Защо хората днес надебеляват повече и по-бързо?
Днешно време много от хората поглъщат значително повече калории отколкото успяват да изгорят. Статистически данни сочат, че от 1980 г. насам най-засегнати от този проблем са децата. Нивото на затлъстяване се е утроило през последните 20 години. Според учените това не може да се дължи на гените, защото те не се променят толкова бързо. По всяка вероятност причините са свързани с околната среда и начина на живот.
Ето и някои от тях:
Хората днес се хранят предимно с храна от типа „джънк”.
В началото на 20ти век хората са се хранили предимно с прясна, домашноприготвена храна. А в началото на новия век повече от половината от храната, която приемат, е или от вериги за бързо хранене, или полуфабрикат, или приготвена някъде навън, а не у дома.
Рязко се е повишила консумацията на захар
Това предразполага към множество заболявания – например диабет тип 2 и рак. Повишената консумация на захар оказва пагубно влияние върху нивата на инсулин, на холестерола, причинява затлъстяване, особено в областта на корема и води до постоянно увеличени стойности на кръвната захар, тъй като се възпрепятства глюкозната обмяна.
Прекаляване с храната по време на празници, което води до трупане на излишно тегло за кратко време
Изобилието от хранителни продукти води до увеличаване на риска от затлъстяване, защото по време на празници всеки се стреми трапезата да бъде отрупана и да опита от всичко, което се сложи върху нея. Дългите ваканционни периоди са придружени и с липса на движение, което само задълбочава проблема.
-
FAT LOSS
Да влезем във форма за лятото
-
L-КАРНИТИН
За ускоряване на метаболизма и срещу пролетна умора
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Храната е по-евтина от преди
Това звучи като нещо положително, но от една страна имаме влошено качество на храната, а от друга – разнообразие от изкуствени храни и полуфабрикати. Те са прекалено преработени, с много консерванти и ни най-малко безвредни добавки. По-достъпната цена позволява по-висока консумация и предразполага към злоупотреба с храната и влошаване на здравето.
Плодовите „натурални” сокове и газираните напитки
Така наречените натурални сокове понякога само миришат на плода, от който би трябвало да са направени. Те съдържат концентрирано плодово пюре, в което има вече има захар и консерванти. То е разредено с вода и в повечето случаи се прибавя още немалко количество захар и/или подсладители.
Същото важи и за газираните напитки, които пък освен от захар, изобилстват от оцветители и изкуствени аромати.
Хората изгарят по-малко калории, докато работят
Това особено важи за професиите, свързани с работа в офис или въобще в статично положение. Физическата активност днес намалява за сметка на повишеното психическо натоварване.
По-малко сън
Когато спим по-малко, се променя производството на определени хормони и често това става причина за качване на килограми, без дори да увеличаваме приема на храна. Отделно от това се забавят и се нарушават всички метаболитни процеси, тъй като организмът се нуждае от пълноценен сън и възстановяване, за да може да осигури оптимално функциониране на органите и системите.