Суперхрани, които ни правят по-млади
Процесите на стареене, протичащи в организма, са нещо естествено и неизбежно, но всеки ги възприема по различен начин. Има огромно разнообразие от продукти, които ефективно се борят с видимите ефекти на остаряването, но в повечето случаи ние неутрализираме ефекта им чрез нездравословен начин на живот и непълноценно хранене. Изтъркана или не, фразата „Ти си това, с което се храниш” важи в пълна сила особено в наши дни, когато полезните съставки са доста ощетени като количество и пропорция спрямо консерванти, оцветители, сгъстители и пр.
Противно на схващанията, суперхраните не са само странни екзотични корени и водорасли, идващи от далечни земи. Често те са в непосредствена близост до нас и съвсем леснодостъпни.
Спанакът е изключително ценен заради високата си хранителна и витаминозна стойност. Освен че е богат на желязо – минералът, отговарящ за транспортирането на кислород до клетките, той съдържа витамините С и Е, както и бета-каротин, който предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Витамин К и антиоксидантите в зеленолистния зеленчук спомагат за регенерирането на клетките и предотвратяването на кожни проблеми.
-
ГИНКО БИЛОБА 100МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО БИЛОБА 30МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Заради огромното количество антиоксиданти зеленият чай от векове наред е „суперзвезда” в борбата с възпалителните и дегенеративни процеси в тялото. Смята се, че ефективно се справя с псориазиса, тъй като предотвратява свръхпроизводството на клетки и помага на кожата да диша.
Годжи бери са китайските плодчета-чудо. Богати са на полизахариди, аминокиселини, калий, витамин С и антиоксиданти – успешна природна формула, която се грижи за кожата, сърдечно-съдовата и имунната система.
Ликопенът в доматите, предпазва кожата от оксидация, предизвикана от прекомерно и непредпазливо излагане на слънце, което води до преждевременното ѝ остаряване.
Подправките като: кардамон, канела, кориандър, куркума и джинджифил притежават неизброими полезни свойства. Веществото куркумин, което придава жълтия цвят на куркумата, има антибактериален и противовъзпалителен ефект. Джинджифилът съдържа над 40 антиоксиданта, които спомагат за детоксикацията на организма, а кардамонът и канелата стимулират кръвообращението и така повече кислород достига до клетките.
Невероятно е как само с промяна в режима и качеството на хранене можем да въздействаме върху състоянието на организма си. Това обаче не означава, че е необходимо да се ограничим диетата си само до тези храни. Разнообразяването на ежедневното меню с умерен прием на чисти и сурови плодове и зеленчуци бързо ще даде желания резултат.