Ползите от тибетския „маслен чай“
Чували ли сте за новата мания, разпространила се сред любителите на кафе. Става дума за въведената от блогъра Дейв Аспри идея за „маслено кафе“. Комбинацията на кафе с кокосово масло е не само вдига енергийните нива в продължение на часове, но подобрява умствените процеси и, както твърди блогърът помага за намаляване на сантиметрите в областта на талията.
Аспри разказва, че открил силата на “масленото кафе” на върха на планината Кайлаш в Тибет. След това откритие той започнал да произвежда кафе със смес от кокосово и палмово масло, които се усвояват много по-бързо от другите мазнини и повишават енергията многократно.
Употребата на масло в топли напитки е действително отдавна позната практика в Тибет и Индия, но както знаем, кафето не заема почетно място по тези места, затова наместо кафе се пие чай в големи количества. А по-високите места този чай винаги е придружен с масло.
Традиционният маслен чай се приготвя от чай пуър, който изисква повече варене (докато се получи тъмен цвят и наситен аромат). Чаят се разбърква с масло от як, а понякога се добавя и мляко от женски як, за да се образува кремообразна и пенлива течност. В Тибет третират този чай като храна, тъй като е с голяма калорична и хранителна стойност. В суровите зими местните могат да изпият две дузини от него.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Как сами да си приготвим своя версия на маслен чай?
Просто се придържайте към следните важни съставки, другото е въпрос на въображение.
Чай „пуър“
Подправки (класическа масала т.е смес от джинджифил, черен пипер, карамфил, карадмон и копър)
Гхи – пречистено масло
Кокосово масло
Мляко
Мед
Начин на приготвяне
Сложете подправките с чая за не повече от 20 мин. в съд с вряща вода
Прецедете добре
Прецеденото смесете с гхи и мляко
Разбийте добре
Добавете суров мед за сладост
Какви са ползите от масления чай?
Богат е на линолова киселина, витамин А и К, които са важни за костите, сърцето и репродуктивните органи
Силно енергийна и хранителна напитка
Подправките като джинджифил и черен пипер са антибактериални и неутрализират свободните радикали, причиняващи опасни заболявания
Чаят пуър повишава добрия и понижава лошия холестерол. Също има и мощно антимикорбно действие.