Безглутенов сладкиш с бадемово брашно и боровинки
Този безглутенов сладкиш е много лек и ефирен, в същото време е сочен, има богат аромат на боровинки, както и деликатна цитрусова нотка.
Сладкишът не съдържа глутен и мляко, богат е на антиоксиданти и фибри, което го прави подходящ за различни видове хранителни режими и диети.
Може да бъде страхотна, богата на аромати и вкусове здравословна закуска в компанията на любимата ви напитка сутрин или леко и балансирано следобедно подкрепление в офиса или университета.
Необходимите продукти:
1 яйце
¼ ч.ч. слънчогледово или рапично масло
3 с.л. кленов сироп
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
2 ч.ч. фино бадемово брашно
⅓ ч.ч. брашно от тапиока
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л.сол
1 ч.ч. замразени или пресни боровинки
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
Сложете в купа яйцето и го разбийте добре с вилица. Добавете маслото, кленовия сироп, ванилията, портокаловата кора и разбъркайте добре. Прибавете брашното от тапиока и бадемовото брашно, заедно с бакпулвера и солта, разбъркайте отново. Към тази смес прибавете боровинките (ако използвате замразени – не е нужно да ги размразявате предварително) и разбъркайте.
Използвайте кръгла тавичка или форма за пай с диаметър 20 см за печенето. Поставете хартия за печене в съда и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 20 минути. След това извадете тавичката от фурната и прехвърлете сладкиша заедно с хартията за печене в по-голяма тава. Внимателно нарежете горещия сладкиш на 6 триъгълни парчета и върнете обратно във фурната за още 5-10 минути. Извадете готовия сладкиш и го оставете да се охлади преди сервиране.
Може да сервирате сладкиша самостоятелно или гарниран с пресни плодове.
Възможни са и различни варианти на приготвяне – малини и лимонова кора, вместо боровинки и портокалова кора, могат да се добавят ядки, канела, кардамон или малко тъмен шоколад.