Защо киноа e съвършена храна?
Киноа е зърнена култура, която се отглежда заради ядивните си семена и е една от древните култури, тъй като характеристиките й са останали почти непроменени през вековете. Инките я наричат „майка на всички семена”, тъй като е била култивирана преди около пет хилядолетия.
Киноата има няколко разновидности – бяла, червена, черна и др. – като може да се приготвя както под формата на сладки, така и на солени ястия. Това е една от най-подходящите храни за вегани, вегетарианци и суровоядци, както и за всички, които се стремят към здравословен начин на живот и хранене, тъй като е изключително богата на незаменими аминокиселини, лесноусвоими протеини и не съдържа глутен.
Някои от качествата на киноа, които я превръщат в съвършена храна, са:
Киноата е източник на 9 незаменими аминокиселини, балансирано количество протеини
Високо съдържание на фибри – два пъти повече от това в останалите зърнени култури. Киноата подпомага храносмилането, намалява нивата на холестерол и кръвна захар, предотвратява запека, а с това и риска от появата на хемороиди. Освен това създава чувство за ситост, тъй като заема по-голям обем от стомаха и по този начин приемате по-малко калории в малко, но пълноценна и качествена храна.
Намалява риска от диабет и контролира кръвното налягане – киноата е с нисък гликемичен индекс, а съдържащите се в нея феноли и витамин Е имат противовъзпалителни свойства, като защитават клетките и предпазват от диабет тип 2. В същото време високата наличност на калий подпомага кръвообращението и регулира кръвното налягане.
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Богата на желязо, магнезий, манган
Желязото е един от най-важните елементи за човешкото тяло, тъй като снабдява клетките с кислород и по този начин мускулите и тъканите запазват своята здравина и еластичност, телесната температура се регулира, подпомага се синтеза и функцията на ензимите, както и енергийния метаболизъм. Магнезият участва в предаването на нервните импулси, поддържането на мускулните влакна, костите и зъбите, регулира температурата и производството на енергия. Манганът има антоксидантно действие, като предпазва клетките, най-вече червените кръвни клетки, от увреждане и от пагубния ефект на свободните радикали.
Антисептично действие – сапонините в киноата имат силно изразен противовъзпалителен ефект, като подпомагат зарастването на рани и транспортирането на колаген до увредените тъкани.
Именно заради съдържанието на сапонини, киноата трябва да се измива добре или да се накисва преди приготвяне. Имайте предвид, че след варене зрънцата променят формата си и набъбват значително, така че добре преценете количеството и съотношението по време на готвене.
С киноа се приготвят и превъзходни салати със свежи зеленчуци. Може да използвате вместо булгур за табуле с магданоз и домати. А в сладък вариант може да се получат вкусни пудинги, както и да използвате киноа като заместител на ориза в мляко с ориз и други подобни десерти.