Препоръчителната дневна доза съдържа:
- ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки 130,000 mg
- Нар (семена) 120,000 mg
- Витамин С 100,000 mg
- Майорана 100,000 mg
- Розмарин 100,000 mg
- Селен (от селенова мая) 40,000 mg
- Алфа-липоева киселина 30,000 mg
- Бета-каротин (Витамин А) 20,000 mg
- L-Карнозин 15,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 10,000 mg
ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки
ОПЦ е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За ОПЦ е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант и че има изключително положителен ефект върху всички симптоми на метаболитния синдром. ОПЦ развиват основния си антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но при затлъстяване, хронични заболявания или приемане на медикаменти и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде съдържат ОПЦ, ПАЦ (проантоцианидини), полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
ПАЦ в гроздовите семки освен че са също толкова силни антиоксиданти, подобряват чувствителността към инсулина и имат подмладяващ ефект върху клетките. По този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и онкологични проблеми.
|
Нар (семена)
Нарът (Punica granatum) е познат от древността като средство за лечение на много болести. Нарът е пълен с много мощни и ефективни антиоксиданти – полифеноли и изофлавони, както и елагична киселина, които според модерните изследвания са причина за противодействието на нара срещу развитието на раковите клетки. Резултати от различни проучвания показват, че ежедневната консумация на нар от пациенти със заболявания на простатата, оказва изключително положителен ефект върху състоянието на заболяването. Проучване на клетъчна култура показва също, че дори и в късните етапи на рак на простатата нарът все още може да има положителен ефект върху клетъчната структура. Изследвания от 2007г. пък показват, че екстрактът от нар може да възпрепятства растежа на ракови клетки в белите дробове, както и да намали риска от появата на рак на простатата.
|
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Майорана
Майораната (Majorana hortensis) е естествен антиоксидант, с анти-бактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. Освен етерично масло майораната съдържа растителни флавоноиди, танини, горчиви вещества, гликозиди и аскорбинова киселина.
|
Розмарин
В природолечението розмаринът (Rosmarinus Officinalis) се използва вътрешно като чай за стимулиране на кръвообръщението и против газове в червата. Той действа предимно стимулиращо на кръвоснабдяването на коремните органи и за образуването на стомашен и чревен сок. Чаят от розмарин освен това стимулира образуването на сок от жлъчката, действа диуретично, а също така и изостря апетита. Съдържащото се в розмарина етерично масло има силно антисептично, противогъбично и антимикробно действие. Основните активни вещества, които произвеждат тези ефекти, са карнозол, терпентиноиди и розмаринова киселина.
|
Селен (от селенова мая)
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от токсичното действие на прекисните радикали. Това определя антиоксидантното му действие. В последните години недостигът на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор при някои сърдечно-съдови заболявания, което се обуславя от разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали при дефицита на селен. Той намалява риска от поява на ракови заболявания. Способства за извеждането на тежки метали от организма, включително кадмий и арсен, затова е необходим при пушачите и жителите на големите градове. Забавя стареенето на тъканите, включително и на кожата, като я прави гладка и стегната. Важен е и за здравето на очите. При жените в менопауза облекчава пристъпите на топли и студени вълни. При едновременното приложение с витамин Е и провитамин А (бета каротин) взаимно засилват действието си.
|
Алфа-липоева киселина
Алфа-липоевата киселина е една от малкото хранителни добавки, които минават кръвно-мозъчната бариера, т.е. може да навлезе в извънклетъчната течност на мозъка в централната нервна система. А тъй като е и мастноразтворима, успява да стигне до цялата нервна система. Алфа-липоевата киселина е ловец на свободни радикали и универсален антиоксидант, който освен това притежава изключително полезно качество - в състояние е да регенерира изхабени антиоксиданти в организма, като например витамин С, витамин Е, коензим Q10 или глутатион.
Алфа-липоевата киселина действа в много ензимни реакции, главно в окислителното декарбоксилиране като коензим. С нейната редуцирана форма - дихидролипоева киселина - алфа-липоевата киселина е биохимична редокс система.
|
Бета-каротин (Витамин А)
Бета-каротин (Витамин А) е силен антиоксидант. Има значение за очите и като съставна част на зрителния пигмент родопсин е отговорен за виждането при здрач. Необходим е за поддържане на добро здравословно състояние. Като силен антиоксидант, бета каротинът предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали.
|
L-Карнозин
Л-Карнозинът е 100% естествена субстанция, наречена дипептид, състояща се от две аминокиселини (бета-аланил-L-хистидин). Той често се нарича невропептид поради неговите свойства за защита на мозъка. Карнозинът се среща в естествен вид в здравите мускули, сърцето, мозъка, черния дроб, бъбреците и други тъкани. Мускулите съдържат около 20 микромола/грам сухо тегло. Колкото повече карнозин съдържа месото, толкова повече се удължава неговата трайност, защото карнозинът - този фантастичен антиоксидант - го предпазва от гранясване. Карнозин като мултифункционална хранителна добавка е сравнително ново откритие. Той е впечатляващ физиологичен и на 100% натурален суперантиоксидант с множество биологични функции - да назовем само няколко от тях: подкрепя жизнеността на мускулите, увеличава силата и издръжливостта им, предпазва клетките от увреждане от алкохол и възпира протеиновата денатурация, за която се смята че отговаря за "остаряването", чрез защитата на протеините и обръщане на процеса на денатуриране. В обобщение може да се каже, че карнозинът се нарича "пептид на младостта", тъй като забавя естествения процес на стареене и ни помага да изглеждаме по-млади по-дълго.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Все още няма отзиви.