Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Калций 200,000 mg
- Гинко Билоба 100,000 mg
- Магнезий (Магнезиев оксид) 78,000 mg
- Монаскус 50,000 mg
- Джинджифил (екстракт) 30,000 mg
- Никотинамид (Витамин В3) 9,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 5,500 mg
- Витамин В5 3,005 mg
- Цинк (Цинков оксид) 2,500 mg
- Желязо (Двужелезен сулфат) 2,500 mg
- Витамин В6 2,500 mg
- Бета-каротин (Витамин А) 1,000 mg
- Витамин В1 0,705 mg
- Витамин В2 0,700 mg
- Мед 0,500 mg
- Витамин С 42,5 mg
- Фолиева киселина 0,200 mg
- Йод (Натриев йодид) 0,075 mg
- Молибден 0,040 mg
- Селен (от селенова мая) 0,015 mg
- Витамин К1 0,003 mg
- Биотин (Витамин В7) 0,002 mg
- Витамин В12 0,001 mg
Калций
Калций е най-често срещаният минерал в човешкото тяло, като 99% е в костите и зъбите, където играе структурна роля. Недостигът му при децата води до рахит, а при възрастните – до омекване на костите и остеопороза (загуба на калций от костите и разреждане на плътността им, което е причина те да бъдат крехки и предразположени към счупване). Намаляването на калций в костите се наблюдава с годините при всички индивиди, като най-голяма е при жените по време на менопауза.
|
Гинко Билоба
Гинко Билоба (Ginkgo Biloba) е един от най-древните дървесни видове на Земята. Това дърво е единственият жив представител на Ginkgoales - изчезнала група от семенни растения и затова е известно също като "жива вкаменелост". В наши дни основно се използват листата на дървото. Те са богати на най-желаните съставки (гинкоглиди, терпенови лактони) и бедни на нежеланите вещества (особено гинколови киселини). Гинко-флавоноидите директно разширяват най-малките кръвоносни съдове, с което повишават скоростта на кръвния поток в тях, кръвооросяването и нивото на кислород в цялото тяло, но по-специално в мозъка. По-доброто кръвообращение повлиява положително всички неразположения, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване и особено световъртеж и шум в ушите. Освен това приемът на Гинко Билоба подобрява способността за мислене и паметта и забавя стареенето на мозъка, намалява умората, повишава концентрацията и работоспособността. Гинко Билоба също така предотвратява вредните изменения в клетките и пречи на образуването на атеросклеротични плаки върху вътрешните стени на кръвоносните съдове. Според последни проучвания билката предотвратява и се бори успешно също и с болестта на Алцхаймер.
Въпреки че масата на мозъка е едва 2 % от тази на цялото тяло, този орган консумира 20 % от приетия кислород. Мозъкът използва кислород чрез сложна мрежа от кръвоносни съдове и капиляри. Когато остаряваме, церебралното кръвообращение се забавя и до мозъка достигат по-малко хранителни вещества и кислород, които отговарят за нормалните неврологични функции.
Гинко Билоба съдържа специфични фитонутриенти, които подпомагат кръвообращението и снабдяването на мозъка с кислород – тези вещества се наричат гинкоглиди. Изобилието от мощни антиоксиданти в растението предотвратява унищожителното влияние на свободните радикали, като контролира достъпа им до мозъчните клетки.
|
Магнезий (Магнезиев оксид)
Магнезиевият оксид специално се използва също в подкрепа на здравословна стомашно-чревна система.
След калция магнезият е второто минерално вещество, което е от съществено значение за формирането на костите и зъбите. За мускулите той играе важна роля като електролит за нервните импулси и подпомага така тяхната функция. Тъй като магнезият е особено важен за функцията на мускулите, недостигът му се проявява например в спорта като мускулен тремор или спазми.
С потта на тялото също се губи магнезий, поради което е препоръчително при продължително усилие, да се обръща внимание на редовно приемане на магнезий. Напрежение на мускулите, което причинява проблеми с гърба и врата, може също да е резултат от липсата на магнезий. Ако недостигът е постоянен, могат да бъдат засегнати стабилността на костите и зъбите, както и протичането на ензимно зависими процеси в организма. Особено хора с проблеми в стомашно-чревната дейност, може да страдат от недостиг на магнезий. За да изгаря мазнините, организмът ни се нуждае от повече магнезий от нормалната ежедневна доза. Магнезият е необходим и за образуването на редица важни ензими.
|
Монаскус
Червен ферментирал ориз (известен и като червено оризово брашно) се нарича Монаскус (Monascus Purpureus) и се получава чрез естествен процес на ферментация от микроорганизмите в ориза. Оризът се оцветява в червено с увеличаване на ферментацията и съдържанието на ефективната естествена съставка монаколин постепенно се увеличава.
