселини, полипептиди, протеини, полифенолни съединения, активна SOD (супер оксид дисмутаза), биологични ензими, гликозиди, витамини, мазнини, липиди, микроелементи, въглехидрати и т.н. Суровият чесън съдържа алицин - мощно противогъбично съединение, коeто след ферментация се превръща в S-allylcystine, чиито антиоксидантни свойства са почти 10 пъти по-силни и което по-лесно се абсорбира от тялото. Също така при ферментацията се генерира и ново съединение - S-arylcystine, което е ефективно за предотвратяване на артериалната склероза, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и др. Черният чесън е известен още с благотворното си влияние при заболявания на простатата, безсъние и запек, противопоставя се ефективно на умората и стареенето, коригира кръвното налягане, кръвната захар, нивата на холестерола, предотвратява рак и подпомага лечението му.
|
Лапачо чай![]()
Чаят от лапачо, познато още като “дървото на живота”, се добива от вътрешната ликова част на кората на дървото Tecona Lapacho. Съдържа високо количество калций, желязо, калий, бор, манган, йод и др.
Чаят от лапачо укрепва имунната система и има антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства. Той има положителен ефект като средство за подмладяване и борба с рака, тъй като влияе директно върху клетъчния метаболизъм. Чаят лапачо облекчава болката при артритни заболявания и влияе положително върху стомашно-чревната система. Известен е също така с благоприятния си ефект в борбата с бактерии и паразити, при херпесни вируси, малария, стафилококови, стрептококови инфекции и хеликобактер.
|
Хрян![]()
Хрянът (Armoracia Rusticana) e растение, известно повече като подправка, но също е изключително полезно за нашето здраве. Хрянът е богат на витамин С, калий, натрий, сяра, калций, фосфор, магнезий, хлор, желязо, мед и др. В него се съдържат специфични вещества – фитонциди, които имат антимикробни свойства. Той съдържа също лизоцим – вещество с природно антибиотично действие. Ето защо хрянът действа като мощен имуностимулатор. Освен това има положителен ефект при ревматизъм, заболявания на дихателните органи, камъни в бъбреците, смущения в менструалния цикъл и рак.
|
Латинка![]()
Латинката (Tropaeolum) е красиво и широко разпространено декоративно растение. Често забравяме, че то е изключително полезно за нашето здраве.
Латинката е богата на растителни антибиотици и действа активно срещу всякакви вируси, бактерии и гъбички. Растението укрепва защитните сили на организма и е отличен помощник на имунната система при грипови състояния, заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. Латинката е богата на йодни соли, калий, фосфор, провитамин А, витамин С, В1, В2 и др. Съдържа също веществото Трополеин (оттам идва и името й), което помага при сърдечно съдови заболявания и атеросклероза.
Латинката е известна още с положителното си действие срещу стареенето, върху симптомите на климактериума, при импотентност, при депресия, потиснатост и раздразнение, изтощение, анемия, бъбречни проблеми и кожни раздразнения.
|
Бета-глюкан![]()
Бета-глюканът е полизахарид, който се съдържа в клетъчните стени на различни природни източници като мая, зърнени култури, гъби и др. Бета-глюканите стимулират имунния отговор, а именно активирането на макрофагите, които буквално “поглъщат” вредните клетки. Макрофагите от своя страна освен, че унищожават бактериите и изолират възпаленията, секретират специални вещества – цитокини, които контролират диференциацията на клетките и по този начин предпазват от вредни видоизменения и рак. Резултатът при прием на бета-глюкани е, че те атакуват вирусите, скъсяват периода на боледуване, намаляват опасността от последващи усложнения и улесняват възстановяването след боледуване. Освен това бета-глюканите понижават нивото на LDL-холестерола и повишават нивото на HDL- холестерола; подпомагат заздравяването при кожни наранявания, предпазват от състаряване на кожата и бръчки и имат силно антиоксидантно действие.
|
Астрагал (екстракт 1%)![]()
Астрагал (Astragalus) е растение, произхождащо от Азия, което се използва за общо укрепване на организма и за подобряване на ефективността на имунната система. Астрагалът увеличава съпротивителните сили на организма срещу вирусни инфекции и има свойството да възстановява функционалността на увредените имунни клетки при рак. Астрагалът е силен адаптоген, т.е. има изключително благоприятен ефект при различен стрес – физически, психически, емоционален. Освен това има мощни антиоксидантни свойства, повлиява благоприятно проблеми с женската репродуктивна система, сърдечно-съдови проблеми, бъбречни възпаления, хепатит, хронична умора и артрит. Астрагалът подобрява общия тонус на организма и увеличава физическата издръжливост и енергичността.
|
Ехинацея (екстракт)![]()
Ехинацея е силен имуностимулатор със мощни противовъзпалителни свойства. Това растение притежава способността да пречиства кръвоносната система и да потиска развитието на различни вируси, бактерии и гъбички.
Ехинацея се прилага се успешно за лечение на различни инфекции. Повлиява благотворно херпеси, болести на дихателните пътища, болки в гърлото, кашлица, главоболие, синузит, обриви, възпаления на венците и ушите, цистит и стомашни язви.
|
Все още няма отзиви.