За какво е полезен копърът?

Копърът е универсална билка, която върви към много ястия – от супи и салати до задушено.
Първоначално се е отглеждала в източната част на Средиземноморския регион и Западна Азия. Листата са тънки, разперени и ароматни, а семената често се използват като подправка поради острия си вкус.
Копър се отглежда лесно у дома. Растението не е придирчиво към киселинността на почвата, стига да е богата на органична материя.
Набраният копър увяхва бързо – имайте го предвид. Ако искате да го съхраните – пръскайте редовно с вода или загънете в хартия и сложете в пликче за многократна употреба.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Ползите от копъра
За медицинската употреба на копъра има писмени данни в египетски ръкописи от 3000 г. пр. Хр. Тази билка традиционно се използва за успокояване на колики и стомашен дискомфорт при бебета. Също така има диуретично и карминативно (прогонващо газовете) действие, действа добре при метеоризъм. Семената може да се дъвчат за свеж дъх.
Според проучване, публикувано във Pharmacognosy Review, копърът съдържа редица фитохимикали, които допринасят за фармаколгичните му свойства. Съдържа флавоноиди, танини, терпеноиди и сърдечни гликозиди. Етеричното масло, извлечено от семената, съдържа високи нива на фенолни киселини, тритерпени и флавоноиди и др. Семената от копър съдържат карвон и лимонен. Лимоненът помага за разграждането на съдържащите холестерол камъни в жлъчката и облекчава киселините в стомаха. По отношение на хранителната стойност копърът е отличен източник на витамини A и C, рибофлавин, калций, магнезий, фолиева киселина и манган.