Кои са най-добрите хранителни източници на цинк?
Цинкът е жизненонеобходим минерал, мощен антиоксидант, който влияе върху умствената функция и способността на мозъка да запаметява, участва в протеиновия синтез и активирането на ензимите, осигурява усещанията за вкус и аромат, важен е за добрия вид на кожата и косата, стимулира естественото производство на тестостерон при мъжете и оказва влияние върху репродуктивните способности на жените. Цинкът има имуностимулиращ ефект – той активира производството на Т лимфоцити, които са основната линия на защита на организма срещу вируси, бактерии, гъбички, паразити и токсини. При настинки и респираторни инфекции, приемът на цинк при първи симптоми, оказва благоприятен ефект по отношение намаляване тежестта и съкращаване продължителността на заболяването.
Препоръчителният дневен прием на цинк е 8 мг за жените и 11 мг за мъжете.
Организмът ни не може да складира цинк, затова трябва да си го набавяме редовно чрез храната.
-
ZMA
За мускулна енергия
-
АНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
КАНЕЛА КОМПЛЕКС
За нормални нива на кръвната захар
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
-
ХАЙФЛЕКС ШИПКА
При костно-ставни проблеми
Добри хранителни източници на цинк са:
Стриди
Стридите са най-богатите на цинк храни. Една средна по размер стрида осигурява необходимото количество цинк за деня. Няма значение как ще ги консумирате – пресни или сготвени.
Раци и омари
Раците и омарите също са много богати на цинк. Някои видове риба като сьомга, сардина и камбала също съдържат цинк, макар и в по-малки дози.
Месо
Месото също е много богато на цинк. Освен цинк с месото си набавяме протеини и желязо. Най-високо съдържание на цинк има в тъмните птичи меса и в телешкото месо.
Бобови култури
Добавете храни като боб, леща, соя и нахут към диетата си. Бобовите култури съдържат сравнително малко калории, имат ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на протеини и цинк, богати са на витамини, минерали и диетични фибри.
Зеленчуци
Освен витамини и минерали, гъбите, спанака, броколи, зеле и чесън, ще добавят и доза цинк.
Ядки и семена
Добавете тиквени или кедрови ядки към салатата си, закусвайте с шепа сурово кашу или орехи, прибавете смело чиа. Освен с цинк ще снабдите организма си и с полезни ненаситени мазнини.
Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни имат много ползи за здравето – богати са на фибри, витамини и минерали, включително и цинк. Те са и много добър избор за закуска, защото зареждат организма с енергия.
Мляко и млечни храни
Освен, че са богати на калций, млякото и млечните храни са и добър източник на цинк. Разнообразете менюто си и заложете на кисело мляко със зърнени култури, овесена каша с прясно мляко и ядки, смути с чиа и семена.
Черен шоколад и какао на прах
Каква сладка изненада! Колкото по-тъмен е шоколада, толкова е по-полезен. Ако черният шоколад е станал любимият ви източник на цинк, не забравяйте, че не е единствен!