Веган джинджифилови бисквитки за Коледа

Ето че Коледа наближава и е време да приготвим подходящи сладки за празника. Днешната рецепта е за хрупкави бисквитки с джинджифил и ванилова глазура с прекрасен аромат на кардамон. Уверяваме ви, че няма да се задържат дълго в чинията.
Нека отбележим, че сладките са без глутен и веган, така че могат спокойно да бъдат консумирани от хора с алергии или специфични хранителни предпочитания.
Ето и съставките:
¼ ч.ч. брашно от просо
¼ ч.ч. брашно от теф (африканско житно растение; брашното се намира в здравословни и био магазини)
¼ ч.ч. брашно от арарут (или от тапиока)
щипка морска сол
¼ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. канела на прах
малка щипка карамфил на прах
2-3 с.л. разтопено кокосово масло
2 с.л. кокосова или кафява захар
1 ½ с.л. меласа
1 ч.л. настърган пресен корен джинджифил
вода (със стайна температура), колкото поеме
за глазурата:
1ч.ч. пудра захар
½ ч.л. екстракт от ванилия
¼ ч.л. кардамон на прах
щипка морска сол
растително мляко (кокосово, бадемово или друго), колкото поеме
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете всички видове брашно, солта, содата и подправките. Разбъркайте добре.
В по-малка купа разбъркайте кокосовото масло, кокосовата захар, меласата и пресния джинджифил, докато захарта се разтопи в сместа.
Разбъркайте заедно двете смеси с миксер, докато се получи ронливо тесто. Бавно прибавете водата и продължете да разбърквате, докато се образува мека топка тесто. Не бива да е прекалено лепкаво, но да е достатъчно меко и влажно, за да се оформят бисквитките.
Увийте топката тесто в целофан, после разстелете равномерно и оставете да престои около час.
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете хартия за печене в тава и поръсете с малко брашно (от видовете, които сте използвали за сладките)
Разстелете част от тестото в тавичката, оформете с форми за сладки, отсранете излишното тесто. Замесете и разстелете отново и повторете процедурата в тавичката. Оставете разстояние около 2 см между бисквитките.
Сладките се пекат около 10 минути или докато станат твърди на пипане. Внимавайте да не ги препечете, за да не станат прекалено сухи. Преди да намажете с глазурата, трябва да са напълно изстинали.
Глазурата:
Разбъркайте добре захарта, кардамонът, солта, ванилията и лъжица от млякото. Трябва да се получи плътна консистенция, но все пак да може да тече от лъжицата. Добавете още малко мляко, ако сместа е прекалено гъста.
Когато глазурата е готова, намажете вече изстиналите бисквитки.
Преди да ги опитате, оставете да изстинат напълно. Колкото повече престоят, толкова по-вкусни стават.
Добър апетит!