Препоръчителната дневна доза съдържа:
- Грозде 110,000 mg
- Ечемик (зелен) 60,000 mg
- Витамин С 40,000 mg
- Зелен чай (екстракт) 40,000 mg
- Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат) 35,760 mg
- Чесън (с кверцетин сулфид) 35,000 mg
- Цинк 34,850 mg
- Риган 30,000 mg
- Гроздови семки (екстракт) 25,000 mg
- Цистус инканус 25,000 mg
- Нар (екстракт) 22,000 mg
- Бял чай 18,000 mg
- ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки 15,000 mg
- Алфа-липоева киселина 7,500 mg
- Пъпеш (екстракт) 2,000 mg
- Артроспира 300 mg
- Спирулина платенсис водорасли 135 mg
- Хлорела 25 mg
- Хематококус Плувиалис водорасли с Астаксантин 16.667 mg
Грозде
OPC е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За OPC е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант. OPC развиват основния антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК, клетъчни органели и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но и при хронични заболявания или приемане на медикаменти, затлъстяване и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва да бъдат постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде на прах съдържат OPC, полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
|
Ечемик (зелен)
Ечемичените стръкове са източник на главния антиоксидантен ензим супероксид дисмутаза (SOD), както и на антиоксидантни витамини, минерали и каротиноиди. Ечемикът не съдържа холестерол и глутен. Подходящ е за здравословна детоксикация, добро храносмилане, баланс на рН и укрепване на имунната система.
Високото съдържание на фибри в младия ечемик спомага за регулиране на чревната функция. Съдържа богат коктейл от минерали – калий, калций, магнезий, желязо, натрий, мед, фосфор, цинк и манган.
Изследвания показват, че колкото по-дълго време се приема този антиоксидант, толкова по-силно действие оказва.
|
Витамин С
Когато става въпрос за настинки, витамин С е в устата на всички - буквално, защото той дава ценна подкрепа за работата на имунната система. Също толкова важен е и ефектът му като антиоксидант: витамин С, също както витамините А и Е, неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките в нашето тяло. Витамин С участва в производството на ендогенен колаген и контролира производството на L-карнитин. Той играе и важна роля за развитието на зъбите, венците, мускулите и костите, както и за изгарянето на мазнините. Тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, той има благоприятен ефект върху съдържанието на кислород в кръвта. Недостигът на витамин С може да се прояви чрез чести и продължителни инфекции и настинки. Липсата му засяга нашето добро общо състояние и нашата работоспособност. Заради централната си роля във образуване на съединителната тъкан, липсата на витамин C също така действа негативно върху структурата и здравето на кожата. Пресни плодове и зеленчуци с универсалния витамин C трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. Най-известните доставчици на витамин С разбира се са цитрусовите плодове. Витамин C, който е известен също като аскорбинова киселина, значително допринася за техния свеж вкус. Невъзпяти герои, когато става въпрос за витамин С, обаче, са картофите, които също съдържат много аскорбинова киселина. И броколите и чушките имат повече витамин C от класическия портокал. Но човек не винаги може да съставя внимателно дневното си меню. Освен това много хора имат повишена нужда от витамин С, като например пушачи или спортисти, както и хора, подложени ежедневно на стрес. Хранителни добавки може да осигурят в тези случаи, адекватно снабдяване на организма с витамин С. Витамин С понижава рН-то на урината и по този начин помага за намаляване на бактериите в пикочните пътища, които не са устойчиви на киселина. Витамин С е важен за биосинтеза и подпомага процесите на детоксикация в организма. Той също участва в метаболизма на желязото. Витамин С също така стимулира производството на норадреналин и подкрепя превръщането на мазнините в енергия. С това витамин С е активна хранителна добавка за изгаряне на мазнини. Някои диетолози препоръчват до 1 грам витамин С на ден, в началото на диета за отслабване.
|
Зелен чай (екстракт)
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментация. Листата зелен чай (Camellia Sinensis) съдържат кофеин и са богати на катехини включително епикатехин, епикатехин галат, епигалокатехин и епигалокатехин галат (ECGC).
