Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Глюкозамин Сулфат 600,000 mg
- Зелен чай (екстракт) 50,000 mg
- Колаген хидролизат 50,000 mg
- Хондроитин Сулфат 50,000 mg
- Витамин С 50,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 36,000 mg
- Гроздови семки (екстракт) 20,000 mg
- Дяволски нокът 20,000 mg
- Артишок 20,000 mg
- Розмарин 10,000 mg
- Тамян 10,000 mg
- Селен (от селенова мая) 0,056 mg
Глюкозамин Сулфат
Глюкозаминът участва във формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, вените, артериите и сърдечните клапи. Той е съставна част на протеогликаните, изграждащи ставните хрущяли. При движението на ставите, протеогликаните се разрушават и изискват непрекъсната замяна. При недостиг на глюкозамин, производството им се нарушава, причинявайки дегенеративни ставни заболявания, като например остеоартрит. При него се износва хрущялът, който покрива ставните повърхности, като се набраздява, става неравен и изтънява. Остеоартритът засяга най-често коленните, тазобедрените стави и гръбначния стълб. Приемът на глюкозамин намалява възможността от развитие на ставни заболявания и способства за възстановяването на ставите. Глюкозаминът, който използваме в СУПЕРХАЙФЛЕКС, е изключително от растителни източници, основно от захарна тръстика.
|
Зелен чай (екстракт)
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментация. Листата зелен чай (Camellia Sinensis) съдържат кофеин и са богати на катехини включително епикатехин, епикатехин галат, епигалокатехин и епигалокатехин галат (ECGC).
Катехините имат изумително здравно въздействие при сърдечно-съдови заболявания, както и превантивен ефект срещу дегенерацията на клетките. ECGC има много доказани положителни ефекти в класическите социални заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и Алцхаймер.
|
Колаген хидролизат
Колаген хидролизат е много лесно усвоима форма на колагена, който е най-важният компонент на съединителната тъкан, влизащ в състава на хрущялите, сухожилията, ставните връзки, костите, зъбите, кожата и кръвоносните съдове.
Приемането на колаген помага за поддържане на костите, съединителната тъкан, ставния хрущял и скелетната мускулатура. Той намалява уврежданията на ставите вследствие оксидативен стрес и улеснява подвижността им. Колагенът има облекчаващо болката действие и подпомага укрепването на връзките и сухожилията.
Използва се като помощно средство при лечението на артрит, артроза и дископатия, тъй като има силно стимулиращо действие за възстановяване на хрущялите. Освен това колагенът има изключително благотворно действие върху здравето на зъбите и очите и върху кожната еластичност и твърдост.
|
Хондроитин Сулфат
Хондроитин сулфат се съдържа в хрущялите. При остеоартроза хрущялът се износва и приемът на хондроитин сулфат помага това износване да се забави. В комбинация с глюкозамина подпомага възстановяването и поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял. Помага също за облекчаване на болката, причинена от артритни състояния.
|
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Гроздови семки (екстракт)
OPC или олигомер процианидините са много мощни и понякога са наричани суперантиоксиданти на природните източници. Тяхното антиоксидантно действие се определя от изключително кондензираните им ароматни пръстени, които са съвършени стабилизатори на свободните радикали. Полифенолите, антоцианините и катехините усилват OPC антиоксидантния ефект и забавят процесите на стареене. Дори в често горчивите семки на червеното грозде се установяват високи нива на OPC, полифеноли и антоцианидини.
|
Дяволски нокът
Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) е южноамериканско растение, известно със способността си да облекчава болката при възпалени стави и да съдейства за запазване на тяхната мобилност. Използва се за болки в мускулите и сухожилията, намалява възпалението и облекчава болката в гърба и шията.
