Зарадвайте семейството си с домашен полезен вариант на кетчуп

Не е тайна, че кетчупът в магазините днес масово е просто червен царевичен сироп – сладък и с далечен, почти незабележим вкус на домати. А знаете ли колко лесно е човек да си приготви домашен, полезен, вкусен и истинкси кетчуп. Той не съдържа високофруктозен царевичен сироп, ГМО-домати, консерванти, оцветители за по-ярък и привлекателен червен цвят. Децата го обичат и няма нужда да ги ограничавате в количеството, което ще консумират.
Тъй като рецептата е на основата на естествено ферментирала суроватка, продуктът съдържа пробиотици и така спомага за поддържането на чревната флора и храносмилателните процеси. Може да се приготви и без суроватка, но така ще издържи по-малко в хладилника и няма да съдържа така ценните за организма пробиотици. Подсладен е с мед и овкусен с полезни подправки – ето го и домашноприготвеният кетчуп. Ако го изсипете в празна опаковка от кетчуп, ще заблудите и децата.
Необходими са ви следните съставки:
Около 300-330 г доматено пюре, гледайте да е органично и без добавена захар
5 с.л. филтрирана или изворна вода
2 с.л. суроватка на прах
2 с.л. нефилтриран, натурален ябълков оцет
¼ ч.л. синап на прах
¼ ч.л. канела на прах
1/8 ч.л. карамфил
1/8 ч.л. бахар на прах
½ ч.л. морска сол, ситна
1/3 ч.ч. пчелен мед, суров, незахаросан
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
Разбъркайте всички съставки, докато се получи гладка и хомогенна смес.
Пресипете сместа в стъклен буркан. Не пълнете буркана, оставете 1-2 см до гърлото. Затворете плътно и съхранявайте на стайна температура 2 дни.
След това съхранявайте в хладилник. Кетчупът е траен и издържа дълго време на хладно.