Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Канела 400,000 mg
- Гинко Билоба 100,000 mg
- Монаскус 50,000 mg
- Цинк (Цинков оксид) 12,500 mg
- Зелено кафе (екстракт) 10,000 mg
- Хром (III) хлорид 0,150 mg
Канела
Канелата (Cinnamomum Verum) е една от най-старите подправки, за която се смята, че е била използвана още 3000 г. пр. Хр в Китай. Познатата ни днес по-фина цейлонска канела е открита през 1498 г. от португалския мореплавател Васко да Гама на остров Цейлон, днешната Шри Ланка и е донесена в Европа.
Цейлон и до днес е един от най-големите райони в света, където се добива този вид канела. Цейлонската канела в сравнение с канелата тип касия съдържа много по-ниски нива на кумарин, който в наши дни е ограничен до 2 mg/kg храна.
Възможният хипогликемичен ефект на канелата в ранните стадии на захарен диабет е много дискутирана тема в съвременната медицина. В първото пилотно проучване е изследвано въздействието на по-големи дози канела (1-6 грама) върху кръвната захар - и нивата на липидите в кръвта. Тук се наблюдава възможно намаляване на кръвната захар на гладно, на триглицеридите, на общия и LDL -холестерол.
Канеленото масло и канелената кора показват добра антимикробна активност. Това основно се дължи на ефекта на канеления алдехид, основният компонент на етеричното масло, съдържащо се в канелата. Други особено активни компоненти са р-цимен, линалол и о-метоксицимталдехид.
|
Гинко Билоба
Гинко Билоба (Ginkgo Biloba) е един от най-древните дървесни видове на Земята. Това дърво е единственият жив представител на Ginkgoales - изчезнала група от семенни растения и затова е известно също като "жива вкаменелост". В наши дни основно се използват листата на дървото. Те са богати на най-желаните съставки (гинкоглиди, терпенови лактони) и бедни на нежеланите вещества (особено гинколови киселини). Гинко-флавоноидите директно разширяват най-малките кръвоносни съдове, с което повишават скоростта на кръвния поток в тях, кръвооросяването и нивото на кислород в цялото тяло, но по-специално в мозъка. По-доброто кръвообращение повлиява положително всички неразположения, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване и особено световъртеж и шум в ушите. Освен това приемът на Гинко Билоба подобрява способността за мислене и паметта и забавя стареенето на мозъка, намалява умората, повишава концентрацията и работоспособността. Гинко Билоба също така предотвратява вредните изменения в клетките и пречи на образуването на атеросклеротични плаки върху вътрешните стени на кръвоносните съдове. Според последни проучвания билката предотвратява и се бори успешно също и с болестта на Алцхаймер.
Въпреки че масата на мозъка е едва 2 % от тази на цялото тяло, този орган консумира 20 % от приетия кислород. Мозъкът използва кислород чрез сложна мрежа от кръвоносни съдове и капиляри. Когато остаряваме, церебралното кръвообращение се забавя и до мозъка достигат по-малко хранителни вещества и кислород, които отговарят за нормалните неврологични функции.
Гинко Билоба съдържа специфични фитонутриенти, които подпомагат кръвообращението и снабдяването на мозъка с кислород – тези вещества се наричат гинкоглиди. Изобилието от мощни антиоксиданти в растението предотвратява унищожителното влияние на свободните радикали, като контролира достъпа им до мозъчните клетки.
|
Монаскус
Червен ферментирал ориз (известен и като червено оризово брашно) се нарича Монаскус (Monascus Purpureus) и се получава чрез естествен процес на ферментация от микроорганизмите в ориза. Оризът се оцветява в червено с увеличаване на ферментацията и съдържанието на ефективната естествена съставка монаколин постепенно се увеличава.
Монаколините могат да блокират частично производството на необходимите за синтеза на холестерина основни структури и забавят по този начин синтеза на холестерол. По тази причина монаколините се наричат "компетитивни инхибитори". Техният ефект е обратим и след като монаколините се разградят, техният ефект намалява.
Постоянният прием на монаколини е абсолютно наложителен, ако искате да поддържате ниски нива на "лошия" холестерол. Косвен стабилизиращ ефект има червеното оризово брашно за кръвната захар. Това означава, че при пациенти с инсулинонезависим диабет може да се постигне намаляване на нивата на кръвната захар преди хранене. Възможно е да се понижи и кръвната захар, която се измерва след хранене. Възможно е също така да се понижи HbA1c (мярка за стабилно състояние на захарен диабет) до границите на нормата. По същия начин функционира и намаляването на теглото. Пациенти, които страдат от пристъпи на глад заради силни колебания на кръвната захар, могат да стабилизират тези колебания с червено оризово брашно. Това води до драстично намаляване на чувството за глад и хората с проблеми в теглото, които са на нискокалорична диета, могат да издържат по-лесно на нея, намалявайки стреса.
|
Цинк (Цинков оксид)
Освен желязото, цинкът е най-разпространеният микроелемент в тялото. Цинкът е важен компонент за над 200 ензима и се отразява на метаболизма. Той подкрепя например снабдяването на тялото с енергия, растежа и производството на полови хормони. Цинкът също така укрепва имунната система и може да помогне за предотвратяване на инфекции и по-бързото излекуване. Добър доставчик на цинк са някои сирена като например Едам. Много пълнозърнести храни също съдържат голямо количество цинк. Овесените ядки и пшеничните зародиши са едни от най-добрите доставчици на микроелемента. Малко лукс също може да помогне на снабдяването с цинк, защото стридите са № 1 сред съдържащите цинк храни. Дори само една стрида в менюто покрива дневната потребност повече от достатъчно. По принцип цинкът се намира в значителни концентрации и в месото, рибата и бобовите растения. Въпреки че цинкът се намира в много храни, в Германия има тенденция към лек недостиг. Поради широкомащабните задачи на цинка в организма, признаците на дефицит са разнообразни: умора, понижен имунитет, трудно заздравяване на рани, лезии в устата, промени във вкусовите възприятия, нощна слепота и забавен растеж на косата и ноктите може да са признаци на липса на цинк. На пазара се намира широка гама от съдържащи цинк продукти, които могат да бъдат използвани за компенсиране на недостиг. Цинковият оксид е необходим също така за регулиране на нивата на кръвната захар.
|
Зелено кафе (екстракт)
Хлорогенните киселини, които се съдържат в екстракта от зелено кафе на зърна, могат да намалят по естествен начин съдържанието на захар в кръвта и да потиснат превръщането на глюкозата в кръвта в мазнини. Могат също така да намалят абсорбцията на въглехидрати, които поемаме ежедневно с храната. Това от своя страна води до следствието, че въглехидратите не достигат за поддържането на енергийния баланс на тялото и тогава започват да се разграждат мастните натрупвания, за да се възстанови енергийния баланс.
|
Хром (III) хлорид
Хромът е фактор, който участва в преработката на глюкоза в организма, взаимодейства с инсулина и инсулиновите рецептори на клетъчните стени и помага за регулиране на чувството за глад.
|
Все още няма отзиви.