Да се възползваме от даровете на есента – кестените
Нека първо уточним, че става въпрос за ядивните кестени, макар че от т.нар. конски кестен, който расте навред в парковете се приготвят извлеци, тинктури, кремове и пр. с доказан лечебен ефект при различни заболявания, особено при разширени вени и проблеми със ставите.
На първо място кестените и брашното от тях спокойно могат да бъдат консумирани от хора с непоносимост към глутен. Непоносимостта към глутен се среща все по-често и във все по-ранна възраст, и в много от продуктите без този протеин-алерген, наречен глутен, се съдържат кестени.
Кестените също така изобилстват от антиоксиданти. Само стотина грама от тях съдържат около 70 % от препоръчителната дневна доза витамин С, с което те изпъкват пред останалите видове ядки. Здрави зъби, кости и кръвоносни съдове са само някои от ползите от витамин С за нашето тяло. Освен това кестените са богати на манган, който също успешно се бори със свободните радикали.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Кестените са богати на сложни въглехидрати, които се разграждат по-бавно и по този начин поддържат едно стабилно енергийно ниво на тялото ни, захранвайки равномерно всички органи и системи. На около 100 гр. кестени се падат 43 гр. въглехидрати. Разликата може да установите, ако приемете продукти, съдържащи прости въглехидрати – те инжектират организма с енергия за кратко време, след което се наблюдава значителен енергиен спад.
Намаляването на нивата на лошия холестерол е друга способност на кестените. Те съдържат около 20 % от препоръчителната дневна доза фибри, които подпомагат очистването на кръвта, на токсините и шлаките от тялото и поддържането на здравословни нива на холестерола. Мононенаситените мастни киселини – олеинова и палмитолеинова киселина – в кестените повишават стойностите на добрия холестерол.
Кестените са източник на фолат – витамин от група В, който предотвратява неврологични заболявания, особено на плода по време на бременност. Сто грама кестени съдържат около 35 % от препоръчителната дневна доза. Недостигът на фолат може да доведе до сериозни последствие и крие по-висок риск от сърдечно съдови заболявания, анемия, неврологични изменения.