Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Киви 250,000 mg
- Облепиха (Морски зърнастец) 250,000 mg
- Червена чушка 250,000 mg
- Ацерола (екстракт) 250,000 mg
- Черен чесън 10:1 екстракт 210,000 mg
- Лапачо чай 190,000 mg
- Латинка 180,000 mg
- Хрян 180,000 mg
- Бета-глюкан 120,000 mg
- Астрагал (екстракт 1%) 50,000 mg
- Ехинацея (екстракт) 30,000 mg
Киви
Киви (Actinidia Deliciosa) е изключително богато на натурален витамин С. Физиологично погледнато, кивито е истински "пенкилер". Плодът е богат на магнезий, фосфор, калий и желязо. В допълнение, кивито се счита за истинска бомба с витамин C. Той съдържа много повече витамин С от всеки цитрусов плод. Общото здравословно състояние може да се подобри чрез ежедневна консумация на един плод киви, освен това така се засилват и защитните сили на организма. За кивито освен това се говори, че пречиства кръвта и действа диуретично. След храна, която съдържа много белтъчини, кивито е идеален десерт, тъй като съдържа ензима актинидин, който може да разцепва протеини, т.е. подкрепя храносмилането им.
|
Облепиха (Морски зърнастец)
В природолечението в азиатските страни от почти 2000 години е добре известен положителният ефект на плодове от морски зърнастец (Hippophae rhamnoides) и затова те често се използват при лечението и профилактиката на различни заболявания. В Европа облепиха се появява едва през Средновековието като лекуващо средство. Плодовете на Морския зърнастец са били използвани особено срещу морска болест и в случаи на треска. Те заслужават показваното към тях уважение като лечебно средство, защото освен високото си съдържание на витамин C, което е три до седем пъти по-високо от това на лимоните, съдържат много други важни витамини. Един от тях например е витамин Е, който се активира от витамин С в Морския зърнастец и така може да действа като защита на клетките от свободните радикали. Морският зърнастец съдържа и други съставки като плодови фибри, които допринасят за по-добро храносмилане. Те съдържат също така и витамин Б 12.
Този витамин се доставя на организма основно с месо и затова морският зърнастец е много важен източник на витамин В12 за вегетарианци/вегани. И не на последно място Морският зърнастец съдържа витамина холин. Този витамин може да попречи на мастните натрупвания в организма. В същото време, той помага на мозъка да работи по-добре. Затова Морският зърнастец представлява една във всяко едно отношение разумна хранителна добавка и допринася за укрепването на имунната ни система.
|
Червена чушка
Най-разпространеният вид, който включва почти всички продавани в Европа, чушки и люти чушки, е (Capsicum annuum). Повечето чушки също така съдържат веществото, отговарящо за лютивия вкус - капсаицин, макар и в много различни концентрации. Трапезната чушка е богата на антиоксиданти и има висока концентрация на витамин С. 100 г сурови чушки съдържат 1,2 грама протеин, 4,6 грама въглехидрати и 0,3 г мазнини. Други ключови съставки са около 20 мг калий, 10 мг магнезий, 10 мг калций, 5 мг токоферол на 100 г чушка. Цветът идва главно от различни пигменти от семейството на каротеноидите. Повечето от тези каротеноиди са червени, но и жълтите представители са широко разпространени. Общото съдържание на каротеноиди в сух червен пипер е от 0,1 до 0,5%.
|
Ацерола (екстракт)
Приличащата на череша Ацерола (Malpighia Glabra) се отглежда предимно в Бразилия, Мексико, Ямайка, а също така и в Азия. Тя предпочита за оптималния си растеж влажен субтропичен климат. Расте на различни надморски височини, на брега на морето или в планината до надморска височина от 1600 метра. Ацеролата съдържа големи количества природен витамин С, който е отговорен за хиляди задачи в нашето тяло. Аскорбиновата киселина, която е по-известна като витамин С, активира някои ензими и е най-силният водно-разтворим антиоксидант. Витамин С е важен и за биосинтеза и насърчава процесите на детоксикация в организма. Той участва също и в метаболизма на желязото.
|
Черен чесън 10:1 екстракт
Черният чесън е обикновен чесън, претърпял специална бавна ферментация при продължителна топлинна обработка. В процеса на ферментиране микроелементите и витамините забележително се увеличават и чесънът се превръща в изключително мощен имуностимулатор . Черният чесън съдържа 18 вида съществени за човешкото тяло аминокиселини, полипептиди, протеини, полифенолни съединения, активна SOD (супер оксид дисмутаза), биологични ензими, гликозиди, витамини, мазнини, липиди, микроелементи, въглехидрати и т.н. Суровият чесън съдържа алицин - мощно противогъбично съединение, коeто след ферментация се превръща в S-allylcystine, чиито антиоксидантни свойства са почти 10 пъти по-силни и което по-лесно се абсорбира от тялото. Също така при ферментацията се генерира и ново съединение - S-arylcystine, което е ефективно за предотвратяване на артериалната склероза, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и др. Черният чесън е известен още с благотворното си влияние при заболявания на простатата, безсъние и запек, противопоставя се ефективно на умората и стареенето, коригира кръвното налягане, кръвната захар, нивата на холестерола, предотвратява рак и подпомага лечението му.
|
Лапачо чай
Чаят от лапачо, познато още като “дървото на живота”, се добива от вътрешната ликова част на кората на дървото Tecona Lapacho. Съдържа високо количество калций, желязо, калий, бор, манган, йод и др.
