Как да разпознаем истинския пълнозърнест хляб?
Ръженият и т.нар. черен хляб са доста популярни днес, тъй като все повече хора започват да подхождат осъзнато към начина си на хранене и разбират, че това е предпоставка за цялостното им здравословно състояние. Пълнозърнестият хляб следва да бъде произведен от брашно, което се състои от всички компоненти на зърното. Само в този си вид то съдържа баластните вещества и полезните съставки.
Все по-често обаче производителите откровено лъжат потребителите, като правят хляб от нискокачествени брашна и суровини, след което прибавят различни вещества за оцветяване, така че хлябът да изглежда тъмен и да мине за пълнозърнест. Изкуственото оцветяване се постига с прибавяне на кафе, какао, изкуствени оцветители, червено вино – всичко това обаче може да навреди на здравето на определени хора, които е редно да избягват изброените съставки. А и колко е неприятно човек да мине на здравословен хранителен режим и да се окаже, че яде оцветен хляб.
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Ръжен хляб например е онзи, който съдържа минимум 30 % ръжено брашно. Той е с ниско съдържание на глутен и винаги може да се разпознае по високата плътност. Пшеничният хляб има по-високо съдържание на глутен, което предпоставя и по-мекият му и “въздушен” вид.
Най-простият тест за истински хляб е да намокрите сърцевината на парче черен хляб с вода. Ако отцедите водата и тя е променила цвета си към по-тъмен, то със сигурност хлябът е оцветен. Самият хляб също изсветлява на мястото, което сте поляли с вода.
Черният хляб не е мек, а твърд, стегнат и с повече влага. Има много по-различен аромат от белия пшеничен хляб и по-малко парче от него тежи значително повече. Обръщайте внимание какво пише на етикета на хляба – много често т.нар. подобрители са именно оцветители. Постарайте се да купувате хляб от някоя надеждна пекарна, където се предлагат най-различни полезни хлябове, включително и такива без мая.
А най-добрият вариант би бил да си го приготвяте вкъщи. С готова смес от брашна това не отнема много време, а по този начин ще бъдете сигурни с какво се храните.
Хора с различни заболявания, като: непоносимост към глутен, диабет, затлъстяване и т.н. не бива да се доверяват лесно на търговската мрежа.