Салата от червено цвекло и орехи с козе сирене
Ако търсите рецепта в която да включите прясно червено цвекло вижте тази. Тук коренът се съчетава с кремообразно сирене и рукола, подправя се с оцет от червено вино и дресинг от зехтин. Добавят се и орехи, които са мощен източник на енергия.
Рецептата е за четири порции – достатъчно за семейна вечеря или пък и за бърз обяд през седмицата
Съставки
- 2 връзки средно големи глави (около ½ кг) почистено червено цвекло
- Сол и прясно смлян черен пипер
- 2 супени лъжици оцет от червено вино
- 1/3 чаша зехтин екстра върджин
- ½ чаша орехи
- Връзка рукола, изчистена и накъсана
- ½ средна глава ескариол
- Около 100 грама козе сирене, натрошено
Приготвяне
- Сложете цвеклото в тенджера с вода, колкото да го покрие и поръсете със сол. Варете около 20 минути докато омекне. Когато изстине, обелете цвеклото и нарежете на резени като за хапване.
- Разбъркайте оцета, солта и пипера в голяма купа. Добавете зехтина на бавна струя, за да се получи дресинг. Метнете цвеклото в дресинга – оставете да се маринова за най-малко 15 минути или до 2 часа.
- Загрейте фурната до 170 градуса. Пръснете ядките на хартия за печене, като ги разбърквате докато не станат златисто кафяви, за около осем минути. Охладете.
- Сложете руколата и ескариола към цвеклото и разделете в четири чинии. Пръснете отгоре орехите и козето сирене. Поднесете.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Ползите от червеното цвекло
При възпаление ставаме уязвими за множество хронични болести, в това число рак, сърдечносъдови заболявания, ревматоиден артрит и много други, които днес се развиват с тревожно бързи темпове.
Начинът на хранене играе ключова роля в борбата с възпаленията и тук от голяма полза идва червеното цвекло. То е уникален източник на бетаин, хранително вещество, което защитава клетките от заобикалящия ни стрес.
То също предпазва вътрешните органи, намалява рисковете при съдови заболявания, подобрява работата ни и ни предпазва от редица хронични болести.
Също така може да ни помогне в борбата с рака. Проучвания доказват, че екстрактът от червено цвекло намалява многоорганните туморни образувания и се използва за лечение на рак на панкреаса, гърдата и простатата.
Сокът от червено цвекло може да свали кръвното налягане за броени часове. Ползата вероятно идва от естествено съдържащите се в цвеклото нитрати, които организмът преработва в азотен оксид. Азотният оксид на свой ред помага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, подобрява циркулацията на кръвта и намалява кръвното налягане.
Червеното цвекло е богато на важния за имунната система витамин C, фибри и минерали като калий, важен за функцията на нервите и мускулите, и манган (добър за костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса). То съдържа още фолиева киселина и витамин B, спомага за детоксикацията на организма като пречиства кръвта и черния дроб.