Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Хибискус (цвят) 40 mg
- Куркума (корен) 18 mg
- Майорана 15 mg
- Зелен кардамон 12 mg
- Естрагон (екстракт) 10 mg
- Шафран 10 mg
Хибискус (цвят)
Цветовете на хибискуса (Hibisci sabdariffae flos) се използват за лечение на много заболявания в Аюрведическата традиционна медицина в Индия от векове. Хибискусът е популярен и под наименованията китайска роза и каркаде. Характерният червен цвят на хибискуса се дължи на високото съдържание на антоцианини - пигменти с мощно антиоксиданто действие. Хибискусът е богат на различни антиоксиданти, аминокиселини, плодови киселини, витамини от група В, витамини С, А, Р, пектин, калций, хром и други.
Хибискусът понижава кръвното налягане, намалява “лошия” холестерол, укрепва сърцето, стените на капилярите и кръвоносните съдове. Действа като лек дуретик, влияе положително на храносмилателната система, подобрява състоянието на вътрешните органи, особено на черния дроб. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства, повишава защитните сили на организма и стимулира имунната система. Мощните антиоксиданти в състава на хибискуса неутрализират вредното влияние на свободните радикали, като така допринасят за подмладяване на клетките и поддържане на организма в отлично здраве. Антиоксидантите в хибискуса забавят растежа на раковите клетки чрез предизвикване на апоптоза (програмирана смърт на клетките). Хибискусът нормализира алкално-киселинния баланс, действа успокояващо на нервната система и помага при резки промени в настроението. Хибискусът стимулира изхвърлянето на токсини от тялото и оказва положителен ефект върху състоянието на косата.
|
Куркума (корен)
Куркумата (Curcuma Longa) притежава толкова много полезни свойства, че за момента е на първо място в списъка с лечебни и най-често споменавани растения.
Едно от основните предимства на куркумата е противовъзпалителният й ефект. Това, заедно с обезболяващото й действие, се използва успешно в третирането на артритни заболявания от всякакъв вид и стадий. Куркумата е естествено противовъзпалително средство, което може да се поема цял живот без странични ефекти.
Лабораторни проучвания показват, че приемът на куркума има положителен ефект при ракови заболявания. Резултатите показват по-голямо количество унищожени ракови клетки, намаляване на размерите на туморите и блокиране формирането на ензимите разпространители при включване на куркумата като съпътстващо лечение.
Приемът на куркума също така успокоява алергични реакции на организма от всякакъв произход, както и повишава резистентността на тялото към дразнещия фактор.
Друго полезно свойство на куркумата е, че подкрепя храносмилането и ускорява метаболизма на мазнините. Известно е също, че за намаляването на кръвната захар и понижаването на инсулиновата резистентност за момента не е открито друго природно средство, което да има толкова силен ефект, колкото куркумата. Изследванията през последните пет години показват, че за засилването на чувствителността към инсулин куркумата е буквално 400 пъти по-силна от обикновените лекарства. Ефективността и резултатите от приема на куркума се сравняват с резултатите от конвенционалните медикаменти като липитор, кортикостероиди, прозак, аспирин, оксалиплатин, метформин и други антидепресанти, медикаменти за разреждане на кръвта, намаляване на холестерола и противовъзпалителни лекарства.
Освен това тя помага за предотвратяване и забавяне на болестните състояния, формирани вследствие диабет. Още един важен положителен ефект от приема на куркума е намаляването на симптомите на депресия. Резултатите от клинично проучване от 2013г. показват, че при лека депресия куркумата може да се използва като основно, ефективно и безопасно лечение вместо конвенционалните лекарства.
Над 6000 изследвания показват, че куркумата притежава мощността на действие на лекарствата от конвенционалната медицина, в някои случаи даже има по-голям ефект от нея. Плюсът на лечението с куркума е, че няма странични ефекти за разлика от конвенционалните лекарства.
Куркумата съдържа така наречените куркуминоиди, на които се дължат повечето благоприятни за здравето свойства. Те могат да потиснат по естествен начин разпространението на възпаления чрез СОХ-2 ензими.
|
Майорана
Майораната (Majorana hortensis) е естествен антиоксидант, с анти-бактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. Освен етерично масло майораната съдържа растителни флавоноиди, танини, горчиви вещества, гликозиди и аскорбинова киселина.
|
Зелен кардамон
Зеленият кардамон (Elettaria cardamomum) е лековита подправка, която снабдява организма с минерали като калий, калций, магнезий, сяра, желязо и манган, както и с витамини С, В2 и В3. Кардамонът е отличен имуностимулант, който подобрява храносмилането, помага при затлъстяване, регулира кръвното налягане и предпазва от натрупване на газове. Кардамонът е мощно средство за детоксикация и пречистване на организма, а детоксикираният организъм е предпоставка за по-добра устойчивост срещу вирусни атаки и подобрена обмяна на веществата. Кардамонът е природно средство с обезболяващ и противовъзпалителен ефект, който подпомага активирането на клетките, които разрушават туморни и ракови клетки, вируси и бактерии. Подправката успешно лекува инфекции на пикочните пътища, понижава кръвното налягане и е силен афродизиак.
|
Естрагон (екстракт)
Ароматната билка Естрагон (Тарагон) е известна освен като основна подправка във Френската кухня, и като полезна хранителна добавка в алтернативната медицина. Мощен антиоксидант, естрагонът има различни благоприятни действия върху нашето тяло. Тъй като помага за работата на черния дроб, естрагонът е известен още и като средство за подобряване на храносмилането, успокояване на нервен стомах и черва и диспепсия. Естрагонът съдържа различни вещества, които оказват положително влияние върху сърдечно-съдовата система, като предпазват от натрупването на плаки по стените на съдовете. В допълнение естрагонът има благотворно действие върху здравето на очите, женските органи, стресово напрежение, липса на апетит, зъбобол и др.
|
Шафран
Шафранът, извлечен от Крокос сативос (Crocus Sativus), е една от най-старите подправки, познати на човечеството. Освен това шафранът е мощен антиоксидант с антидепресантни свойства, който успешно се използва в борбата с рака. Шафранът е богат на каротиноиди, витамин С, В6, В9, желязо, мед, манган, магнезий и калий. Той помага също при безсъние, храносмилателни и дихателни проблеми.
|



Все още няма отзиви.