Защо плодовете акаи бери се считат за подмладяваща храна
Акаи (асаи) бери е малък лилав плод с големината на череша, който расте в дъждовните гори на Амазония. Вкусът му се определя най-често като комбинация между къпини и ядки. Макар и сравнително непознат за нас, местното население на Америка от векове се възползва от здравословните му свойства.
Акаи бери е плод, превърнал се в синоним на “подмладяваща храна”. Изследванията показват, че акаи бери са по-богати на антиоксиданти от малините, къпините, боровинките, ягодите и годжи бери, с една дума от повечето, ако не и всички горски плодове. Изобилства от полезни мазнини като омега мастни киселини – омега-3, омега-6, омега-9, а също и на линолинова, палмитинова и олеинова киселина. Съдържа и аминокиселини, фибри, електролити (магнезий, калий, фосфор и манган), растителни стероли и много витамини.
Антиоксидантна бомба
Определено това е най-голямото предимство на акаи бери. По ORAC скалата, измерваща антиоксидантните стойности на храните, акаи бери е сред първенците в списъка. Концентрацията на антиоксиданти е десет пъти по-голяма от тази в някои горски плодове или в червеното вино. В различните плодове има различни видове антиоксиданти, повечето от които са потенциално ефективни срещу някое специфично заболяване. Антоцианините например (които са основният вид антиоксидант в акаи бери) дават най-силна защита срещу диабет и ракови образувания. Каротеноидите, които се намират и в жълтите и оранжевите плодове, са ефективни при намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания.
Подхранва кожата
Акаи бери забавя процесите на стареене и подпомага регенерацияата на кожата. Това отново е свързано с антиоксидантните свойства на плода. Свободните радикали са виновници за всички процеси на разпад в тялото. При хората, които развиват високи нива на оксидативен стрес (а това може да стане само по вина на свободните радикали), симптомите се проявяват първо по кожата – тъмни петна, бръчки, обезцветяване, отпускане. Колкото повече подкрепление пращаме срещу свободните радикали, толкова повече заздравяваме и удължаваме живота на органите си.
Подпомага когнитивните функции и паметта
Възпалителните процеси и оксидативният стрес са фактор номер едно за рязкото влошаване на умствените ни способности. Акаи бери има способността да потиска дегенеративните процеси в мозъка и също така притежава защитни функции. Сред веществата, които подхранват мозъка, и се съдържат в акаи бери са: цианидин, делфинидин, малвидин, пеонидин, катехин, ферулова киселина, кверцетин, ресвератрол, синергична и ванилова киселина. Нищо чудно, че консумирането на акаи бери “избистря главата” на човек и му помага да се концентрира в ситуации на психологически стрес.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Контролира апетита и помага в борбата с килограмите
Експертите считат, че акаи бери има апетитопотискащи свойства заради начина, по който се отразява на хормоните, контролиращи кръвната захар, а също и върху тези, свързани с усещането за глад или ситост. Плодът определно подобрява метаболитните функции, усвояването на хранителните вещества и регулира освобождаването на инсулин в кръвта. Повечето рекламни продукти, съдържащи акаи бери твърдят, че употребата им със сигурност ще доведе до загуба на тегло или рязко подобряване на здравословното състояние на потребителя, едва ли не без той или тя да прави нищо друго, освен да консумира дадената добавка. Не се залъгвайте. Всяка добавка помага на този, който е решен и активен в стремежите си да укрепи здравето си или да подобри фигурата си.
Пречистващ ефект
Акаи бери се приема за едно от най-добрите детоксикиращи средства, тъй като подпомага работата на черния дроб и бъбреците да обработват храната и да изхвърлят токсините от организма. Помага за отстраняване на наслояванията в храносмилателния тракт. Препоръчва се при проблеми като запек, подуване и газове.
Защита срещу сърдечно-съдови заболявания
Наличните в акаи бери омега-3 мастни киселини оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане и сърдечно-съдовата система. Някои експерти са убедени, че редовната консумация на плода или екстракт от него са добър помощник в борбата с високото кръвно, исхемичната болест на сърцето и аритмията.