Дяволският нокът дава положителни резултати при проблеми с храносмилането и при висок холестерол.
|
Артишок
Артишокът (Cynara scolymus) е тръноподобно, силно растение от семейството Сложноцветни (Asteraceae). През 2003 г. артишокът бе избран за лечебно растение на годината. Смята се, че артишокът има усилващ апетита, подобряващ храносмилането и понижаващ холестерола ефект. На основата на различни механизми на действие а) чрез повишена екскреция на холестерола, б) повишена консумация при синтеза на жлъчните киселини и в) инхибиране на образуването на холестерола в чернодробните клетки, се смята, че е възможно понижаване на общия холестерол с до 12% чрез артишока. В тази връзка артишокът има важна роля в предотвратяването на атеросклерозата. Горчивото вещество Cynarin в артишока стимулира метаболизма на черния дроб и жлъчката. Листата им се ядат задушени, използват се за сокове, чайове, сухи екстракти и тинктури. Медицинският и диетичният им ефект се обяснява със съдържанието на флавоноиди и производни на хининовата киселина.
|
Розмарин
В природолечението розмаринът (Rosmarinus Officinalis) се използва вътрешно като чай за стимулиране на кръвообръщението и против газове в червата. Той действа предимно стимулиращо на кръвоснабдяването на коремните органи и за образуването на стомашен и чревен сок. Чаят от розмарин освен това стимулира образуването на сок от жлъчката, действа диуретично, а също така и изостря апетита. Съдържащото се в розмарина етерично масло има силно антисептично, противогъбично и антимикробно действие. Основните активни вещества, които произвеждат тези ефекти, са карнозол, терпентиноиди и розмаринова киселина.
|
Тамян
Тамянът (Бозвелия), Boswellia serrata, е дървесен вид, който произхожда от Индия. Смолата от него се използва в традиционната аюрведична медицина за лекуване на артрит и като отхрачващо средство. Екстрактът притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и затова оказва благотворно влияние при силни болки, скованост, схващане. За разлика от други продукти със същото действие, които често предизвикват гастро-ентерологични проблеми, Бозвелия е изключително щадящо растение и не причинява никакви храносмилателни смущения и язви. Напротив тамянът е известен още с изключително силното си положително действие при възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон например. Бозвеловите киселини, които се съдържат в тамяна, предотвратяват вредните изменения на клетките и забавят процесите на стареене. Активната съставка в тамяна АКВА (acetyl-11-keto-beta-boswellic acid) регулира клетъчния механизъм, който насърчава заздравяването на клетките и се бори срещу последиците от рака върху здрави клетки. АКВА силно потиска рак, включително рак на дебелото черво, панкреаса, стомаха, яйчниците и гърдата.
Бозвелия намалява чупливостта и укрепва хрущялите, като съхранява така необходимия колаген за изграждането и гъвкавостта на ставните връзки. Резултатите се проявяват сравнително бързо – средно след две до четири седмици от началото на лечението, като ефектът е още по-добър, когато бозвелия се комбинира с куркума, която също е известна с противовъзпалителното си и болкоуспокояващо действие.
Макар че Бозвелия не е точно аналгетик, действа по следния начин:
Директно въздейства на молекулите, които предизвикват възпалението, а оттам и болката
Намалява подуването на ставите и сутрешната скованост
Подпомага гъвкавостта чрез съдържащите се в него бозвелови киселини, които инхибират ензима 5-липоксигеназа (5-LOX), който опосредства артритните заболявания, ускорява оксидативния стрес, отговаря за транслокацията на калция и автоимунните реакции и др.
|
Селен (от селенова мая)
Селен е един от най-важните микроелементи, необходими за нашия организъм. Той е ко-фактор в редица ензими, които предпазват клетките от токсичното действие на прекисните радикали. Това определя антиоксидантното му действие. В последните години недостигът на селен се разглежда като възможен етиологичен фактор при някои сърдечно-съдови заболявания, което се обуславя от разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали при дефицита на селен. Той намалява риска от поява на ракови заболявания. Способства за извеждането на тежки метали от организма, включително кадмий и арсен, затова е необходим при пушачите и жителите на големите градове. Забавя стареенето на тъканите, включително и на кожата, като я прави гладка и стегната. Важен е и за здравето на очите. При жените в менопауза облекчава пристъпите на топли и студени вълни. При едновременното приложение с витамин Е и провитамин А (бета каротин) взаимно засилват действието си.
|
Все още няма отзиви.