Монаколините могат да блокират частично производството на необходимите за синтеза на холестерина основни структури и забавят по този начин синтеза на холестерол. По тази причина монаколините се наричат "компетитивни инхибитори". Техният ефект е обратим и след като монаколините се разградят, техният ефект намалява.
Постоянният прием на монаколини е абсолютно наложителен, ако искате да поддържате ниски нива на "лошия" холестерол. Косвен стабилизиращ ефект има червеното оризово брашно за кръвната захар. Това означава, че при пациенти с инсулинонезависим диабет може да се постигне намаляване на нивата на кръвната захар преди хранене. Възможно е да се понижи и кръвната захар, която се измерва след хранене. Възможно е също така да се понижи HbA1c (мярка за стабилно състояние на захарен диабет) до границите на нормата. По същия начин функционира и намаляването на теглото. Пациенти, които страдат от пристъпи на глад заради силни колебания на кръвната захар, могат да стабилизират тези колебания с червено оризово брашно. Това води до драстично намаляване на чувството за глад и хората с проблеми в теглото, които са на нискокалорична диета, могат да издържат по-лесно на нея, намалявайки стреса.
|
Джинджифил (екстракт)
Ароматът на джинджифил (Zingiber officinale) е приятен, вкуса е пикантен до лют. Джинджифиловият корен съдържа вискозен балсам (Олеорезин) от етерични масла и люта компонента - джинджероли и шоаголи. Стритият на прах корен от джинджифил притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Използва се като средство против гадене и повръщане и има стимулиращ ефект спрямо стомашния сок, слюнката, формирането на жлъчния сок, както и функционирането на червата. Лютивите съставки имат положителен ефект и при известната болест на пътуването или морска болест.
|
Никотинамид (Витамин В3)
Никотинамид (Витамин В3) помага заедно с другите витамини от групата B за гладкото функциониране на обмяната на веществата. Важен е за кожата, нервите и клетъчните ядра. Витамин В 3 дава повече издръжливост при тренировки, повече енергия и спомага за растежа на мускулите. Тялото може да се снабдява с витамина посредством храната или да го произвежда от аминокиселината триптофан. Витамин B3 се съхранява в черния дроб, така че запасите обикновено стигат за четири до шест седмици. Въпреки това, може да се стигне до липса в следствие на небалансирана диета или заболяване. Кожни промени, подобни на слънчево изгаряне, диария и загуба на концентрация може да са първите признаци за това. Препоръчва се балансирана диета, която съдържа всички витамини от група В. С хранителни добавки, съдържащи витамин B3, също можете да компенсирате евентуалния недостиг. Витамините от група В са известни като "храна за мозъка". Почти всички от тях са разтворими във вода и по тази причина трябва постоянно да се приемат, тъй като не се задържат в организма.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Витамин В5
Витамин В5 е познат и като пантотенова киселина и се съдържа в почти всички храни. Витамин В5 е от съществено значение за изработването на коензим А, който пък от своя страна е необходим за метаболизма на въглехидрати, белтъчини и мазнини. По този начин Витамин В5 играе като всички витамини от група В важна роля в снабдяването на тялото с енергия. Витамин В5 освен това поддържа защитната функция на лигавиците. Витамин B5 също така е полезен за кожата и още повече за косата, чийто растеж и пигментация поддържа. До липсата на витамин В5 се стига рядко, защото той се намира в изобилие. Недостиг може обаче да се появи например при хора, които страдат от чревни заболявания. Анемия, слаба имунна система, както и изтръпнали или парещи крака и стъпала могат да бъдат признак за това.
