Можем да отслабнем и без да броим калориите

Броенето на калории е често срещано явление сред съвременните мъже и жени. Мнозина стигат дотам, че в магазина обръщат опаковка след опаковка, четейки единствено и само количествата калории, които се съдържат в храната, твърдо убедени, че това е равносилно на здравословно хранене и начин на живот. Това, което обаче действително има значение, са не калориите в храната, а нейното качество. Наистина броенето на калории може да бъде от полза в началните стъпки на отслабване. Но в дългосрочен план никак не е практично и най-вече може да ви навлече сериозни вреди. Защо?
- Не работи
Броенето на калории разчита на проста аритметика: 1 + 1 = 2. Но тялото е далеч по-сложно от това. Добавянето и изваждането на калории е само нищожна част от факторите, които играят роля при отслабването на тялото – стрес, хормони, алергии и непоносимости, обмяна на вещесртвата и др. Първо, има значение начинът, по който храната е приготвена, както и какъв е метаболизмът на самия индивид. Всичко това може да окаже огромна разлика в абсорбирането на калориите. Обмяната на веществата при различните хора е различна поради типа бактерии в стомаха. Една от причините, поради които е безсмислено да броим калориите е, че много храни просто преминават през тялото, тъй като организмът не разполага с инструменти да ги смели и така не усвоява никакви калории. При един експеримент мишки, хранени със сурови сладки картофи, загубили повече от четири грама тегло, докато в същото време напълняли, когато изяли същото количество калории, но от сготвена храна.
-
FAT LOSS
Да влезем във форма за лятото
-
L-КАРНИТИН
За ускоряване на метаболизма и срещу пролетна умора
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
- Кара те да взимаш нездравословни решения
Броенето на калории снема от нас отговорността да обръщаме внимание на това какво точно ядем. За да бъде направено нещо нискокалорично, нискомаслено или без захар, то често е преминало през процеси, които са го лишили от полезните му свойства. Вместо това е бъкано с изкуствени вещества и химикали, които могат да задръстят храносмилателната ни система и да разстроят метаболизма ни.
- Постоянно безпокойство и вина
Когато брим калориите си, сме в състояние на постоянно безпокойство и напрежение. Искаме да ядем все по- нискокалорични продукти, подтиквани от желанието да сме изрядни, да сме перфектни. В един момент всичко, което е пред очите ни, са скали с възходящи и низходящи прави и цифри. Знаете ли кое действа смазващо на самочувствието? Чувството на провал, което стои зад всяко „преядох“, т.е когато превишиш с няколко калории дневната доза. А по ирония на съдбата ударите над самочувствието често отпушват нуждата от самоутешаване чрез храна.
Затова по-добре прилагайте следните принципи:
- Фокусирайте се не върху нещата, които не можете да ядете, а върху тези, които можете.
- Добавете повече сурови, непреработени и нерафинирани изделия в диетата си.
- Гонете качеството, а не количеството калории
- Всеки човек има собствен инстинкт за това колко да яде и кога е добре да спре. Почувствайте го отново.
- Не се самоизтезавайте, като си вменявате вина за това, че сте си позволили едно парченце шоколад в повече. Отлсабването има пряка връзка с това как се чувствате. Колкото по-стресирани и нещастни се чувствате, толкова повече блокажите пречат на правилното движение на енергията вътре във вас.