Кои храни забавят процеса на стареене

Стареенето представлява естествен процес на умора, натрупвана в тъканите на човешкия организъм – натрупване на мазнини, бръчки, забавяне на движенията, хормонални изменения, мускулна атрофия, промени в кръвното налягане и в мастната обмяна, както и много други. На практика стареенето е естествен процес, който започва още от раждането и представлява поддържането на устойчив баланс между увреждане и възстановяване на тъканите до момента, в който процесът не премине критичната точка, когато загубите станат по-големи от възстановителните способности. Тогава стареенето започва да дава все по-видими признаци, защото се засягат нервните клетки, които на практика са невъзстановими.
Научно доказано е, че някои храни притежават способността да забавят стареенето.
За да забавим стареенето, в ежедневното ни меню трябва да присъстват достатъчни количества плодове и зеленчуци, белтъчини, фибри, ненаситени мазнини, антиоксиданти и витамини. В края на краищата, ние сме това, което ядем!
Ето кои са храните, които чувствително забавят стареенето:
1. Люти чушки
Три люти чушлета съдържат толкова витамин С, колкото има в един килограм лимони. Капсаицинът, който съдържат подпомага бързото изгаряне на калориите и има антиоксидантно действие. Лютите чушки подобряват кръвооросяването, понижават артериалното налягане, кръвната захар и холестерола.
2. Чесън
Благодарение на своите мощни противовъзпалителни свойства, чесънът успешно забавя процесите на стареене. Неотдавна в състава на чесъна е открит и химичният елемент германий, който има изразени противотуморни свойства. Алицинът, съдържащ се в чесъна е много силен антибактериален агент, който навлиза в кръвоносната система и “дезинфекцира” белите дробове, вътрешните органи и кожата. Лецитинът, който се съдържа в чесъна намалява концентрацията на LDL-холестерола и триглицеридите.
3. Сьомга
Сьомгата е риба с високо съдържание на калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо и цинк, както и на Омега-3 мастни киселини. Всичко това я прави една от най-полезните храни. Консумацията на сьомга осигурява превенция срещу болести на сърдечно-съдовата система, диабет, артрит, инфаркт и инсулт. Лекарите твърдят, че есенциалните мастни киселини имат способността да редуцират когнитивните проблеми, свързани с болестта на Алцхаймер.
4. Спанак
Спанакът е чудесен източник на желязо, който се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма. Той съдържа и големи количества витамин К, който влияе върху издръжливостта на нашите кости. Богат е на витамин А и витамин С.
5. Моркови
От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А ( бета–каротин). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и предпазва от злокачествени заболявания, въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, косата и ноктите. Съдържащата се в морковите целулоза подпомага отслабването, освобождава тялото от токсините и редуцира теглото.
6. Кейл
Кейлът е обявен за една от най-полезните зеленолистни суперхрани. Кейлът ни зарежда с бета-каротин и фолиева киселина. Богат е на фибри, протеини, Омега-3 мастни киселини, витамин А, К, Е, С и витамини от група В, магнезий, калций и желязо. Богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очни проблеми като катаракт и дегенерация на макулата, които са едни от основните причини за загуба на зрение при възрастните хора. Кейлът съдържа около 45 антиоксиданта.
7. Домати
Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който укрепва костите и подпомага здравия вид на кожата. Ликопенът е един от най-мощните природни антиоксиданти, който ефективно неутрализира вредното влияние на свободните радикали върху нормалните биохимични функции на организма и намалява последиците от оксидативния стрес.
8. Боровинки
Боровинките са богати на антиоксиданти, намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, забавят стареенето и отслабването на мозъчната дейност. Черната боровинка се използва като средство против болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Повишеното съдържание на антиоксиданти подобрява работата на тези части на главния мозък, които отговарят за стареенето на невроните. Този вкусен плод подмладява организма, защото го защитава от свободните радикали.
9. Риба тон
Рибата тон е богата на витамин В3, В6 и В12, минералите фосфор, магнезий и желязо. Както всички други риби е богата на Омега-3 мастни киселини, които предпазват от сърдечни проблеми и поддържат кръвоносните съдове чисти.
10. Стриди
Смятат се за естествен афродизиак, поради високото им съдържание на допамин и цинк. Подобно на всички миди са богати на витамини и минерали, които са полезни за мозъка и сърцето, заради съдържанието на Омега-3 мастни киселини.
11. Тиквени семки
Тези семена съдържат естествени минерали, здравословни мазнини и антиоксиданти, които елиминират действието на свободните радикали и така забавят процеса на стареене.
12. Кисело мляко
Киселото мляко е богат източник на калций, който е от голямо значение за правилното функциониране на нервната система, както и за здрави кости и зъби.
13. Бразилски орехи
Наличието на селен в бразилските орехи подпомага неутрализирането на влиянието на свободните радикали върху организма и подпомага еластичността на кожата. Бразилският орех влияе върху репродуктивните възможности и на двата пола, понижава холестерола и кръвната захар, предпазва от атеросклероза и диабет.
14. Тофу
Правенето на тофу от соево мляко е подобно на правенето на сирене от мляко. Тофуто се смята за пълноценен източник на протеини, т.е. то съдържа всички необходими за човешкия организъм аминокиселини. Соевото сирене е богато на изофлавони, които подпомагат производството на колаген и намаляват бръчките.
