Аквафаба – веган заместителят на яйцата

Ако сте веган, имате алергия или непоносимост към яйцата, най-вероятно знаете какво е аквафаба.
Наименованието аквафаба се използва за означаване на течността, която се получава при първото варене на нахут, боб и други зърнени култури. Аквафаба е съчетание на латинските думи за вода и боб.
През 2014 година френският готвач Жоел Росел случайно открива, че пяната от сварения боб може успешно да замести белтъците на яйцата.
Най-често аквафаба се използва като заместител на яйчения белтък, но може да се използва и като заместител на яйчения жълтък или на цели яйца. С аквафаба може да се приготвят целувки, сладолед, мус, майонеза и други изкушения. Трудно е да се повярва, но е вярно!
1 супена лъжица аквафаба се равнява на 1 яйчен жълтък, 2 супени лъжици се равняват на 1 яйчен белтък, а 3 супени лъжици заместват цяло яйце.
Как се прави аквафаба?
Нужен е миксер и водата от отцеден и сварен боб или нахут. Сложете водата в подходящ съд и започнете да бъркате с миксер, така както се разбиват белтъци на сняг. Обикновено 7-8 минути са достатъчни.
Предлагаме и рецепта за веган шоколадов мус.
Необходимите продукти:
200 гр черен шоколад
25 мл ядково мляко
200 мл течност от сварен нахут или боб
50 грама нерафинирана захар
щипка сол
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
НОРМА ФЕТ НОПАЛ
Регулация на теглото
-
НОРМА ФЕТ ПСИЛИУМ
Регулация на теглото
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Начин на приготвяне:
В купа изсипете аквафабата, захарта и солта. Разбивате с миксер, докато се получи пухкава и бяла пяна. В подходящ съд слагате млякото и натрошения шоколад. Разтопявате шоколада на слаб огън. Към разтопения шоколад на части и с непрекъснато бъркане добавяте от бялата пяна. Изсипвате в подходящи купички и слагате в хладилник да се стегне. Резултатът е вкусен и лек шоколадов мус. Да ви е сладко!