Храни, които убиват раковите стволови клетки
Все още няма лекарство против рак, но нараства броят на храните и съдържащите се в тях биоактивни вещества, които се изследват, поради потискащото им въздействие върху раковите стволови клетки. Раковите стволови клетки са отговорни за развитието на голяма част от раковите заболявания, както и за появата на рецидиви след лечение. Те са изключително опасни.
Важно е да се знае, че храните, които убиват раковите стволови клетки, не влияят и не увреждат останалите стволови клетки.
Храни, които убиват раковите стволови клетки са:
Зелен чай и чай матча
Зеленият чай е изключително полезен за здравето, а освен това има способността да убива раковите стволови клетки. Учени от Китай са установили, че полифенолът епигалокатехин-3-галат (EGCG) в зеления чай, намалява растежа на стволови клетки при рак на дебелото черво с около 50%. Освен това епигалокатехин-3-галат (EGCG) принуждава раковите стволови клетки да се самоунищожават чрез процес на апоптоза.
Проучване, проведено в Англия установява, че зеленият чай матча прекъсва метаболитния път на стволовите клетки при рак на гърдата, лишавайки ги от енергия и така ги убива.
Лилави картофи
Подобно на други плодове и зеленчуци, яркият цвят на лилавите картофи показва, че те имат високо съдържание на антиоксиданти. Лилавите картофи съдържат полифенолни антиоксиданти, наречени антоцианини. Проучванията показват, че антоцианините могат да помогнат за предотвратяването, както и при лечението на ракови заболявания, включително на дебелото черво и гърдата. Лабораторно изследване установява, че един лилав картоф на ден в продължение на седмица, блокира вредните стволови клетки, които водят до рак на дебелото черво. Освен това, екстрактът от лилав картоф, намалява агресивността в поведението на раковите стволови клетки 22 пъти.
-
ИМУНОЦИН
Против паразити, вируси, бактерии и гъбички
-
ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ВОДОРАСЛИ
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
Орехови ядки
Консумацията на орехи се свързва с намален риск от развитие на рак на дебелото черво, а също така подобрява преживяемостта и качеството на живот при болни от рак на дебелото черво. Проучване показва, че екстрактът от орехови ядки потиска растежа на стволови клетки при рак на дебелото черво с 86% само за 6 дни.
Зехтин екстра върджин
Екстра върджин зехтинът съдържа биоактивни вещества, наречени секоиридоидни полифеноли. Испански учени лабораторно показват, че секоиридоидите в зехтина могат да намалят растежа на стволови клетки при рак на гърдата с 20%. Освен това те и потискат стволовите клетки при рак на гърдата, в резултат, на което туморите са 15 пъти по-малки и растат много по-бавно от нелекуваните клетки.
Има и други храни, и съдържащи се в тях биоактивни съединения, които убиват ракови стволови клетки. Генистеинът в соята. Лутеолинът в целината, ригана и мащерката. Кверцетинът в каперсите, чушките, ябълките и гроздето. И трите съединения убиват стволовите клетки при рак на простатата. Епигалокатехин-3-галат (EGCG) в зеления чай, комбиниран с кверцетин също инхибира стволови клетки при рак на простатата. Ресвератролът в червеното грозде, боровинките и тъмния шоколад може да попречи на растежа на стволовите клетки при рак на гърдата с 60%. Елаговата киселина, която се съдържа в къпини, кестени, орехи и нар, е друго биоактивно съединение, което възпрепятства растежа на стволови клетки при рак на гърдата.