|
Цинк (Цинков оксид)
Освен желязото, цинкът е най-разпространеният микроелемент в тялото. Цинкът е важен компонент за над 200 ензима и се отразява на метаболизма. Той подкрепя например снабдяването на тялото с енергия, растежа и производството на полови хормони. Цинкът също така укрепва имунната система и може да помогне за предотвратяване на инфекции и по-бързото излекуване. Добър доставчик на цинк са някои сирена като например Едам. Много пълнозърнести храни също съдържат голямо количество цинк. Овесените ядки и пшеничните зародиши са едни от най-добрите доставчици на микроелемента. Малко лукс също може да помогне на снабдяването с цинк, защото стридите са № 1 сред съдържащите цинк храни. Дори само една стрида в менюто покрива дневната потребност повече от достатъчно. По принцип цинкът се намира в значителни концентрации и в месото, рибата и бобовите растения. Въпреки че цинкът се намира в много храни, в Германия има тенденция към лек недостиг. Поради широкомащабните задачи на цинка в организма, признаците на дефицит са разнообразни: умора, понижен имунитет, трудно заздравяване на рани, лезии в устата, промени във вкусовите възприятия, нощна слепота и забавен растеж на косата и ноктите може да са признаци на липса на цинк. На пазара се намира широка гама от съдържащи цинк продукти, които могат да бъдат използвани за компенсиране на недостиг. Цинковият оксид е необходим също така за регулиране на нивата на кръвната захар.
|
Желязо (Двужелезен сулфат)
Желязото е отговорно за много процеси в тялото. Например, то подпомага снабдяването на тъканите с кислород и стимулира метаболизма. Желязото е също необходим минерал за растежа, развитието и нормалното функциониране на клетките, както и за синтеза на някои хормони и за съединителната тъкан.
Допълнителният прием на желязо като хранителна добавка е особено препоръчителен при анемия или ниски нива на червените кръвни телца. Желязото тонизира организма и съдейства за намаляване на симптомите на умора.
|
Витамин В6
Тялото се нуждае от витамин В6 (наречен и пиридоксин), за да преобразува аминокиселини от храната в свои собствени протеини. Витамин В6 има по този начин важен принос за метаболизма. В допълнение, витамин В6 участва в развитието на червените кръвни телца, които снабдяват организма с кислород. Дори имунната и нервната система се влияят от витамин В6. Така например витамин В6 е необходим за образуването на "хормона на щастието" серотонин. Умора, безсъние и нервност могат да бъдат симптоми на отслабване на нервната система, което да се основава на липсата на витамин В6. Дори и при силна имунна защита дефицитът на витамин В6 може да окаже отрицателно влияние. Може да се появят промени или възпаления на устната лигавица или на ъгълчетата на устата. Витамин В6 се намира в сравнително много храни - особено месо, пълнозърнести храни, картофи, различни зеленчуци, банани и авокадо. Независимо от това, лек дефицит не е необичаен. Особено богата на протеини диета повишава необходимостта от витамин В6. Препарати, съдържащи витамин В6, могат да допълнят лесно дневния хранителен прием. Този витамин е отговорен за нормалното съдържание на магнезий в организма, дейността на мозъка и за мускулната активност. Той също така е необходим за образуването на червените кръвни телца.
|
Бета-каротин (Витамин А)
Бета-каротин (Витамин А) е силен антиоксидант. Има значение за очите и като съставна част на зрителния пигмент родопсин е отговорен за виждането при здрач. Необходим е за поддържане на добро здравословно състояние. Като силен антиоксидант, бета каротинът предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали.
|
Витамин В1
Витамин В1 играе важна роля за правилното функциониране на мускулите и нервите. Подобно на други витамини от групата B той също участва в клетъчните метаболитни процеси. Помага като коензим на тялото да получи енергия от въглехидрати и мазнини и по този начин се отразява на производителността на паметта. Слабата памет или умората може да са знак за липса на витамин В1, от който човешкото тяло може да натрупа само малки запаси. Голямото физическо натоварване може да увеличи вероятността от дефицит на този витамин, защото въглехидратния метаболизъм се засилва. Въпреки че лек недостиг на витамин В1 често се случва и в развитите страни, на практика болестта "бери-бери" вече е изчезнала. Тя се причинява от остър недостиг на витамин В1 и уврежда сериозно нервите и мускулите. Зърнените храни съдържат доста витамин В1. За производство на храни обаче обикновено се използват белени зърна. Обвивките на семената и кълновете с високото си съдържание на витамин В1 се губят при беленето. За по-доброто снабдяване на витамин В1 в менюто е хубаво да присъстват бобови растения като леща или соя. Свинското месо и черния дроб, също съдържат големи количества витамин В1. Широко разпространеният дефицит на витамин В1 може да бъде предотвратен с подходяща хранителна добавка. Този витамин е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите, за протичането на нервните импулси и за нормалното функциониране на мускулите, като също така участва в изграждането на нервната тъкан.
