Оризова напитка с куп полезни свойства
Оризът като всяка друга въглехидратна храна крие рискове за нашето тегло, но ако се употребява умерено и по правилен начин, е чудесно гориво за организма ни. Не забравяйте, че въглехидратите се натрупват в случай, че енергията от тях не бъде изгорена, затова не прекалявайте с количествата.
Напитката, която ви предлагаме, съдържа ценните качества на ориза и има куп полезни свойства. Може да я наречем оризово “мляко”, оризов “сок” или оризова вода. Има мек и леко сладък вкус и носи аромата на ориза. Най-добре се получава от бял, плътен ориз, но той съдържа повече глутен – ако състоянието ви не позволява консумирането на глутен, заместете с кафяв ориз, но имайте предвид, че няма да има характерния аромат. Хубавото на тази напитка е, че може да се консумира охладена, дори ледена, а също и топла. Комбинира се и с други напитки – кафе, чай.
Белият ориз съдържа около 90% въглехидрати, 8% белтъчини и 2 % мазнини. Изобилства от ценни минерали: магнезий, фосфор, манган, селен, желязо, както и от фолиева киселина, тиамин и ниацин (витамини от група В). Има ниско съдържание на фибри, но при консумиране лесно преминава през храносмилателния тракт и подпомага храносмилането.
Сварете желаното количество ориз в съотношение 1:3 с водата. След около 15 минути варене прецедете ориза, като добавите съвсем малко (половин шепа) към прецедената течност и разбъркате в блендер, за да стане по-хомогенна. По желание добавете естествен подсладител – кафява или кокосова захар, мед, кленов сироп, стевия. Ако добавите сироп от бяла захар, ще съхраните в максимална степен аромата и вкуса на оригиналната напитка, но пък ще намалите полезните й качества. Възможно е и обогатяване с малко екстракт от ванилия.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Защо е полезно да се консумира по чаша от тази напитка всеки ден?
- Действа енергизиращо – много е подходящо да се приема на закуска, защото засища, а едновременно с това зарежда тялото с бързоусвоими въглехидрати. Освен това, на следващия ден напитката ще е леко ферментирала, но почти няма да се усеща, а това е още по-благотворно за организма, най-вече за метаболитните процеси и имунната система. И все пак, пригответе количество за 2-4 дни, защото след това вкусът може да се промени значително заради ферментационните процеси.
- Регулира храносмилането – скорбялата в ориза подпомага възстановяването на баланса в чревната микрофлора и растежа на добри бактерии. Напитката е лесноусвоима и ако се консумира самостоятелно или преди хранене, подпомага придвижването на храната.
- Подходяща е за консумиране по време на настинка, грип и т.н. Когато сме болни, имаме нужда от много течности, които да хидратират тялото ни, да помагат да се преборим с вируса, инфекцията или възпалението, а същевременно да не изхабяват енергията ни. В това отношение оризовата напитка идва на помощ – богата на ценни витамини и елементи, засищаща, хидратира ни за по-продължително време. Добавете щипка канела към топлата напитка и ще получите перфектната храна за болничните дни.
- Едно от най-меките затягащи средства – оризовата вода има леко затягащо действие, благодарение на нишестето, налично в нея. Ако няматае проблеми с храносмилането и имате редовен стомах, не се притеснявайте – няма да си докарате запек. Както казахме, тази напитка регулира храносмилането по естествен път. Може да се използва обаче за третиране на разстроен стомах и диария, особено при бебета и малки деца.
- Подсилва имунитета и действа противовъзпалително – ако използвате ориз, богат на фибри, ще снабдите тялото си с още повече полезни минерали, витамини и антиоксиданти.
- За захранване след пости или прочистване на организма – тази напитка е идеален вариант за постепенно захранване след няколкодневно прочистване на тялото. Позволява на стомаха да се върне постепенно към нормалния прием на храна, снабдявайки ни с необходимата енергия.