Орехите заздравяват костите и предпазват от диабет

Полезните свойства на ореховите ядки са многобройни и варират от контролиране на теглото, подпомагане на мозъчните функции до предпазване от канцерогенни заболявания. Както за останалите видове ядки, и тук важи правилото за консумирането им в суров вид. Дори когато са съвсем пресни, не се лишавайте от тънката им обелка, защото тя съдържа в големи количества ценните феноли, танини и флавоноиди.
Ето и част от благотворните свойства на ореховите ядки:
1. Храна за мозъка – съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, особено алфа-линоленова киселина, които стимулират мозъчните функции, подобряват паметта и помагат в борбата с депресията.
2. Висока хранителна стойност, богати на витамини и минерали, като освен това не съдържат холестерол. Същевременно консумацията на орехи понижава риска от атеросклероза и регулира нивото на холестерол в организма. Ядките изобилстват от витамин Е и витамин В6, както и от манган, магнезий, желязо и фосфор.
3. Антираково действие – орехите съдържат елементи и вещества (омега 3-мастни киселини, фитостероли, антиоксиданти и др.), които са известни с профилактичното си действие спрямо раковите заболявания, както и с това, че спират развитието и разпространението на вече появили се ракови клетки.
4. Ефективно средство срещу диабет – редовната консумация на орехи намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 15 до 20 %.
5. Регулиране на теглото – макар и с високо съдържание на мазнини и много хранителни, орехите снабдяват организма с ценни вещества, създават чувство за дълготрайна ситост, дават енергия. Не се тревожете – мазнините в орехите са „добри мазнини”.
6. Подобряват съня – в орехите се съдържа хормонът мелатонин, който предизвиква и регулира състоянието на сън.
7. Заздравяват костите
8. Подпомагат имунитета
9. Укрепват сърцето и кръвоносните съдове
-
АРТРОАКТИВ
При костно-ставни проблеми
-
ОСТЕОВИТ ПЛЮС
При костно-ставни проблеми
-
СУПЕРХАЙФЛЕКС
При костно-ставни проблеми
Не забравяйте, че всички части на ореха могат да послужат за доброто ни здраве. Ореховото масло, извлечено от ядките, е балсам за сухата кожа и тънката, чупеща се коса. То изглажда фините бръчици и премахва тъмните кръгове около очите. А отвара от листата на орех заздравява скалпа и придава на косата кадифен кафеникав оттенък и плътност.