|
Витамин В2
Витамин В2 играе централна роля в обмяната на веществата. Той подкрепя превръщането на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия. Витамин В2 изпълнява и важна функция в преобразуването на хранителните вещества в мастни киселини и ендогенни протеини. Той освен това подкрепя функцията на витамините В6 и ниацин (В3). Известният също като рибофлавин или витамин B2 лактофлавин се среща най-вече в млечните продукти. Но месото, пълнозърнестият хляб и някои гъби са също добри източници на витамин В2. В култури, в които царевицата е една от основните храни, се проявява недостиг на витамин В2, тъй като царевицата е бедна на него. Възпаление на устната лигавица, напукани ъгли на устата или проблеми с растежа може да са знаци за дефицит на витамин В2. В този случай, храненето може да се допълни със съответните препарати. Този витамин е отговорен за нормалния растеж на тялото и за снабдяването на клетките с енергия.
|
Мед
Медът е важен минерал, който участва в много биохимични реакции в клетките. Необходим е за трансформирането на желязото в хемоглобин. Изключително полезен при борбата с дегенерацията на макулата. Нови проучвания сочат, че може да има положителен ефект за превенцията на Алцхаймер.
|
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Фолиева киселина
Витамин B9 е много по-известен с химичното наименование "фолиева киселина". Подобно на всички витамини от групата, фолиевата киселина подпомага обмяната на веществата и енергията на клетките на тялото. В допълнение, фолиевата киселина изпълнява важни функции при клетъчното делене и клетъчния растеж. Изграждането на генетичен материал, червени кръвни телца и мускулите функционира безпроблемно само с фолиева киселина. Анемия, промени по кожата и трудно зарастване на раните могат да са проявления на липсата на фолиева киселина или витамин B9. По време на бременността по принцип се препоръчва последователно покриване на ежедневните нужди, тъй като аномалии при неродените бебета се свързват с липсата на фолиева киселина. Фолиевата киселина може да има положителен ефект върху кръвоносните съдове, и следователно трябва да има достатъчно от нея в случай на сърдечно-съдови заболявания. Зеленчуците са ценен доставчик на фолиева киселина. Особено спанак, зеле, броколи и домати съдържат много от нея. Но също така и пълнозърнести храни, яйца, пшеничен зародиш и соеви продукти допринасят за достатъчно снабдяване с фолиева киселина. В зависимост от конкретния хранителен продукт, усвояването на фолиева киселина в червата се различава. Липсата на фолиева киселина се случва по-често, отколкото се смяташе досега. Хранителни добавки с фолиева киселина могат да бъдат полезно допълнение към храната. Фолиевата киселина увеличава апетита, ефективна е срещу анемия и предпазва от вродени дефекти, паразити в храносмилателната система и хранително отравяне. Тя осигурява добра текстура на кожата и действа като аналгетик за облекчаване на болки. Тя също така подобрява производството на майчино мляко и противодейства на загубата на цвета на косата.
|
Йод (Натриев йодид)
Йод (Натриев йодид) е един от основните компоненти на хормоните на щитовидната жлеза. Достатъчното количество йод в организма е от особена важност за регулирането на много биохимични реакции, включително за протеиновия синтез и ензимната активност, както и за стимулиране на метаболизма. Недостигът на йод би могъл да причини проблеми в развитието на скелетната и централната нервна система при зародиша и при малки деца, поради което се препоръчва допълнителен прием по време на бременност и кърмене.
|
Молибден
Молибден (Натриев молибдад) е микроелемент, който се намира естествено в човешкия организъм, по-специално в черния дроб, бъбреците, жлезите и костите. Наличността на Молибден в организма подпомага работата на черния дроб и има положително действие при гъбични инфекции, алергии, астма, акне, екземи, анемия, безсъние, остеопороза, за подобряване на либидото и други. Недостигът на Молибден в организма е сравнително рядко явление, което предразполага към развитие на гъбички и влошава способностите на организма да се бори със свободните радикали.