Катехините имат изумително здравно въздействие при сърдечно-съдови заболявания, както и превантивен ефект срещу дегенерацията на клетките. ECGC има много доказани положителни ефекти в класическите социални заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и Алцхаймер.
|
Витамин Е (D-алфа-токоферилацетат)
Витамин Е е най-известен като мастно-разтворим "ловец на свободни радикали". Точно като витамините А и C, той защитава клетките на тялото срещу агресивни кислородни съединения и токсините в околната среда. Витамин Е може да забави по този начин преждевременното стареене и да предотврати клетъчното увреждане, водещо до заболяване или дори дегенерация на клетки. Поради неговия защитен ефект, витамин Е, който на езика на химията се нарича D-алфа-токоферил ацетат, широко се използва в козметиката. Той също така играе важна роля в протеиновия и мастния метаболизъм. Витамин Е поддържа функционирането на сърдечно-съдовата система по два начина. Първо той помага за намаляване на "лошия" холестерол, и така има положителен ефект върху кръвоносните съдове. Второ, предпазва от слепване на червените кръвни телца и по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Тъй като витамин Е има и противовъзпалително действие, той може да помогне за облекчаването на ревматични болки. Витамин Е се формира изключително в растенията и тръгва от там по хранителната верига. Признаци за дефицит на витамин Е са кожни проблеми, мускулна слабост, деградация и по-висока чувствителност към инфекции. Допълнение на ежедневната диета с витамин Е може да се реализира удобно и лесно чрез хранителни добавки.
|
Чесън (с кверцетин сулфид)
Чесънът има антибактериално и противогъбично действие. Серните съединения в него защитават организма от свободните радикали и го превръщат в силен антиоксидант. Кверцетинът е силен антиоксидант, които силно ограничава оксидативния стрес като по този начин елиминира една от основните причини за натрупване на токсини в организма. Той се бори с много заболявания. Богат е на калий, който предпазва от сърдечно-съдови болести, провитамин А, белтъчини, етерични масла. Предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.
|
Цинк
Цинкът участва в обмяната на белтъците, липидите и въглехидратите. Много е важен за производството на колаген. Допринася за образуването на мрежа от влакна, които улавят червените кръвни клетки и така ускорява заздравяването на раните. Предпазва от преждевременно стареене. поддържа имунната система, доброто състояние на кожата и косата. Има благоприятен ефект върху половите органи. Цинкът също така е силен антиоксидант. В комбинация с витамин А поддържа зрението.
|
Риган
Риганът подобрява храносмилането, има антиспастично и нервноуспокояващо действие. бoгaт изтoчниĸ нa жeлязo, витaмин K, мaгнeзий, витaмин A, витaмин C, ĸaлций и oмeгa 3 мacтни ĸиceлини, pигaнът e пoлзвaн oщe в тpaдициoннaтa ĸитaйcĸa мeдицинa. И дo дeн днeшeн pигaнът ce пpeпopъчвa ĸaтo тpaдициoннo лeĸapcтвo зa нacтинĸa, xpeмa и ĸaшлицa. Имa aнти-бaĸтepиaлни cвoйcтвa и пoмaгa зa лeĸyвaнeтo нa инфeĸции, пoдcилвa имyннaтa cиcтeмa. Също така облeĸчaвa пpи мycĸyлни cпaзми и cтaвни бoлĸи.
|
Гроздови семки (екстракт)
OPC или олигомер процианидините са много мощни и понякога са наричани суперантиоксиданти на природните източници. Тяхното антиоксидантно действие се определя от изключително кондензираните им ароматни пръстени, които са съвършени стабилизатори на свободните радикали. Полифенолите, антоцианините и катехините усилват OPC антиоксидантния ефект и забавят процесите на стареене. Дори в често горчивите семки на червеното грозде се установяват високи нива на OPC, полифеноли и антоцианидини.