Чаят от лапачо укрепва имунната система и има антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства. Той има положителен ефект като средство за подмладяване и борба с рака, тъй като влияе директно върху клетъчния метаболизъм. Чаят лапачо облекчава болката при артритни заболявания и влияе положително върху стомашно-чревната система. Известен е също така с благоприятния си ефект в борбата с бактерии и паразити, при херпесни вируси, малария, стафилококови, стрептококови инфекции и хеликобактер.
|
Латинка
Латинката (Tropaeolum) е красиво и широко разпространено декоративно растение. Често забравяме, че то е изключително полезно за нашето здраве.
Латинката е богата на растителни антибиотици и действа активно срещу всякакви вируси, бактерии и гъбички. Растението укрепва защитните сили на организма и е отличен помощник на имунната система при грипови състояния, заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. Латинката е богата на йодни соли, калий, фосфор, провитамин А, витамин С, В1, В2 и др. Съдържа също веществото Трополеин (оттам идва и името й), което помага при сърдечно съдови заболявания и атеросклероза.
Латинката е известна още с положителното си действие срещу стареенето, върху симптомите на климактериума, при импотентност, при депресия, потиснатост и раздразнение, изтощение, анемия, бъбречни проблеми и кожни раздразнения.
|
Хрян
Хрянът (Armoracia Rusticana) e растение, известно повече като подправка, но също е изключително полезно за нашето здраве. Хрянът е богат на витамин С, калий, натрий, сяра, калций, фосфор, магнезий, хлор, желязо, мед и др. В него се съдържат специфични вещества – фитонциди, които имат антимикробни свойства. Той съдържа също лизоцим – вещество с природно антибиотично действие. Ето защо хрянът действа като мощен имуностимулатор. Освен това има положителен ефект при ревматизъм, заболявания на дихателните органи, камъни в бъбреците, смущения в менструалния цикъл и рак.
|
Бета-глюкан
Бета-глюканът е полизахарид, който се съдържа в клетъчните стени на различни природни източници като мая, зърнени култури, гъби и др. Бета-глюканите стимулират имунния отговор, а именно активирането на макрофагите, които буквално “поглъщат” вредните клетки. Макрофагите от своя страна освен, че унищожават бактериите и изолират възпаленията, секретират специални вещества – цитокини, които контролират диференциацията на клетките и по този начин предпазват от вредни видоизменения и рак. Резултатът при прием на бета-глюкани е, че те атакуват вирусите, скъсяват периода на боледуване, намаляват опасността от последващи усложнения и улесняват възстановяването след боледуване. Освен това бета-глюканите понижават нивото на LDL-холестерола и повишават нивото на HDL- холестерола; подпомагат заздравяването при кожни наранявания, предпазват от състаряване на кожата и бръчки и имат силно антиоксидантно действие.
|
Астрагал (екстракт 1%)
Астрагал (Astragalus) е растение, произхождащо от Азия, което се използва за общо укрепване на организма и за подобряване на ефективността на имунната система. Астрагалът увеличава съпротивителните сили на организма срещу вирусни инфекции и има свойството да възстановява функционалността на увредените имунни клетки при рак. Астрагалът е силен адаптоген, т.е. има изключително благоприятен ефект при различен стрес – физически, психически, емоционален. Освен това има мощни антиоксидантни свойства, повлиява благоприятно проблеми с женската репродуктивна система, сърдечно-съдови проблеми, бъбречни възпаления, хепатит, хронична умора и артрит. Астрагалът подобрява общия тонус на организма и увеличава физическата издръжливост и енергичността.
|
Ехинацея (екстракт)
Ехинацея е силен имуностимулатор със мощни противовъзпалителни свойства. Това растение притежава способността да пречиства кръвоносната система и да потиска развитието на различни вируси, бактерии и гъбички.
Ехинацея се прилага се успешно за лечение на различни инфекции. Повлиява благотворно херпеси, болести на дихателните пътища, болки в гърлото, кашлица, главоболие, синузит, обриви, възпаления на венците и ушите, цистит и стомашни язви.
|
Все още няма отзиви.