15. Диня
Динята съдържа ликопен, витамин С и цитрулин, който се грижи за доброто състояние на кожата и косата.
16. Яйца
Комбинацията от витамин А, витамин В2, лутеин, селен и зеаксантин правят яйцето изключително полезна храна в борбата против стареенето, която стимулира здравата кожа и я предпазва от вредното влияние на UV лъчите. Лутеинът е известен с това, че подобрява зрението, намалява холестерола и е отличен антиоксидант.
17. Нар
Нарът съдържа минерали, витамини и антиоксиданти, които забавят стареенето като елиминират влиянието на свободните радикали. Нарът има отлично въздействие върху нервната система, бори безсънието, укрепва нестабилния сън и облекчава стреса.
18. Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е богато на витамини С и К1, фибри, манган, калий, холин, фолати и антиоксиданти. Известно е с качеството си да предпазва от недостиг на витамин А, загуба на костна плътност и профилактика на много сърдечносъдови заболявания. В брюкселското зеле се намира и каротеноида зеаксантин, който помага за предпазването на очната ретина от ултравиолетово увреждане.
19. Говеждо месо
Говеждото месо е един от най-добрите източници на витамин В12, който участва в строежа на нервните клетки, поддържа в добро състояние нервните и кръвните клетки. Има високо съдържание на желязо и е бедно на мазнини. Фенилаланинът е аминокиселина, която се среща в големи количества в говеждото месо. Тя предизвиква много реакции в организма, но на първо място фенилаланинът противодейства на депресията и увеличава нивото на норепинефрин в мозъка. Говеждото месо съдържа и креатин-фосфат, който има важна роля за получаване на енергия от клетката. Протеините, съдържащи се в говеждото правят косата гъста и лъскава.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
20. Краставици
Краставиците съдържат над 95% вода. Яжте краставици, за да поддържате тялото и кожата хидратирани. Краставиците са отличен източник на силициев диоксид, който укрепва съединителната тъкан, а също така кости, сухожилия, мускули, връзки и хрущяли. Високото съдържание на силициев диоксид помага при чупливи нокти. Силицият и сярата, които се съдържат в тях подпомагат здравословния растеж на косата.
21. Зелен чай
Зеленият чай ускорява метаболизма и допринася за нормализиране на теглото, намалява нивото на холестерола и повишава имунната защита на организма. Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Зеленият чай неутрализира свободните радикали, които са основна причина за стареенето, поддържа тонуса, засилва паметта, влияе благотворно при очни болести, грижи се за кожата.
22. Сладък картоф или батат
Сладкият картоф съдържа провитамин А, витамин С, витамин В2 и В6 и умерено количество витамин В9. Има високо съдържание на антиоксиданта бета–каротин, който в организма се превръща в ценния витамин А, който забавя процесите на стареене в организма, участва в образуването на костите и зъбите и подпомага имунната система.
23. Сок от червени боровинки
Червените боровинки са богати на витамини, микроелементи, минерали, есенциални мастни киселини, каротеноиди и фитостероли. Те са мощен антиоксидант, неутрализиращ действието на свободните радикали. Скоро учените установиха, че червените боровинки повлияват положително болестта на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето. Съдържащите се в тях манган, полифеноли, фитохимикали и салицилова киселина правят червената боровинка перфектен избор за сияеща от здраве кожа.
24. Какаови зърна
Какаовите зърна съдържат полифеноли, които имат добри антиоксидантни свойства, богати са на цинк, магнезий, желязо, манган, витамин А, С, Е, В1, В2, В3 и В5. Те подобряват метаболизма, имат анти-стресово и анти-депресивно действие, дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо.
25. Авокадо
Консумацията на авокадо подобрява функциите на мозъка и предотвратява деменцията, понижава кръвното налягане. Високото съдържание на витамин Е, който е естествен антиоксидант, елиминира влиянието на свободните радикали и поддържа кожата здрава и млада.
26. Червен портокал
Червеният пигмент, осигуряващ цвета на този портокал е антиоксидантът антоцианин, който понижава съдържанието на лошия холестерол в кръвта и поддържа кръвоносните съдове. Червеният портокал е изключително богат на витамин С, който стимулира призводството на колаген, в резултат на което се радваме на гладка кожа с по-малко бръчки.
27. Гулия
Гулията, известна още като земна ябълка или йерусалимски артишок съдържа много желязо, целулоза, пектин, каротиноиди и витамини, както и различни органични поликиселини. Съчетани с витамин С, всички те имат силно изразено антиоксидантно действие.
28. Пшеничен зародиш
Пшеничният зародиш има високо съдържание на витамин Е, който е силен антиоксидант, който играе огромна роля за поддържането на клетките по-дълго млади и жизнени. Витамин Е доказано забавя стареенето на кожата и я предпазва от типичните старчески пигментации.
29. Лимони
Започнете деня с чаша топла вода и лимон. Така ще хидратирате тялото, ще подпомогнете метаболизма и ще получите солидна доза витамин С. Витамин С помага за намаляване на бръчките и подобрява еластичността на кожата. Лимонената вода чисти токсините от кръвта, което помага да запазите кожата на тялото и лицето гладка, нежна и чиста.