|
Цистус инканус
Cistus Incanus (памуклийка) е свободно растящ храст в района на Средиземноморието. Съдържа високо съдържание на полифеноли. Последните се грижат за деактивацията на вирусите чрез блокирането на H и N – антените, с които вирусите се закрепват към човешките клетки. По този начин се прекратява размножаването на вирусите и инфекциите се потушават по-бързо. Цистус инканус притежава способността да отблъсква и неутрализира свободни радикали, при което предотвратява вредните за клетките оксидационни процеси, водещи до стареене, поява на рак и други заболявания.
|
Нар (екстракт)
Нарът (Punica Granatum) е познат от древността като средство за лечение на много болести. Нарът е пълен с много мощни и ефективни антиоксиданти – полифеноли и изофлавони, както и елагична киселина, които според модерните изследвания са причина за противодействието на нара срещу развитието на раковите клетки.
Резултати от различни проучвания показват, че ежедневната консумация на нар от пациенти със заболявания на простатата, оказва изключително положителен ефект върху състоянието на заболяването. Проучване на клетъчна култура показва също, че дори и в късните етапи на рак на простатата нарът все още може да има положителен ефект върху клетъчната структура. Изследвания от 2007 г. пък показват, че екстрактът от нар може да възпрепятства растежа на ракови клетки в белите дробове, както и да намали изобщо риска от появата на рак на простатата.
|
Бял чай
Проучвания показват, че в младите листа на белия чай се съдържат повече антиоксиданти от тези на зеления чай. Една чаша бял чай съдържа 12 пъти повече антиоксиданти от чаша прясно изцеден сок от портокал. Белият чай ни поддържа здрави и млади, намалява риска от рак и артрит, има високи нива на антиоксиданти, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Белият чай се добива с изключително кратък процес на ферментация на чаените листа. В белия чай се намират високи нива на катехини като EGCG (епигалокатехин галат). EGCG съдържа полифеноли, които имат антиоксидантни, противобактериални и противовирусни свойства, които укрепват здравето, помагат на организма в борбата му със свободните радикали и предотвратяват злокачествени изменения в клетките. Епигалокатехин галат е известен също с това, че възпрепятства развитието на Алцхаймер и Паркинсон, нормализира нивата на кръвната захар и се бори срещу остаряването на клетките. Освен това EGCG ускорява метаболизма, като стимулира производството на норадреналин.
|
ОПЦ (олигомери на процианидини) и ПАЦ (проантоцианидини) от гроздови семки
ОПЦ е съкращение за група от вещества, олигомери на процианидини, които се срещат главно в гроздовите семки. Тези горчиви полифеноли се усещат на вкус при дъвчене на гроздови семки. За ОПЦ е известно, че предпазва клетките ни като силен и дългосрочно ефективен антиоксидант и че има изключително положителен ефект върху всички симптоми на метаболитния синдром. ОПЦ развиват основния си антиоксидантен ефект чрез неутрализиране на така наречените свободни кислородни радикали. Свободните кислородни радикали се класифицират като вредни за здравето ни в дългосрочен ефект, защото атакуват и унищожават клетки или клетъчни стени, ензими, нашата ДНК и други. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са постоянно в тялото ни, но тялото поддържа баланс. Радикалите се появяват най-вече от токсините в околната среда, тютюнев дим, стрес и физическо натоварване, но при затлъстяване, хронични заболявания или приемане на медикаменти и т.н., може да се появят още радикали, което води до дисбаланс, така че количеството на свободните радикали в организма може да се повиши. Свободните радикали се неутрализират от антиоксиданти, които обаче се изразходват в процеса, така че те трябва постоянно да се набавят с храната или със съответните хранителни добавки. Семките от грозде съдържат ОПЦ, ПАЦ (проантоцианидини), полифеноли, антоцианини и катехини, които са и мощни естествени антиоксиданти.
