С какво да се храним, когато гърлото ни е възпалено?
Когато гърлото ни е възпалено и болката стане непоносима, е трудно да подберем подходящи храни, които да не влошат състоянието ни и да не предизвикат допълнително дразнене. Другото притеснение, е че често възпалението е предизвикано от бактерии и вируси, и апетитът ни намалява. Според някои специалисти е хубаво да се приема ограничено количество храна, за да не се натоварва метаболизма и за да може организмът да изразходва енергията не за храносмилане, а за справяне с болестта. Според други обаче е необходимо да приемаме по-енергийна храна, която да съживи тялото и да му даде сили да се пребори бързо. Истината е, разбира се, някъде по средата.
Предлагаме ви няколко храни, които няма да натоварят излишно тялото, но същевременно ще му осигурят нужното количество енергия.
Бананите са чудесна храна при болно гърло. Първо, че са меки и се преглъщат лесно, дават енергия, като същевременно имат нисък гликемичен индекс, макар че са сладки. Второ, богати са на витамини В6 и С, както и на калий и други минерали, които помагат на клетките да се борят с болестотворните натрапници.
Пилешката супа или въобще каквато и да е супа без големи парчета, люспи и твърди частици, е буквално балсам за гърлото. Освен това има противовъзпалително действие и предотвратява поразяването на тъканите и мембраните от бактерии и вируси. Чудесна храна, ако сте изгубили апетит и чувствате, че не можете да сложите и хапка в стомаха си.
Лимоновият сок с мед е прекрасна алтернатива за любителите на не-храненето по време на боледуване. От една страна, ни снабдява с така необходимия за излекуването ни витамин С и алкализира организма ни, което е предпоставка за бързо оздравяване. А от друга страна – преминавайки през гърлото, действа противовъзпалително и убива бактериите, като оставя чувство на лекота и облекчение с киселия си вкус. Ако прибавите и запарка от пресен джинджифил, антибиотичните свойства се усилват многократно. За да се разтопи медът, може да прибавите леко затоплена, но не и гореща вода, за да се запазят полезните свойства.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Бърканите яйца без много сол и подправки са източник на лесноусвоими протеини, които не натоварват метаболизма ни и доставят енергия за справяне с възпалителните и болезнени процеси.
Овесената каша буквално „смазва” гърлото и преминава плавно през стомашно-чревния тракт без да натоварва храносмилателната ни система, а напротив – извежда токсините и шлаките от червата. Засища и не създава чувство за тежест. Смесете с малко банан и лъжица мед и може да консумирате по всяко време на деня.
Варените моркови и сокът от пресни моркови са богати на мастноразтворимите витамини А и К, както и на витамин С и калий. Избягвайте гризкането на сурови моркови, тъй като може да раздразнят допълнително възпаленото гърло. Варените или задушени моркови имат леко сладникав вкус и може да ги съчетаете и с нещо сладко.
Макар че соковете от цитруси са богати на витамин С и често първо прибягваме до тях, бъдете внимателни, защото в по-големи количества предизвикват „разяждащо” и неприятно чувство в стомаха. Смесвайте със сок от ябълка и/или морков или просто ги разреждайте с по малко вода.