Пет подправки за чай, които трябва да опитате
Чаят е древна напитка, която ни помага да се заземим и затоплим. Казват, че за да се поддържа огън не трябва да се сипва студена вода върху него. Храносмилателната система често бива сравнявана с горящ огън, тъй като й е нужна топлина, енергия и хранителни вещества, за да функционира правилно. И трябва да функционира правилно, ако искаме да се радваме на добро здраве и жизненост. Студените и престояли храни и напитки могат да попречат на естествения храносмилателен процес, особено в по-хладното време, или да ни направят по-раздразнителни.
Вместо да създавате още повече студенина, влага и да трупате слуз в храносмилателната система, опитайте да загреете тялото си с тези заземяващи и затоплящи подправки за чай.
Джинджифил
Страдате ли от умора, запек, стомани болки или разстройство? Ако е така, джинджифилът е вашата подправка. Той разпалва храносмилателния огън, като в същото време може да успокои и разстроен стомах. Той е естествено противовъзпалително средство, намалява подутини и задържане на вода, които могат да се развият в храносмилателната система поради алергия, неправилно хранене или стрес.
Може да го добавите към чая си или да си направите такъв само от джинджифил след като го обелите и кипнете за няколко минути. Може дори да го дъвчете пресен.
Канела
Това е една от най-популярните подправки в света, но тя има много повече свойства от познатите най-вече в сладкарството. Използва се в китайската и аюрведична медицина от хилядолетия.
Тя ефикасно се бори с бактериите, балансира нивата на кръвната захар, унищожава вредните наслагвания по червата, увеличава енергията, подпомага свалянето на килограми и подобрява здравето на кожата. Канелата е изключително богата е на антиоксиданти и дори по-малко от чаена лъжичка помага в борбата с инфекциите, алергиите, хормонален дисбаланс, колебания в нивата на кръвната захар и др.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Кардамон
Уникалният вкус на кардамона е типичен за индийската подправка garam masala, но се използва и в чая, за да подобри храносмилателната функция и баланса на стомашните киселини. Кардамонът има сходни свойства с тези на джинджифила, когато говорим за спадане на подутини и подобряване на киселинността, облекчаване на болки и крампи. Етеричните масла в кардамона съставляват около 5 процента от общата маса на семената, като му дават силни лечебни свойства.
Карамфил
Карамфилът има уникалното свойство да въздейства върху различни възпаления. Той се използва за потушаване на зъбобол, менструални крампи, главоболия, болки в ставите. Съдържа няколко вида антиоксиданти. Карамфилът съдържа силни масла, които са антибаткериални агенти, имат антивирусно и противогъбично действие, което го прави чудесна добавка към което и да е ястие в по-студените месеци на годината, когато боледуваме по-често.
Черен пипер
Наред със солта черният пипер се използва в почти всяка кухня по света за да подобри вкуса на различни видове храни и да стимулира храносмилателните органи. По-силните му варианти ускоряват метаболизма и дори помагат за отслабване, защото затоплят тялото. Най-добре е да смелите зърна черен пипер в чая си.