ПАЦ в гроздовите семки освен че са също толкова силни антиоксиданти, подобряват чувствителността към инсулина и имат подмладяващ ефект върху клетките. По този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и онкологични проблеми.
|
Алфа-липоева киселина
Алфа-липоевата киселина е една от малкото хранителни добавки, които минават кръвно-мозъчната бариера, т.е. може да навлезе в извънклетъчната течност на мозъка в централната нервна система. А тъй като е и мастноразтворима, успява да стигне до цялата нервна система. Алфа-липоевата киселина е ловец на свободни радикали и универсален антиоксидант, който освен това притежава изключително полезно качество - в състояние е да регенерира изхабени антиоксиданти в организма, като например витамин С, витамин Е, коензим Q10 или глутатион.
Алфа-липоевата киселина действа в много ензимни реакции, главно в окислителното декарбоксилиране като коензим. С нейната редуцирана форма - дихидролипоева киселина - алфа-липоевата киселина е биохимична редокс система.
|
Пъпеш (екстракт)
Пъпешът съдържа витамин С, Е, провитамин А, калий, ликопен и др. Намалява холестероловите отлагания по стените на кръвоносните съдове, разширява коронарните съдове. Ликопенът от своя страна е необходим за нормалния растеж и развитие на клетките, както и за тяхната специализация за изпълнение на различни функции в организма. Редица изследвания доказват, че приемането на ликопен намалява риска от възникване на тумори на простатата, матката, млечната жлеза, белия дроб и храносмилателния тракт. Приемането на ликопен намалява риска от сърдечни заболявания и активизира имунната система.
|
Артроспира
Синьо-зелените водорасли Артроспира (Arthrospira) съдържат полизахарид, наречен "калциев спирулан", който може индиректно да действа срещу ретровируси като затруднява проникването на вируси в клетките. Тази супер храна може да стимулира имунната система, в допълнение към известните левкотриени и интерлевкини, които на свой ред спомагат за премахване на вирусите, дава енергия на организма при преумора, а високото съдържание на магнезий ни помага да укротим желанието за сладко.
|
Спирулина платенсис водорасли
Водораслите Спирулина платенсис съдържат повече от 2000 съставки като белтъчини, пептиди, полизахариди, липиди, глюголипиди, триглицериди, витамини, аминокиселини, минерали, микроелементи, хлорофил, ензими, каротиноиди, които гарантират жизнеността на нашите клетки и допринасят за доброто състояние на нашия организъм. Водораслите са енергийни пакети и осигуряват идеалното основно ежедневно снабдяване с тези вещества.
|
Хлорела
Хлорела е вид синьо-зелено водорасло, което се среща в сладките водоеми на Тайван и Япония. Тази суперхрана е богата на фитонутриенти, аминокиселини, хлорофил, бетакаротин, калий, фосфор, биотин, магнезий и витамини от група В.
Изследванията показват, че хлорела има многобройни ползи за човешкия организъм - съдейства на имунната система, забавя процесите на стареене, подпомага регулирането на хормоните, насърчава здравето на сърдечно-съдовата система, помага да се избегнат неприятните последици след излагане на радиация и след химиотерапия, понижава кръвното налягане и холестерола, подпомага детоксикацията на тялото.
|
Хематококус Плувиалис водорасли с Астаксантин
Многобройни изследвания през последните десетилетия убедително доказват, че най-ефективно средство за защита на човешкия организъм от пагубното действие на свободните радикали, са т.нар. антиоксиданти. Астаксантина, съдържащ се в микроводораслите Хематококус Плувиалис, е най-мощният познат досега антиоксидант на Земята. Клиничните изследвания на астаксантина показват забележителни резултати – повишаване на жизнените сили и работоспособността, утихване на артритните болки (противовъзпалително действие), подобряване на зрението, имунната защита и състоянието на кожата, ускоряване на процеса на възстановяване на организма след екстремно натоварване, положителен ефект при лечението на сърдечно-съдовите заболявания, намаляване на нивото на лошия холестерол, забавяне на нервно-дегенеративните промени в организма, подобряване на оплодителната способност на мъжа и т.н. Много от въздействията на астаксантина се обясняват със способността му безпрепятствено да преминава през кръвните бариери на мозъка и ретината, оказвайки редица положителни въздействия върху нервната система и мозъка, а чрез тях и върху организма като цяло.
|
Все още няма отзиви.