Огромна крачка напред към дълголетието
Най-голямото разочарование на учените, които разработват разнообразни методи за забавяне на стареенето е, че от векове насам те са открили как да „удължат” живота с години, ако не и с десетилетия, но никой, или почти никой , не е готов да следва предписанията им.
Един от важните елементи е намаляването на количеството приета храна до такава степен, че да се чувстваме непрекъснато гладни. Учените го назовават „ограничаване на калориите” и действително може да увеличи продължителността на живота, но несъмнено броят на хората, готови да гладуват в името на дълголетието, е твърде малък.
Наскоро обаче бе открита прекрасна алтернатива – нова комбинация от фитонутриенти, които имитират ефекта на намаляване на калориите, но реално не е необходимо да се правят каквито и да било ограничаващи промени в хранителния режим. На първо място обаче е редно да разберем защо и как намаляването на калориите оказва положително влияние върху забавянето на процесите на стареене.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Приемането на по-малко храна може да удължи живота с около 50 %
Луиджи Корнаро, италиански аристократ от епохата на Ренесанса, за пръв път обяснява това невероятно откритие в автобиографията си Изкуството на дълголетието. До 37-годишна възраст той се хранил без ограничения и здравето му постепенно се влошавало. Тогава решил да ограничи калорийния прием и веднага настъпили положителни промени. Продължил да се храни скромно и с ограничения, и така доживял до 100 години (Луиджи умира на 103-годишна възраст).
През 1935 г. американският геронтолог Клайв Маккей потвърждава, че с намаляването на храната на плъхове, той успява да удължи живота им с до 40%, както и да намали значително риска от появата на болести, предизвикани от стареенето на организма. През 1986 г. Ричард Вайндрух от университета в Уисконсин прави подобно откритие, този път след като прилага метода върху мишки.
Проведени са и множество изследвания с паякообразни и риби.
По-малка вероятност от ракови образувания и други тежки заболявания при приматите
През 2009 г. Ричард Вайндрух публикува резултатите от нови опити, този път проведени с примати. Оказва се, че 37 % от макаците, които се хранят без ограничения, са податливи на болести, свързани със старенето. За сметка на това – при приматите с ограничен прием на калории, процентът не надвишава 13.
Проучванията показват, че приматите не само отслабват, но и придобиват по-добра физическа форма. Те също така страдат наполовина по-малко от туморни и сърдечно-съдови заболявания. За сравнение – 13 % от приматите с ограничения в храната се разболяват от диабет, а при другите стойността е 29 %.
Никой не иска да стои гладен!
Всички тези учени обаче се сблъскват с един и същи проблем – съмнението, че същият ефект би могъл да бъде предизвикан и при хората. Наистина съществуват много столетници в Япония на остров Окинава, които приемат съвсем малко храна и диетата им се състои основно от морски дарове и зеленчуци.
Учените трябвало да се примирят с факта, че подобни ограничителни мерки не биха били приложими при хората. Днес обаче по този въпрос се наблюдава значително развитие. Открити са нутриенти, които оказват същото въздействие върху организма като ограничаването на калорийния прием. Следователно, и ползите са идентични. Звучи невероятно, но е съвсем просто.
Причината за положителния ефект на намаления калориен прием се крие във факта, че когато сме гладни, определени гени биват активирани, а други деактивирани. Тези промени водят до положителни ефекти в организма и така се забавят процесите на стареене, а същевременно намалява или изчезва рискът от развитие на определени заболявания.
Ето и пет от тези реакции и въздействия:
- Намаляват и изчезват възпалителните процеси (възпаленията предизвикват артрит, диабет, рак, сърдечни заболявания)
- Подобрява се усвояването на мазнините и въглехидратите – хранителните вещества се смилат по-лесно и ефективно, с по-малко отпадъчни продукти и лоши мазнини
- Понижава се нивото на кръвната захар, което елиминира риска от рак и диабет
- Подобрява се кръвообращението
- Спира се развитието и се предотвратява появата на ракови клетки
И ето че вече не е необходимо да намалявате драстично количеството на храната и калориите. Определени фитонутриенти имитират този ефект на ограничаване на калориите и оказват благотворно влияние върху гените, отговорни за забавяне на процесите на стареене и за дълголетието.
Ефективни, но необикновени нутриенти
Това са специфични нутриенти, които рядко присъстват в ежедневното ни меню, дори когато то е балансирано и включва поне 5 вида плодове и зеленчуци.
Специалитите по хранене създават комплексна хранителна добавка, наречена Resveatrol Synergy. Както предполага и името на продукта, основната съставка е най-мощното оръжие против болестите и старенето – ресвератрол. Това вещество оказва благотворно влияние върху някои основни гени, като имитира намаляване на калорийния прием. Според други изследвания ресвератролът има позитивен ефект върху нивата на инсулина, стимулира клетъчната дейност, намалява и предотвратява инфекциозните и възпалителни процеси и предпазва от вредното влияние на богатата на мазнини храна. Наред с това ресвератролът предизвиква всички положителни ефекти, свързани със забавянето на стареенето и с дълголетието, които обикновено са следствие от драстично намаляване на консумацията на храна.
Усилване на ефекта на ресвератрол чрез други нутриенти
Учените стигат доста по-напред в изследванията. Те комбинират съединение от същата група – птеростилбен – с ресвератрол, като разкриват как тези две съставки действат съвместно върху гените, отговорни за продължителността на живота, като подпомагат подмладяването, както и удължаването на живота.
Птеростилбенът е дори по-високоефективен от ресвератрола със своите силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Упражнява директен ефект върху действието на определени гени и ензими и предотвратява развитието на рак, атеросклероза, диабет и различни инфекции.
Макар че комбинацията от тези два продукта е напълно задоволителна що се отнася до стареенето и дългия живот, учените решават да прибавят и кверцетин – съставка, която също имитира ефекта на намаляване на калориите. Кверцетинът защитава от сърдечно-съдови заболявания, проблеми с метаболизма и рак. Витамин С усилва многократно неговия ефект.
И накрая за да се допълни ефикасността на продукта, се прибавя и физетин. Това рядкосрещано и много ценно вещество изпраща сигнали до клетките на гените, отговорни за забавяне на стареенето и осигурява защита особено по време на оксидативен стрес. Физетинът също така стабилизира ресвератрола и не позволява той да се разпадне.
Продължителен ефект, който се дължи на полидатин
Единственият недостатък на разработения продукт е, че ефектът му е много интензивен, но не е продължителен. За тази цел учените добавят полидатин.
Полидатинът е глюкозид на ресвератрола – с други думи, той представлява молекула ресвератрол, свързана с молекула захар. Когато полидатинът навлезе в кръвта двете молекули се разделят. По този начин усвояването на полидатина става на различно ниво и по начин, който увеличава действието и възможностите на съединението.