Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да ядете по 2 яйца на ден
Яйцата са перфектен и вкусен избор за закуска, обяд или вечеря. Полезните им свойства са обект на постоянен спор, но уникалният състав на яйцата, снесени от свободно отглеждани и хранени със здравословни храни кокошки, са доказано полезни. Те съдържат важни хранителни вещества, от които организмът ни се нуждае ежедневно и имат редица ползи за здравето.
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да ядете по 2 яйца всеки ден:
Забавят се процесите на стареене
Резултатите от проведено в Холандия проучване показват, че ежедневната консумация на яйца, забавя процесите на стареене. При 87% от взелите участие в проучването жени на възраст между 35-40 годишна възраст, се наблюдава стягане на кожата и избледняване на старческите петна, а при мъжете – изглаждане на бръчките около очите.
Насърчават загубата на тегло
Яйцата са силно засищаща храна и консумирането им за закуска позволява да се намали количеството храна, консумирана през деня. Изследванията показват, че сутрешният прием на протеини е от решаващо значение за това дали ще се чувстваме гладни през деня. Хората, които закусват с храна, богата на протеини, като яйца например, консумират по-малко калории на обяд или вечеря, отколкото тези, които са си набавили същите енергийни стойности на закуска не с протеини, а с въглехидрати.
Защитават мозъка
Клинично доказано е, че холинът е най-важният строителен материал за мозъка. Фосфолипидите, които осигуряват нормална комуникация на мозъчните клетки са изградени от холин. Ако консумирате по 2 яйца всеки ден, организмът ви ще получава достатъчно от това вещество. Недостигът на холин води до намаляване на паметта и затруднена концентрация.
Намаляват риска от развитие на рак
Яйцата са богати на холин, който е изключително полезен за мозъка, но и се свързва с превенция на раковите заболявания. Специалистите твърдят, че консумирането на 2-3 яйца дневно може да намали риска от развитие на рак с 20-30%.
Предпазват кожата, косата и черния дроб
Яйцата съдържат различни витамини от група В и фосфолипиди. Биотинът, витамин В12 и подхранващите протеини, които се съдържат в яйцата, допринасят за укрепване и подобряване на състоянието на косата и кожата. Фосфолипидите, които съдържат яйцата, спомагат за елиминиране на токсините от черния дроб и подпомагат правилното му функциониране.
Подобряват зрението
Яйцата са богати на два мощни антиоксиданта – лутеин и зеаксантин, които спомагат за яснотата и остротата на зрението. При недостиг на тези вещества се наблюдава натрупване на разрушителни промени в очните тъкани и необратимо влошаване на зрението.
Богат източник са на витамин D
Яйцата са изключително богати на витамин D, важно хранително вещество за нашето здраве, което получаваме най-често от слънцето, но според проучванията, голяма част от населението в световен мащаб, страда от липсата на този витамин. Дефицитът на витамин D е свързан с редица здравословни проблеми, включително намалена костна плътност – витамин D помага на калция да се абсорбира по-добре и укрепва костите и зъбите.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
Консумацията на яйца често се свързва с остарели виждания относно тяхната полезност, поради високото им съдържание на холестерол. Новите изследвания показват, че холестеролът в яйцата е балансиран с фосфатиди, което не го прави вреден за здравето ни. Освен това холестеролът в яйцата възпрепятства производството на холестерол в организма, а благодарение на омега 3-мастните киселини, които яйцата съдържат, се понижават нивата на триглицеридите. Всичко това намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и подпомага правилното функциониране, и здравето на сърцето.
Полезни са при планиране на бременност
Яйцата са богати на фолиева киселина (витамин В9), която се свързва с предотвратяването на дефекти на невралната тръба и подпомага правилното развитие на плода. Затова се препоръчва бременните жени да включват повече яйца в диетата си.