|
Селен (от селенова мая)
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от токсичното действие на прекисните радикали. Това определя антиоксидантното му действие. В последните години недостигът на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор при някои сърдечно-съдови заболявания, което се обуславя от разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали при дефицита на селен. Той намалява риска от поява на ракови заболявания. Способства за извеждането на тежки метали от организма, включително кадмий и арсен, затова е необходим при пушачите и жителите на големите градове. Забавя стареенето на тъканите, включително и на кожата, като я прави гладка и стегната. Важен е и за здравето на очите. При жените в менопауза облекчава пристъпите на топли и студени вълни. При едновременното приложение с витамин Е и провитамин А (бета каротин) взаимно засилват действието си.
|
Витамин К1
Витамин К е от ключова важност за съсирването на кръвта, ограничава кръвотечението и предотвратява прекомерно кървене. Случаите на дефицит на витамин К са сравнително редки при възрастните, но доста често срещани при кърмачета и деца. Стандартно тялото се снабдява достатъчно с витамин К с разнообразен режим на хранене. Допълнителен прием на витамин К се препоръчва при бременни, кърмачки, спортисти, хора с проблеми с усвояването, с анемия, при злоупотреба с алкохол и други. Витамин К1 е предпочитаната форма на витамин К, тъй като не е токсичен, действа по-бързо и е по-силен. Витамин К1 също така помага за нормализиране нивата на кръвната захар.
|
Биотин (Витамин В7)
Биотинът (витамин В7 или по-рядко витамин H), подобно на всички витамини от В комплекса, е необходим за гладкото протичане на обмяната на веществата. По време на изграждането и разграждането на мастни киселини, той играе важна роля като коензим. Биотинът е известен с благотворния си ефект върху здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Лющеща се кожа, чупливи нокти и коса, косопад и отслабена имунна система - това може да са първите признаци за липса на биотин. На достатъчно снабдяване с биотин трябва да обърнат внимание особено пушачи, спортисти, бременни и кърмещи жени и хора, които често употребяват алкохол. Възстановява увредената и изтощена коса, като я хидратира и подхранва отвътре. Подпомага спирането на косопада, като заздравява връзката между корена на косъма и кожата на главата. Намалява пърхота чрез активно хидратиране и подхранване на скалпа. Видимо ускорява растежа на косата. Косата е силна, еластична и по-устойчива на вредните влияния от сешоар, третиране с препарати, студ и вятър, слънце и др. Биотинът също заздравява меките, чупливи и разслояващи се нокти, ускорява растежа им и подобрява вида им. Прави кожата еластична, дълбоко хидратирана и подхранена. Освен това забавя стареенето и появата на бръчки и цялостно подобрява състоянието на епидермиса. Кожата се възстановява по-бързо и придобива по-млад и жизнен вид. Подобрява кръвната циркулация.
Добри източници на биотин са черен дроб, месо, соеви продукти, яйчен жълтък, ядки, овес, спанак, гъби и леща. Освен това биотин се произвежда в малки количества и от бактерии в червата.
|
Витамин В12
Витамин В12 е нужен само в малки количества, но играе важна роля при клетъчното делене и клетъчния растеж. Витамин В12 е и от съществено значение за образуването на червените кръвни телца. Подобно на витамина фолиева киселина, той може да послужи, за да спре прогресията на атеросклероза и по този начин предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Имунната и нервната система също се засилват от витамин В12. Подобно на всички останали витамини от група В и витамин В12 участва в клетъчния метаболизъм. Витамин В12 се намира почти изключително и само в животинските храни като месо, млечни продукти и яйца. Ферментирали чрез микроорганизми растителни храни като киселото зеле също съдържат витамин В12. Един от малкото растителни доставчици на витамин В12 е зърнастеца. Има обаче спорове по въпроса, дали "растителен" витамин В12 може да се използва от организма. В една балансирана диета, която включва месо, яйца или млечни продукти, нуждата от витамин В12 общо взето се задоволява. Хората, които поддържат строг вегетариански режим или веганско хранене и не консумират никакви животински храни, често страдат от недостиг на витамин В12. При стомашни и чревни заболявания, свързани с липсата на стомашна киселина, абсорбцията на витамин В12 може да бъде нарушена. Липсата на витамин В12 се проявява чрез физическо изтощение, проблеми с паметта и в екстремни случаи - трайно увреждане на нервите. За да се гарантира достатъчно снабдяване с витамин В12, той може да бъде приет допълнително с хранителни добавки. Този витамин е абсолютно необходим за образуването на червените кръвни телца, за обновяването на клетките, за изграждане на мускулите и за нормалния растеж и нормалното функциониране на нервната система.
|
Все още няма отзиви.