Джинджифилът като универсално лекарство

На санскрит джинджифилът бива наричан вишва бхешаджа, което означава именно универсално лекарство. Тази билка, храна и подправка е една от най-използваните в историята на човечеството. В Германия и други страни с джинджифил се приготвя т.нар джинджифилов хляб, който наподобява медените сладки. В Япония от джинджифила се прави туршия. В Индия и Тайланд се влага в състава на ароматната подправка къри за овкусяване на ястия, както и в пресен вид под формата на чай. В Бирма пък го използват, за да притъпят натрапчивата миризма на риба.
Едни от най-честите приложения на лечебните свойства на джинджифила са при храносмилателни и метаболитни проблеми, гадене и подуване на стомаха. И в пресен, и в сух вид растението има загряващ ефект и разпалва храносмилателния огън. Процесите на преработка на храната се ускоряват и тя по-бързо напуска стомаха. В Аюрведа се препоръчва 10 минути преди хранене да се сдъвква парченце пресен джинджифил, което служи за разядка и стимулира отделянето на стомашни сокове и подобрява храносмилането.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Свойствата на джинджифила обаче не се ограничават единствено с ползите за храносмилателната система. Растението е изключително богато на антиоксиданти, има противовъзпалителен и антибактериален ефект. Джинджифилът стимулира кръвообращението и така намалява нивото на лошия холестерол в кръвта и предотвратява образуването на съсиреци. Освен това намалява умората и болката в мускулите, и в ставите, значително повлиява (при редовно използване) състоянията и пристъпите на мигрена. Поради високото си антиоксидантно съдържание, джинджифилът помага при профилактиката и лечението на ракови заболявания, а съчетан с лимон е чудесно средство за поддържане на алкалната среда в организма.
И ако все още не сте се убедили в силата на джинджифила, пробвайте една чудесна напитка, подходяща за всички сезони. Запарете настърган или ситно нарязан корен джинджифил и след като поизстине, добавете лимонов сок и мед на вкус. В зимните дни с тази топла напитка ще преборите настинки и вируси, а охладена през лятото, е чудесна свежа лимонада.