Защо са ни необходими омега-3 мастните киселини?
Повечето хора асоциират мазнините с трупане на килограми и увеличаване на обиколката на талията и ханша, Но не всички мазнини са еднакви по природа. Често говорим за т.нар. мастни киселини омега-3. Това са едни от най-съществените нутриенти, необходими за нормалното функциониране на всички органи и системи в тялото.
Ето защо са ни толкова нужни.
Подпомагат здравето на сърцето.
Омега-3 мастните киселини намаляват високото кръвно налягане, като предотвратяват мастните натрупвания по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Така намалява значително рискът от аритмия, сърдечен удар и хипертоничен пристъп.
Намаляват високото ниво на холестерол
Мастните киселини омега-3 намаляват нивата на т.нар лош холестерол (LDL) и количеството триглицериди в кръвта.
Помагат при диабет
Изследователите са установили, че повечето от хората, страдащи от диабет имат завишени нива на триглицериди (мазнините в кръвта) и понижени нива на т.нар. добър холестерол (HDL). А както вече споменахме, омега-3 действа ефективно и в двата случая. Освен това мастните киселини намаляват количеството на апопротеините – основните маркери за наличието на диабет.
Омега-3 помагат при храносмилателни смущения, особено при синдром на раздразнените черва, колит и стомашни разстройства и възпаления.
Помагат при депресивни състояния
Мозъкът ни се нуждае от мазнини, за да функционира и при допълнителен прием на омега-3 или продукти, богати на тях, британски учени установяват значително подобрение (до 50 %) на симптомите при пациенти с различни ментални заболявания и други, които се появяват на психо-емоционална основа: потиснатост, неработоспособност, намалено либидо, отпадналост, неспокоен сън или недоспиване.
Освен всичко това омега-3 мастните киселини подпомагат умственото развитие при децата, намаляват риска от ракови заболявания (особено на дебелото черво, на гърдата, на простатата), успокояват болките при ревматоиден артрит, като намаляват и потискат възпалителните процеси. Приемът на добавка или продукт, съдържащ омега-3 в съчетание с витамин В 12 успокоява симптомите и неразположенията при предменструалния синдром при жените. Не на последно място мастните киселини поддържат здравия вид на кожата и помагат при проблеми като акне, екзема, дерматит, псориазис.
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
Кои храни са добри източници на омега-3 мастни киселини?
Сьомга, сардини, аншоа, пъстърва, херинга, семена чиа, ленено семе, орехи, конопени семена, брюкселско зеле, яйчен жълтък, кейл, спанак.
Каква е разликата между омега-3 и омега-6 мастни киселини?
Омега-6 мастните киселини се намират в разтителните масла – в царевичното, слънчогледовото олио, готовите дресинги за салати и пр. И докато омега-3 потискат възпалителните процеси, омега-6 ги предизвикват. Това, разбира се, се проявява само при дисбаланс в консумацията на двата вида мастни киселини. Не означава, че не можем да консумираме омега-6. Препоръчва се пропорциите в консумирането на омега-6 и омега-3 да бъде между 1:1 до 5:1. За съпоставка – при повечето американци съотношението варира от 10:1 до 15:1. А това може да доведе до проблеми със сърцето, ракови заболявания и ревматоиден артрит.