5 билки, които подсилват паметта и намаляват риска от развитие на деменция
Терминът деменция идва от латински и буквално означава “ без ум”. Деменцията е прогресивно намаляване на умствените способности, засягащи паметта, мисленето и вземането на решения. В повечето случаи е нелечима.
Болестта на Алцхаймер, наричана още “Епидемията на XXI век”, е най-често срещаната форма на деменция, около 60-80% от всички случаи.
Според д-р Дейвид Пърлмутер, болестта на Алцхаймер може да бъде предотвратена с помощта на подходяща диета – той отбелязва, че “храненето с високо съдържание на захар и въглехидрати, както и диетите с ниско съдържание на мазнини, са опустошителни за мозъка”.
Освен подобряване начина на хранене, има и няколко билки, които доказано помагат за подсилване на паметта и намаляват риска от развитие на деменция.
Куркума
В Индия наричат куркумата “жълтото злато”, а благодарение на безбройните си ползи за здравето, тя е определяна като една от най-лечебните подправки в света. Активната съставка е куркумин, който спомага за намаляване на симптомите, а и предпазва от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер. Научните изследвания показват, че възрастните хора в Индия, където куркумата се използва традиционно, изключително рядко страдат от деменция.
Гинко билоба
Гинко билоба е едно от най-изследваните растения, чието действие отдавна се свързва с подсилването на паметта. Билката е естествен антиоксидант, който повишава притока на кръв към мозъка, подобрява паметта и концентрацията, предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.
-
ГИНКО БИЛОБА 100МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО БИЛОБА 30МГ
За безупречна памет
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
МЕМОРИ КОМПЛЕКС
За безупречна памет
Женшен
Тази билка се използва в Китай от векове за предотвратяване и лечение на негативните ефекти от остаряването. Проучванията показват, че пациенти с лека до умерена деменция се повлияват много добре от екстракт от женшен. Употребата на женшен подобрява значително умствените способности, като най-силен е ефектът върху краткосрочната памет и времето за реакция.
Ашваганда
Ашваганда е много популярна в Аюрведа билка, доказан адаптоген, който най-често се използва за повишаване на енергията и издръжливостта, както и за намаляване на стреса. Последните проучвания на National Brain Research Center показват, че ашваганда има способността значително да подобрява познавателните способности, концентрацията и паметта.
Китайски мъх
Активната съставка в билката е хуперзин А, който подобрява умствената дейност и паметта при здрави хора. Проучванията показват, че пациенти с лека или умерена форма на Алцхаймер, съществено са подобрили паметта и поведението си след прием на добавка, включваща хуперзин А.