Бисфенол А в пластмасовите съдове и бутилки води до хормонален дисбаланс
Според последни изследвания възрастните и децата могат да понижат излагането си на дисруптора на хормони, наречен бисфенол А, като наблягат на повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко опаковани в пластмаса, найлон или алуминий продукти. Изследването на доброволци от Сан Франциско показало, че след тридневна диета на свежи, органични и непакетирани храни урината им съдържала с 66 % по-малко бисфенол и с 53 % по-малко бис (2-етилхексил) фталат.
Ценното на това изследване е установяването, че хората, изложени на концентрация от бисфенол А могат да се изчистят сравнително бързо чрез природни средства.
Предходни изследвания в САЩ показват, че в 90 % от американците се съдържат повишени нива на бисфенол. Това е заради масовото му присъствие в хранителната индустрия. Бисфенол А се използва за производството на пластмасови бутилки, опаковки и консерви. Фталатите имат функцията да омекотяват PVC-то. Дебатът за ползите и вредите от тези химикали никога не е секвал. Мине се не мине време и отделни институции изразят своята тревожност по отношение на потенциалното въздействие на тези вещества върху развитието на мозъка при децата. Но досега никоя не е излязла с твърдението, че посоченият химикал е опасен. Междувременно щати като Чикаго, Кънектикът, Минесота забраниха употребата на бисфенол А при хранителни опаковки, предназначени за деца. Канада и Европейският съюз забраниха производството и вноса на бебешки бутилки с бисфенол А.
Ето няколко съвета, с които можете да ограничите натрупването на тези химикали, чиито ползи и вреди са все още неустановени.
- Прясното е най-добре
Бисфенол А и фталатите могат да се пренасят от пластмасовата и алуминиева опаковка в храната и напитките. Винаги когато можете, избягвайте пакетираните храни и избирайте пресни или замразени продукти.
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
- Хранете се у дома
Установено е, че при хората, които се хранят по-често навън се наблюдават по-високи нива на бисфенол А. Един от начините да избегнете натрупването е като се храните повече у дома с пресни съставки или подбирайте ресторанти, в които се готви предимно със свежи продукти.
- Съхранявайте в подходящ съд
Храните и напитките, които се съхраняват в пластмаса попиват от химикалите на своите контейнири, особено ако става въпрос за мазни или киселинни храни. Затова следващият път, когато се наложи да запазите храна в хладилника, сложете я в стъклен или метален съд вместо в пластмасов.
- Не използвайте пластмасов съд за притопляне в микровълновата или печката (дори на ниски температури и за кратко време)
Звучи логично, но доста хора го правят. Като цяло трябва да имате предвид, че високите температури увеличават скоростта, с която химикалите се просмукват в храните. По-добре се спрете на термоустойчиво стъкло или керамика. Етикетът „безопасно за микровълнова“ не означава безопасно за вашето здраве.
- Кафе по старомодния начин
Автоматичните кафемашини може да съдържат бисфенол А и фталати по тръбичките и контейнера. Когато си приготвяте кафе, най-добре използвайте френска преса, за да сте спокойни, че пиете чисто от бисфенола А кафе.
Не на последно място, не използвайте повторно пластмасови бутилки от минерална вода или напитки, ако не е посочено, че са многократна употреба.