Защо плодовете акаи бери се считат за подмладяваща храна

Акаи (асаи) бери е малък лилав плод с големината на череша, който расте в дъждовните гори на Амазония. Вкусът му се определя най-често като комбинация между къпини и ядки. Макар и сравнително непознат за нас, местното население на Америка от векове се възползва от здравословните му свойства.
Акаи бери е плод, превърнал се в синоним на “подмладяваща храна”. Изследванията показват, че акаи бери са по-богати на антиоксиданти от малините, къпините, боровинките, ягодите и годжи бери, с една дума от повечето, ако не и всички горски плодове. Изобилства от полезни мазнини като омега мастни киселини – омега-3, омега-6, омега-9, а също и на линолинова, палмитинова и олеинова киселина. Съдържа и аминокиселини, фибри, електролити (магнезий, калий, фосфор и манган), растителни стероли и много витамини.
Антиоксидантна бомба
Определено това е най-голямото предимство на акаи бери. По ORAC скалата, измерваща антиоксидантните стойности на храните, акаи бери е сред първенците в списъка. Концентрацията на антиоксиданти е десет пъти по-голяма от тази в някои горски плодове или в червеното вино. В различните плодове има различни видове антиоксиданти, повечето от които са потенциално ефективни срещу някое специфично заболяване. Антоцианините например (които са основният вид антиоксидант в акаи бери) дават най-силна защита срещу диабет и ракови образувания. Каротеноидите, които се намират и в жълтите и оранжевите плодове, са ефективни при намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания.
Подхранва кожата
Акаи бери забавя процесите на стареене и подпомага регенерацияата на кожата. Това отново е свързано с антиоксидантните свойства на плода. Свободните радикали са виновници за всички процеси на разпад в тялото. При хората, които развиват високи нива на оксидативен стрес (а това може да стане само по вина на свободните радикали), симптомите се проявяват първо по кожата – тъмни петна, бръчки, обезцветяване, отпускане. Колкото повече подкрепление пращаме срещу свободните радикали, толкова повече заздравяваме и удължаваме живота на органите си.
Подпомага когнитивните функции и паметта
Възпалителните процеси и оксидативният стрес са фактор номер едно за рязкото влошаване на умствените ни способности. Акаи бери има способността да потиска дегенеративните процеси в мозъка и също така притежава защитни функции. Сред веществата, които подхранват мозъка, и се съдържат в акаи бери са: цианидин, делфинидин, малвидин, пеонидин, катехин, ферулова киселина, кверцетин, ресвератрол, синергична и ванилова киселина. Нищо чудно, че консумирането на акаи бери “избистря главата” на човек и му помага да се концентрира в ситуации на психологически стрес.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Контролира апетита и помага в борбата с килограмите

Пречистващ ефект
Акаи бери се приема за едно от най-добрите детоксикиращи средства, тъй като подпомага работата на черния дроб и бъбреците да обработват храната и да изхвърлят токсините от организма. Помага за отстраняване на наслояванията в храносмилателния тракт. Препоръчва се при проблеми като запек, подуване и газове.
Защита срещу сърдечно-съдови заболявания
Наличните в акаи бери омега-3 мастни киселини оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане и сърдечно-съдовата система. Някои експерти са убедени, че редовната консумация на плода или екстракт от него са добър помощник в борбата с високото кръвно, исхемичната болест на сърцето и аритмията.